Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι είμαστε …μπαταξήδες και δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τα όπλα που παραγγείλαμε!

«Περιβόλι» ο Ερντογάν στην επιστροφή του από τη Ρώμη, μετά από τη συνάντηση με τον Μπάϊντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ενοχλημένος από την παρουσία Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και ανέφερε ότι είπε στον Μακρόν πως η Ελλάδα δεν έχει λεφτά για να πληρώσει τα όπλα που παρήγγειλε! 

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετέχει σε διάσκεψη για τη Λιβύη

αν σ΄ αυτή κληθούν Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Η ανταποκρίτρια του Open και του ethnos.gr μετέδωσε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραπονέθηκε και πάλι για την ελληνο-γαλλική αμυντική συμμαχία, κουνώντας το δάχτυλο στο Μακρόν και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα και ότι τον… εξαπάτησε.

«Το αναφέραμε τόσο στον κ. Μπάιντεν όσο και στον Μακρόν αυτό το θέμα. Είπαμε, τί είναι αυτό στην Αλεξανδρούπολη; Η ίδρυση μιας τέτοιας βάσης εδώ μας ενοχλεί σοβαρά κι εμάς και το λαό μας. Σχετικά με αυτό, ο Μακρόν δεν γνώριζε πολλά και είπε για τα (μαχητικά) Ραφάλ ότι ‘Έχουν λεφτά’. Εγώ τότε του είπα: ‘Κοίτα, σε εξαπατούν. Δεν έχουν λεφτά. Εδώ ξέρω ότι χρωστάει στη δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ’. ‘Έχουν χρήματα’, είπε. Τα πάντα για τα λεφτά, λοιπόν! Υπάρχει βέβαια και το θέμα της βάσης. Όμως το μόνο μας ντέρτι με όλες αυτές τις εξελίξεις είναι εμείς ως Τουρκία να γίνουμε δυνατοί».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε και πάλι τη δυσαρέσκειά του στον Εμανουέλ Μακρόν για μία σειρά θεμάτων ανάμεσά τους και για τη συμμαχία με την Ελλάδα, ενώ άσκησε «βέτο» κατά της Αθήνας στο θέμα της Λιβύης.

«Υπήρχαν 5-6 βασικά θέματα στη συνάντησή μας με τον Μακρόν. Στο επίκεντρο αυτών ήταν φυσικά η Λιβύη. Θέλει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στο Παρίσι. Θέλει επίμονα να πάμε εκεί ως συμπρόεδροι. Είπα, ‘κάναμε ήδη ένα τέτοιο συνέδριο στο Βερολίνο. Εκτός αυτού, έχετε προσκαλέσει εδώ κάποιους, για παράδειγμα την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ε/Κ Διοίκηση… Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια διάσκεψη στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχουν κι αυτοί’. Σταμάτησε και είπε: ‘Αν το σκεφτούμε και ορίσουμε ειδικούς εκπροσώπους;’. Του είπα, ‘αυτός είναι ο όρος μου. Αυτοί δεν θα είναι παρόντες. Εάν πρόκειται να έρθει η Ελλάδα σε κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να στείλετε ειδικό εκπρόσωπο ή κάτι τέτοιο. Εάν επιμείνετε πολύ, ας δούμε ποιοι θα είναι οι ειδικοί σας εκπρόσωποι, αλλά αν θα είναι κι η Ελλάδα, Ισραήλ και η ελληνοκυπριακή πλευρά εδώ, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό ούτως ή άλλως’, είπα».

Στη συνάντησή του με τον Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε για άλλη μια φορά ότι οι Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί ως εκπαιδευτές και σε συμφωνία με την εθνική κυβέρνηση της Λιβύης.

«Φυσικά, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Πάνω από όλα, φυσικά, έχουμε αυτό το θέμα των F-35. Όπως γνωρίζετε, έχουμε πληρώσει 1.4 δισ. δολάρια και πάνω σε αυτό διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω αντιληφθεί εκ μέρους τους κάποια αρνητική στάση ως προς αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να κλείσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα, που επιδρά στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών μας, όπως των υπουργοί Άμυνάς μας.

‘Μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα’, είπε ο Μπάιντεν. Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου’. Και του είπα: ‘Πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι έχεις το βάρος σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή’. Ας ελπίσουμε ότι οι υπουργοί Άμυνάς μας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους. Εάν μπορέσουμε να το κλείσουμε αυτό το θέμα με τη βοήθεια των συνεργατών μας θα έχουμε προχωρήσει σε δύο σημαντικά θέματα εδώ. Το ένα είναι η προμήθεια και το άλλο είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 που ήδη έχουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν όλα».

Είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν. Ο κ. Μεβλούτ (Τσαβούσογλου), ο κ. Ιμπραχίμ (Καλίν) και ο κ. Χακάν (Φιντάν) ήταν μαζί μου στη συνάντηση. Εκείνος (Τζο Μπάιντεν) συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών και τους αρμόδιους για θέματα ασφάλειας και πληροφοριών. Πραγματοποιήσαμε τη συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα. Εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας μας στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε περισσότερο τις οικονομικές μας σχέσεις», δήλωσε, αν και σε χθεσινή ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου είπε ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα του Μπάιντεν, ούτε στη δική του.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει τώρα η γνώμη του για τον Τζο Μπάιντεν μετά από αυτή τη συνάντηση, καθώς μετά τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, είχε δηλώσει «δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά μαζί του».

«Φυσικά, οι συνθήκες ποικίλλουν ανάλογα με την ατμόσφαιρα. Είχαμε διαφορετικές προσδοκίες κατά τη διάρκεια του ΟΗΕ και πήγε προς μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση. Αυτή η συνάντηση ήταν διαφορετική. Για αυτή τη συνάντηση, τα μέσα ενημέρωσης είπαν, ‘θα είναι μια συνάντηση 20 λεπτών’. Κράτησε 1 ώρα και 10 λεπτά. Αντιλαμβάνεστε πώς μας αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ. Λένε δηλαδή ‘δεν θα τον δεχτεί, δεν θα τον συναντήσει’ και το μειώνουν στα 20 λεπτά! Όμως η συνάντησή μας μας κράτησε 1 ώρα και 10 λεπτά», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο και στο «Σπίτι της Τουρκίας», το οποίο εγκαινίασε τον Σεπτέμβρη απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ.

«Γιατί όχι», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε επίσης να δημιουργήσουμε έναν κοινό μηχανισμό για όλα τα μεταξύ μας θέματα, ιδίως την ασφάλεια, την άμυνα, το εμπόριο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα περιφερειακά ζητήματα. Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι συνεργάτες μας θα φέρουν εις πέρας αυτά τα ζητήματα».

Θετικά προσπάθησε να προκαταλάβει ο Τούρκος πρόεδρος το νέο καγκελάριο της Γερμανίας, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Σολτς.

«Ο κ. Σολτς μου είναι πολύ συμπαθής. Ας μην ξεχνάμε ότι διετέλεσε υπουργός στη γερμανική κυβέρνηση. Άρα δεν είναι ξένος. Στην πραγματικότητα, δεν μας είναι ξένος. Ας ελπίσουμε ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Τους έχω εμπιστοσύνη».

Στην ερώτηση για το ποια ήταν η ατμόσφαιρα στη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, μετά τον χαρακτηρισμό «δικτάτορα» που του είχε αποδώσει ο Μάριο Ντράγκι, ο Τούρκος πρόεδρος περιορίστηκε να εκθειάσει τη συνεργασία με την Ιταλία και απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά για τον συνομιλητή του.

«Έχουμε κάνει πολύ καλές και επιτυχημένες δουλειές με την Ιταλία από την περίοδο Μπερλουσκόνι. Κάνοντας ένα πολύ σοβαρό βήμα στην αμυντική βιομηχανία εκείνη την εποχή, αγοράσαμε τα ελικόπτερα Atak κατόπιν συμφωνίας με την Ιταλία. Τα ξεκινήσαμε μαζί τους. Ειδικά για τα ελικόπτερα Atak, υπάρχουν πολλοί πελάτες, αλλά το μόνο μας πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τον απαιτούμενο κινητήρα σε αυτό το σημείο από τη Rolls-Royce. Αν είχαμε πολλούς κινητήρες Rolls-Royce για τα επιθετικά ελικόπτερα, θα εξάγαμε πάρα πολλά ελικόπτερα».

Εξηγώντας γιατί δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του GOP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη, ο Ερντογάν είπε: «Αλλάξαμε γνώμη για τη Γλασκόβη, όταν δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας για την ασφάλεια. Τελικά, δεν αφορούσε μόνο τη δική μας ασφάλεια, ήταν και για το γόητρο της χώρας μας. Είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της υπόληψης του έθνους μας. Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί πουθενά η αξιοπρέπεια και η τιμή της χώρας μας. Έτσι, δείξαμε για άλλη μια φορά ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο μόνο με μια ισότιμη προσέγγιση».

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ως δώρο στον Αμερικανό ομόλογό του δύο βιβλία που φέρουν την υπογραφή του «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός» και «Η επανάσταση της Τουρκίας στην πράσινη ανάπτυξη».

Μάλιστα είπε στον Μπάιντεν: «Ξέρεις, είμαι και περιβαλλοντολόγος».

Αλλά κι ο Αμερικανός πρόεδρος του χάρισε ένα βιβλίο που έχει γράψει για τον αποθανόντα γιο του.

Όλες οι ειδήσεις

«Καμία αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση μου με τον Μπάιντεν» δηλώνει ο Ερντογάν

Μπάιντεν-Ερντογάν: Τι ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση

Μπάιντεν-Ερντογάν συμφώνησαν σε μηχανισμό «βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας»

The post Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι είμαστε …μπαταξήδες και δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τα όπλα που παραγγείλαμε! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Μακρόν, …μπαταξήδες,erntogan, makron, …bataxides