Ο Έλληνας ναυτικός που έζησε τον εφιάλτη στο Τρίγωνο των Βερμούδων

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Το Τρίγωνο των Βερμούδων, αλλιώς Τρίγωνο του Διαβόλου, είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, στην οποία λέγεται ότι ένας αριθμός αεροσκαφών και πλοίων έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Οι περισσότερες αξιόπιστες πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα μυστήριο.

Διάφοροι αστικοί μύθοι έχουν αποδώσει αυτές τις εξαφανίσεις σε παραφυσική δραστηριότητα ή σε εξωγήινα

όντα. Τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών περιγράφηκαν ανακριβώς ή «διανθίστηκαν» από μεταγενέστερους συγγραφείς, και πολλές επίσημες υπηρεσίες έχουν δηλώσει ότι ο αριθμός και η φύση των εξαφανίσεων περιοχή είναι παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του ωκεανού.

Οι πλευρές του τριγώνου έχουν μήκος 1.000 ναυτικά μίλια η καθεμιά και το ύψος του είναι μίλια (1 ν.μίλι = 1.852 μέτρα)

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ LIBERTY

Σ αυτή την «καταραμένη» περιοχή, ταξίδευε στις αρχές της δεκαετίας του 60 ένα ελληνικό βαπόρι.

Το μπάρκο του έμελε να ήταν το τελευταίο αφού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βούλιαξε στην μανιασμένη θάλασσα, παρασέρνοντας στον βυθό τους περισσότερους (Ελληνες)  ναυτικούς από το πλήρωμα του.

Η ιστορία του πλοίου “Captain George” ξεκινά με τα 100 liberty που δόθηκαν στους Έλληνες εφοπλιστές αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο άνθρωπος που είχε την ιδέα και κατάφερε να πείσει Έλληνες και Αμερικάνους, για την προνομιακή αγορά των φορτηγών, ήταν ο «πρύτανης της Ελληνικής ναυτιλίας», ο Κασιώτης Μανώλης Κουλουκουντής.

Στα δικά του χέρια πέρασαν 11 τέτοια βαπόρια.

Ένα από αυτά μετονομάστηκε σε «Μαρία Κουλουκουντή».

Το φορτηγό 7.188 τόνων, αρκετά χρόνια μετά πέρασε στα χέρια της εταιρίας «Βαλόρια», αν και είχε Λιβεριανή σημαία, ήταν στο Ελληνικό νηολόγιο, ακόμη και οι ναυτικοί του ήταν Έλληνες, όλοι εκτός από τον ασυρματιστή, τον Εγγλέζο Μάρτιν Γουώλτερ Φίσερ.

Το πλοίο είχε δοθεί προίκα στον Χιώτη καπετάνιο, τον Γιώργο, που το κυβερνούσε, όμως δεν ήταν το τυχερό του.

Στο μοιραίο του ταξίδι  το πλοίο ήταν γεμάτο αφού κουβαλούσε πολλά διαφορετικά εμπορεύματα.

Στα αμπάρια υπήρχε θείο, νιτρικός άνθρακας (λίπασμα), αλλά και ρύζι.

Όμως το επικίνδυνο εμπόρευμα ήταν δεμένο στο μπροστινό αμπάρι, γνωστό με τον αριθμό 5.

Εκεί υπήρχαν 400 τόνοι δυναμίτιδας!

Όλα ήταν προορισμένα για την Τρίπολη της Λιβύης, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχαν προγραμματισμένη χρήση, το άνοιγμα μιας πετρελαιοπηγής μέσα στην έρημο.

Το “Captain George” αναχώρησε στις 14 Νοέμβρη 1962 από το λιμάνι της Νέας Ορλεάνης.

Το 25μελές πλήρωμα θα διέσχιζε τον Ατλαντικό ωκεανό, έπειτα θα περνούσε το Γιβραλτάρ και θα έμπαινε, να ξεφορτώσει και να ξαποστάσει, στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Η  ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ!

Αμέσως μόλις ανοίχτηκαν από το ακρωτήριο Χένρι βρέθηκαν στο μάτι μιας άγριας θαλασσοταραχής.

Κύματα που ξεπερνούσαν σε ύψος τα 60 πόδια, ενώ η ταχύτητα του ανέμου άγγιζε τα 50 ναυτικά μίλια!

Ωστόσο οι Έλληνες ναυτικοί μαθημένοι από τέτοια τερτίπια του Ποσειδώνα, κατέβαιναν υπομονετικά το τρίγωνο των Βερμούδων.

Τα ξημερώματα (04:30) της Πέμπτης 15 Νοέμβρη 1962, ο Εγγλέζος ασυρματιστής έστειλε το πρώτο σήμα και καλούσε σε βοήθεια:

«Φωτιά και πυκνοί καπνοί έχουν τυλίξει το πλοίο.

Σώστε τις ψυχές μας».

Ακολούθησαν μια σειρά από δραματικά σήματα, από τη μια τα σωθικά του πλοίου ξέρναγαν φωτιά, ενώ ο καιρός δεν έλεγε να καλμάρει.

Για 20 ώρες οι Έλληνες ναυτικοί έδωσαν τη μάχη με τα στοιχεία της φύσης. Ούτε οι φλόγες, ούτε το νερό δεν ήθελαν να χαμηλώσουν.

Η κατάσταση όλο και χειροτέρευε, αν η φωτιά έφτανε στο πρωραίο αμπάρι και έγλυφε τον δυναμίτη, τότε η έκρηξη ήταν αναπόφευκτη.

Ο καπετάνιος κάτω από τέτοια πίεση, πήρε μια πολύ γενναία απόφαση, θα έριχνε μια μικρή βάρκα με τους 4 πιο μεγάλους σε ηλικία, καθώς και έναν από δύο αδελφούς. Κανένας αξιωματικός δεν ανέβηκε, και οι 20 ναυτικοί έμειναν μέσα στη φωτιά, μήπως πετύχουν το ακατόρθωτο, να σώσουν το πλοίο.

Αν και η βάρκα κατέβηκε από την πιο δύσκολη, αριστερή πλευρά, και είχε όλη τη κακοκαιρία πάνω της, κατάφερε να προσεγγίσει το φορτηγό Βιρτζίνια.

Εκεί αναποδογύρισε αλλά οι 5 Έλληνες ναυτικοί ήταν τυχεροί και σώθηκαν.

Ανάμεσα  τους και ο Κασιώτης Αντώνης Αράπης.

Θαύμα, τύχη ή πιο απλά «όποιου του μέλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει»;

Η ΚΟΛΑΣΗ

Στο μεταξύ δραματικά σήματα συνέχισαν να φεύγουν από τον ασύρματο του πλοίου, περιέγραφαν με ζοφερά χρώματα την κατάσταση, όμως κατάληγαν: «το ηθικό του πληρώματος παραμένει ακμαιότατο!»

Στις επόμενες ώρες η φωτιά έμοιαζε με γίγαντα, είχε πια τυλίξει το πλοίο, ενώ εκείνο ακυβέρνητο βουτούσε μέσα στη μανιασμένη θάλασσα.

Σε μια τελευταία προσπάθεια σωτηρίας, οι ναυτικοί είχαν πετάξει στη θάλασσα το εμπόρευμα των εκρηκτικών από το πρυμναίο αμπάρι, όμως είχε χαθεί η επαφή με τα πρωραία, που έμοιαζαν πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Ο καπετάνιος πήρε την μοιραία απόφαση, το “Captain George” ήταν πια παρελθόν. Κατέβασε τη μεγάλη βάρκα διάσωσης από τα δεξιά, και οι 20 ναυτικοί μπήκαν μέσα.

Δυο φορτηγά, ένα διασωστικό (Μεντότα) και ένα αμερικανικό υποβρύχιο (Τόρσκ) ήταν κοντά, τους περίμεναν.

Και εκεί έρχεται η υπόθεση της μοίρας και του πεπρωμένου!

Η μεγάλη βάρκα δεν άντεξε, αναποδογύρισε και οι ναυτικοί χάθηκαν μέσα στα κύματα. Τέτοιες έρευνες μοιάζουν με αναζήτηση ψύλλων μέσα στα άχυρα, ειδικά τη νύχτα, χάνεται ακόμη και εκείνη η ατέλειωτη ελπίδα της ψυχής, παρόλα αυτά 2 από τους 20 ναυτικούς κατάφεραν να βρεθούν.

Στον τελικό τραγικό απολογισμό, από τους 25 ναυτικούς του “Captain George” επέστρεψαν ζωντανοί μονάχα οι 7, ενώ οι 18 πνίγηκαν στα νερά του Ατλαντικού.

Όσο για το μοιραίο liberty,  είναι ακόμα στα σκοτεινά βάθη…

ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΩΤΗΡΑΣ

Το αμερικανικό υποβρύχιο που στάθηκε μάρτυρας της τραγωδίας,  είναι το ιστορικό , το USS Torsk  ένα γκρι υποβρύχιο βαμμένο με οδοντωτά δόντια.

Αυτό το ιστορικό πλοίο υπηρέτησε 24 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπολιών πολέμου από την Ιαπωνία το 1945, βυθίζοντας ένα φορτηγό πλοίο και δύο παράκτιες αμυντικές φρεγάτες.

Το τελευταίο ήταν το τελευταίο εχθρικό πλοίο που βυθίστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ονομάστηκε το “Galloping Ghost of the Japanese Coast” και το “Last Survivor of Pearl Harbor”, το πλοο ηταν ενεργο επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, και περιπολούσε για  για τυφώνες στα ανοικτά των ακτών του Νιου Τζέρσεϋ τη δεκαετία του 1970.

Τα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης στην Καραϊβική μέχρι το 1986 (συμπεριλαμβανομένης μιας προτομής του 1985 που περιλάμβανε 160 τόνους μαριχουάνας, η μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία).

Σήμερα, η Βαλτιμόρη είναι τυχερή που έχει αγκυροβολήσει στο εσωτερικό λιμάνι ως μνημείο και μουσείο.

Πληροφορίες

ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ

Μανώλης Δημελλάς

The post Ο Έλληνας ναυτικός που έζησε τον εφιάλτη στο Τρίγωνο των Βερμούδων appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλληνας, Τρίγωνο, Βερμούδων,ellinas, trigono, vermoudon