Ο κακός γείτονας Ερντογάν και τα επεκτατικά του σχέδια για την Ελλάδα

 ”Μη σου τύχει κακός γείτονας” έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου και το θυμάμαι κάθε φορά όταν σκέπτομαι πως στο… διπλανό οικόπεδο έχουμε τον χειρότερο γείτονα που θα μπορούσε να μας τύχει. Λες και ο Θεός, απηυδυσμένος απ’ την ζηλόφθονη γκρίνια των άλλων για τον Παράδεισο που μας χάρισε, φύτεψε δίπλα μας σαν ”κακό σπυρί” την Τουρκία.

Γράφει η

Κρινιώ Καλογερίδου

(Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

   Την Τουρκία που δεν παύει να μας υπενθυμίζει τα ”φιλικά” της αισθήματα, με τελευταία απόδειξη την αντι-navtex  που εξέδωσε πρόσφατα για Σαμοθράκη και Λέσβο, σε απάντηση της ελληνικής navtex

για στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά των δύο νησιών μας.

    Προκλητική, προκλητικότατη κίνηση απ’ την μεριά της δίχως άλλο. Κίνηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να εξυπηρετήσει τον διμέτωπο αγώνα που κάνει.

   Τον αγώνα να ικανοποιήσει, αφενός, τους εθνικιστές στο εσωτερικό της χώρας του και να μειώσει την ανησυχία τους για τις άσχημες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας (ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 19,89% τον Οκτώβριο και η τουρκική λίρα κατρακυλά, αν και ο ίδιος δηλώνει ειδήμων της Οικονομίας) και, αφετέρου, να μην υπαναχωρήσει στους στόχους της Γαλάζιας Πατρίδας του με ”θήραμα” τα νησιά του Αιγαίου.

  Το περίφημο δόγμα του Νουμάν Μενεμετζίογλου (Τούρκου ΥΠΕΞ το 1942 στην κυβέρνηση του Σουκρού Σαράτσογλου) είναι άγνωστο – ως φαίνεται – στον Ταγίπ Ερντογάν, αφού κάνει το αντίθετο ακριβώς από εκείνο που συνιστούσε η διακήρυξη της θέλησής του για ”Τουρκία ουδέτερη και στην αναμονή των οποιωνδήποτε εξελίξεων”.

   Κάνει το αντίθετο ακριβώς κι από αυτό που του συνέστησε ο πρόεδρος του ”Κόμματος του Μέλλοντος” και πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησής του Αχμέτ Νταβούτογλου, το δόγμα του οποίου περί ”μηδενικών προβλημάτων της Τουρκίας με τους γείτονές της” ο Ερντογάν το μετεξέλιξε εν ριπή οφθαλμού σε δόγμα ”μηδενικών φίλων στη γειτονιά”, μη αντέχοντας – προφανώς – στη σκέψη ότι η τελευταία εκπροσωπείται εκ δυσμών από την Ελλάδα…

   Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνει περαιτέρω τις ιστορικά δύσκολες έτσι κι αλλιώς ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κρίση των οποίων επιδεινώθηκε στις μέρες μας με την εμμονή της Τουρκίας στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου ανήκει  το ”ιερό νησί”* της Σαμοθράκης.

    Αυτή η εμμονή της βέβαια βρίσκει κάθε φορά και διαφορετική δικαιολογία, διαφορετικό επικάλυμμα στις προκλήσεις και αυθαιρεσίες της. Έτσι, στην τελευταία περίπτωση, ο πραγματικός λόγος για την ηχηρή της παρέμβαση με αντι-navtex αποκαλύφθηκε  δια στόματος του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Ομέρ Τσελίκ.

   Και ο λόγος είναι η συνήθης μομφή που μας αποδίδει η Τουρκία για να δικαιολογήσει την παρατυπία της: ”…Τα νησιά αυτά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης”.

   Είναι η γνωστή προπαγάνδα που σε κάθε ευκαιρία ακούμε να μας προσάπτουν οι Τούρκοι Αξιωματούχοι κατηγορώντας μας με κλιμακούμενη ένταση (πλαισιωμένη από προσβλητικές εκφράσεις) για παράβαση Συνθηκών. Το ‘κανε και επίσημα, άλλωστε, η χώρα τους τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν μας πήγε κατηγορούμενους στον ΟΗΕ.

   Ποια; Η εκπρόσωπος του αναθεωρητισμού Τουρκία, που – στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει την περιοχή για να αναδιατάξει τα σύνορα και τις ισορροπίες στα Βαλκάνια – έμαθε να… ανταγωνίζεται τον εαυτό της σε αίολες θαλάσσιες διεκδικήσεις για να επιβάλει αλά Τούρκα το δίκαιο στο Αιγαίο, μιας και στερείται νομικών ερεισμάτων ως προς το Δίκαιο της Θάλασσας.

   Με άλλα λόγια η Τουρκία δεν δεσμεύεται νομικά από τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (1982), επειδή δεν έχει γίνει συμβαλλόμενο μέρος. Επομένως δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να την εφαρμόζει, αφού δεν ανήκει στα κράτη που την επικύρωσαν (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

   Έτσι εφαρμόζει à la carte στο Αιγαίο τις πρακτικές της. Ίδιες και απαράλλαχτες με εκείνες που εφαρμόζει στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα, ενώ στηρίζει τις διεκδικήσεις της σε δικές της θεωρίες οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τα ζωτικά της συμφέροντα (βλ. θεωρία περί εγγυτέρων νήσων)….

   Για να επανέλθουμε όμως στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ για να δικαιολογήσει την τουρκική anti-navtex, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή συνοδευόταν από βαριές κατηγορίες κατά του Έλληνα πρωθυπουργού (τον οποίο ο Τούρκος εκπρόσωπος αποκάλεσε έμμεσα ”ψεύτη”) και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια ”γιατί κατηγορεί την Τουρκία στις διεθνείς επαφές του”, ενώ στην κατάληξή του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ άφησε να αιωρείται η προειδοποιητική απειλή:

  – […] Όταν έρθει η ώρα θα υπάρχουν και πραγματικές συνέπειες…

   Παρόμοια απειλή – συμπτωματικά; – είχε εκτοξεύσει ο ίδιος και σε δηλώσεις του την προηγούμενη μέρα (16/11/’21), μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).

   Εκεί έφτασε να προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με… de facto αποτελέσματα, δηλαδή με στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο!!!.

 – Γνωστές στρεψοδικίες, απειλές, προκλήσεις, θα μου πείτε…

   Ναι, δεν αντιλέγω, μόνο που – αν προσέξετε – θα διαπιστώσετε ότι δεν πρόκειται για τη συνήθη παραληρηματική ένταση ενός υψηλόβαθμου Τούρκου Αξιωματούχου σε βάρος της χώρας μας, αλλά για αναβάθμιση της επιθετικότητας της Τουρκίας σε βάρος της με επίκεντρο το Αιγαίο.

   Κι αυτό επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι οι ελπίδες του πρωθυπουργού για συνέχιση του καλοκαιρινού μορατόριουμ και τους επόμενους μήνες διαψεύστηκαν, αλλά ότι περιμένουν τον Ελληνισμό (Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους) δύσκολες μέρες, καθώς ο Τούρκος ηγέτης φαίνεται αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω απ’ τις επιδιώξεις του.

   Και για μεν την Κύπρο είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα επιδιώξει  να περάσει με τις πλάτες της Βρετανίας τη ”λύση των δύο κρατών” αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.  Θα επιδιώξει δηλαδή τη διχοτόμηση του νησιού με σκοπό να προχωρήσει αργότερα σε τρίτη εισβολή στο ελεύθερο τμήμα του διαλύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία που ποτέ δεν αναγνώρισε.

   Για την Ελλάδα, πάλι- όπως εκτιμώ- είναι πιο σύνθετα και… μακιαβελικά τα σχέδιά του. Γι’ αυτό θα έχουν άγριο ξύπνημα όσοι εδώ στην Αθήνα δίνουν βάση κι ελπίζουν στις θεωρίες συνωμοσίες για την υγεία του ή για την ανατροπή του, γιατί οι ίδιοι δεν είναι ικανοί να συγκροτήσουν  ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και μια στρατηγική αξιόπιστη απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

   Μια στρατηγική ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας με ”όπλα” την αναβαθμισμένη διπλωματία, τις ανασυγκροτημένες και ενδυναμωμένες εξοπλιστικά Ένοπλες Δυνάμεις, τις αξιόπιστες συμμαχίες κι ένα γεωπολιτικό όραμα που θα έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων.

  Όλα αυτά μαζί μόνο, αν διασφαλιστούν, μπορούν να αναχαιτίσουν τα επιθετικά σχέδια του Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας. Σχέδια διαμόρφωσης συνθηκών για τετελεσμένα στο Αιγαίο και πριονίσματος των νέων συμμαχιών Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία, με τον αντιτουρκικό, μεσανατολικό και μεσογειακό άξονα δηλαδή.

  Σχέδια μεγαλοϊδεατικά που συγκλίνουν σε έναν στόχο: το 2023 (έτος Προεδρικών εκλογών για την Τουρκία και συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία θέλει να αναθεωρήσει) να κορυφώσει τις εθνικιστικές διεκδικήσεις του σε βάρος μας και σε βάρος της Κύπρου, ώστε να φανεί αντάξιος του Κεμάλ Ατατούρκ.

   Του Κεμάλ ο οποίος το 1932 είχε αποκαλύψει στον φιλοξενούμενό του τότε Αμερικανό αρχιστράτηγο Ντάγκλας Μακάρθουρ – τα κατακτητικά του σχέδια μεταξύ των οποίων ήταν η Κύπρος, τα νησιά του Αιγαίου, η Δυτική Θράκη και η Θεσσαλονίκη (την οποία έφερε στην επικαιρότητα η περίεργη συνάντηση εκεί του Αμερικανού προξένου με Τουρκάλα διπλωμάτη από το προξενείο της Τουρκίας και θέμα συζήτησης τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα).

   Με παρόμοιο όραμα πορεύεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο ”κακός γείτονας” για την Ελλάδα. Κι αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά στην πρόσφατη ομιλία του στα Δαρδανέλια, όπου – φορτωμένος από διεκδικητικό πατριωτισμό – έφτασε να οικειοποιηθεί ακόμα και την Τροία:

 – […] Η Τροία είναι Ανατολία… είναι σύμβολο ενός παρελθόντος που μας αντιπροσωπεύει, όπως όλοι οι λαοί που έζησαν στην Ανατολία. […] Ο Τρωικός Πόλεμος και η καταστροφή της Τροίας στην Ιλιάδα του Ομήρου, που περιγράφει έναν αγώνα του οποίου τα ίχνη συνεχίζονται μέχρι σήμερα…

   Και το ”σήμερα” του νεο-οθωμανού σουλτάνου είναι βομβαρδισμένο από ιαχές αμφισβήτησης των νησιών του Αιγαίου (από 16-18 έως 152, Σεπτέμβριος 2020), φαντασιώσεις και διεκδικήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου που θα επαυξήσουν το γόητρο της πατρίδας του που ονειρεύεται να την κάνει ”Γαλάζια”.

   Έτσι θα μπορέσει αυτή, με βάση την στρατιωτική και πολιτική της δύναμη, ”να προσφέρει αξιοπιστία στους φίλους και φόβο στους εχθρούς”, όπως έγραψε πρόσφατα στην εφημερίδα Sabah ο Τούρκος αναλυτής Χασάν Μπατσί Γιαλτσίν με αφορμή τα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο…

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

*”Ιερό νησί” της Σαμοθράκης:Το ονόμαζαν έτσι οι αρχαίοι μας πρόγονοι, γιατί εκεί τελούνταν ιερές, μυστηριακές τελετές (τα Καβείρια μυστήρια προς τιμήν των χθόνιων θεοτήτων Κάβειρων, διαφορετικών από’ τους Θεούς του Ολύμπου). 

Όλες οι ειδήσεις

Αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ανάγκης «στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Τουρκίας»!

Η Αίγυπτος αγόρασε ακόμη 30 Rafale από τη Dassault

Ελληνικές αντιδράσεις για τις εξαγωγές όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία

Συντριβή F-35 στη Μεσόγειο: Αγώνας δρόμου από Βρετανούς να το βρουν πριν τους Ρώσους

The post Ο κακός γείτονας Ερντογάν και τα επεκτατικά του σχέδια για την Ελλάδα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ελλαδα, γειτονας, ερντογαν, σχεδια, κακος, οηε, αιγαιο, μορατόριουμ, κυπρος, αθηνα, αιγυπτος, ηαε, θεσσαλονικη, ιλιάδα, ηπα, rafale, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, μορατόριουμ, αποτελεσματα, ιλιάδα, βημα, δημοκρατια, ηαε, ηγετης, ηπα, θαλασσα, θεμα, θρακη, ισπανια, ισραηλ, ιχνη, κυπρου, νησια, οηε, υγεια, ωρα, αγριο, αφορμη, αχμετ, βαλκανια, βορεια, γινει, γειτονα, γοητρο, δυναμη, δηλωσεις, δογμα, δυτικη, ευκαιρια, εμμεσα, εμμονη, θεος, θεωριες, θεωρια, ομιλια, κεμαλ, κεμαλ ατατουρκ, κυβερνηση, κινηση, λιρα, λογια, λωζανης, μηνες, μομφη, μυστηρια, οραμα, πληθωρισμος, ριπη, σαουδικη αραβια, τμημα, τουρκια, τριτη, τροια, τρωικος πολεμος, φορα, αγνωστο, αγωνας, ανηκει, εξαγωγες, χωρα, εισβολη, μια φορα, rafale, γιαγια
Τυχαία Θέματα