Ο κόσμος το 2050 και η θέση της Ελλάδος και της Τουρκίας

Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣμέλος του ΕΛΙΣΜΕ

Σε μελέτη της PricewaterhouseCoopers  παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ΑΕΠ των μεγαλύτερων χωρών to 2050.

Βλέπουμε ότι οι χώρες της ΕΕ υποχωρούν και μόνο η Γερμανία (9η) και η Γαλλία (12η) φιγουράρουν στις πρώτες 20 χώρες. Αντιθέτως υπάρχουν 12 χώρες από την Ασία, 2 από την Αφρική, 2 από την Ν. Αμερική, 1 από την Β. Αμερική (ΗΠΑ) και μια από την Ευρώπη εκτός ΕΕ (Ηνωμένο Βασίλειο). Η παγκόσμια

οικονομία θα έχει διπλασιαστεί το 2050, η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας οικονομίας ενώ η ΕΕ το 9%, μικρότερο ποσοστό από αυτό της Ινδίας. Οι Ε7 (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Ρωσία, Τουρκία) θα αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) το 20% και όλος ο υπόλοιπος κόσμος το 30%.

Όσον αφορά την Ελλάδα θα έχει ένα ΑΕΠ περίπου 600 δις δολάρια, το 1/9 της Τουρκίας και θα αντιπροσωπεύει περίπου το 0.12% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Δείτε ΕΔΩ

Σε πληθυσμό, στο καλύτερο σενάριο θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια, δηλαδή το 1/11 του πληθυσμού της Τουρκίας.

Σχετικά στοιχεία ΕΔΩ και επίσης ΕΔΩ 

Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και σε 26 χρόνια από σήμερα ο κόσμος θα είναι τελείως διαφορετικός από ότι τον ξέρουμε σήμερα. Κάποιοι παγκόσμιοι πόλοι του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα (Αγγλία, Γαλλία) θα είναι το 2050 απλώς μεσαίες περιφερειακές δυνάμεις. Πώς ορίζεται όμως ένας παγκόσμιος πόλος; Ως τέτοιον μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα κράτος που διαθέτει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ να επηρεάσει άλλα κράτη σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Ποια κράτη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως παγκόσμιους πόλους σήμερα; Μόνο τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία. Ποια κράτη θα μπορούσαν να είναι παγκόσμιοι πόλοι το 2050; Σύμφωνα με την παραπάνω πρόβλεψη της PWC σίγουρα οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία με ερωτηματικό την Ρωσία. Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι ένας παγκόσμιος πόλος αλλά αυτό προϋποθέτει την πολιτική ένωση της σε ομοσπονδία κάτι που δεν φαίνεται ως πιθανό σενάριο. Η χώρα που θα μπορούσε να γίνει επίσης παγκόσμιος πόλος είναι η Τουρκία με δύο προϋποθέσεις: Να γίνει πυρηνική δύναμη και να καταφέρει να ηγηθεί παγκοσμίως του σουνιτικού ισλάμ. Θα την αφήσουν οι υπόλοιποι; Πολύ δύσκολο, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία ούτε η Ρωσία θα ήθελαν έναν παγκόσμιο παίκτη στην καρδιά της Heartland, ο οποίος να ελέγχει όλους τους θαλάσσιους, οδικούς, σιδηροδρομικούς εμπορικούς και ενεργειακούς διαδρόμους από την Ασία προς την Ευρώπη και αντιστρόφως.

Η Ελλάδα πως μπορεί να επιβιώσει μέσα σ’ αυτόν τον άκρως ανταγωνιστικό νέο κόσμο; Τα δύο κράτη του ελληνισμού, Ελλάδα και Κύπρος, βρίσκονται στο στρατηγικότερο σημείο του πλανήτη, το ανάποδο γάμμα του ελληνισμού (όπως το ονόμασε ο καθηγητής Μάζης), τέμνει τον κάθετο άξονα (από Σκανδιναβία μέχρι Ελλάδα), ο οποίος αποτελεί το ανατολικό όριο της δύσης, με τον οριζόντιο άξονα που αρχίζει από το Γιβραλτάρ, περνάει το Σουέζ και καταλήγει στην Ινδία. Αυτό ακριβώς το ευλογημένο πλεονέκτημα που μας χάρισε η γεωγραφία επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε και να γίνουμε ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος, ο οποίος θα ενώνει τα συμφέροντα 2 παγκόσμιων πόλων του 2050, των ΗΠΑ και της Ινδίας, θα χρησιμεύει ως γέφυρα ασφαλούς μεταφοράς εμπορευμάτων, ενέργειας και δεδομένων από την ανατολή στη δύση και αντιστρόφως και θα εξαγοράσει παροχή ευημερίας και ασφάλειας καθώς και εξασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο ανταγωνισμός μας με την Τουρκία δυστυχώς είναι μηδενικού αθροίσματος. Αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο ο ελληνισμός θα επιβιώσει και η Τουρκία θα παραμείνει μία μεσαία περιφερειακή δύναμη ελεγχόμενη από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Αν όμως καταφέρει να γίνει παγκόσμιος πόλος τότε η Ελλάδα θα δορυφοροποιηθεί και ο ελληνισμός θα τελεί υπό την κηδεμονία της Τουρκίας. Λεπτομέρεια – τροφή για σκέψη: το 2050 ο πληθυσμός της Τουρκίας θα είναι περίπου 100 εκατομμύρια από τα οποία περίπου 50 εκατομμύρια θα είναι Κούρδοι.

The post Ο κόσμος το 2050 και η θέση της Ελλάδος και της Τουρκίας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα