Ο Μουσολίνι στην Αθήνα για μια φωτογραφία στην Ακρόπολη

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Παρά την ταπεινωτική του ήττα από τους Έλληνες, μετά την κατάκτηση της χώρας από τους συμμάχους του, ο Μπενιτο Μουσολίνι ήρθε «θριαμβευτικά» στην Αθήνα σε μια επίσκεψη-αστραπή το καλοκαίρι του 1942.

Έφτασε… σαν κλέφτης, έμεινε λίγες ώρες μόνο και μόνο για να φωτογραφηθεί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, και να δείξει αυτές τις εικόνες βεβηλώνοντας με την παρουσία

του το παγκόσμιο μνημείο, στους φανατικούς φασίστες οπαδούς του στην Ρώμη!

Ο κατοχικός πρωθυπουργός Γ. Τσολακογλου-που τον είχε συντρίψει στην Αλβανία- τον υποδέθηκε, τον προσφώνησε ως «έναν ανεκτίμητον φίλον», και δήλωσε πίστη υποταγή στα ιταλικά στρατεύματα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ

Τον Ιούλιο του 1942 ο ιταλός δικτάτορας βρέθηκε στην Αφρική προκειμένου να επιθεωρήσει και να εμψυχώσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις που μάχονταν στο πλευρό των Γερμανών.

Επιστρέφοντας στην Ιταλία έκανε πράξη ένα διακαή πόθο του.

Ήθελε από καιρό να έρθει στην Ελλάδα και να παραστεί στην παρέλαση νίκης στην Αθήνα, όταν οι Ιταλοί… «έκαναν περίπατο» μέχρι την πρωτεύουσα.

Αυτό δεν έγινε ποτέ…

Έτσι, το πρωί της 20ης Ιουλίου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. 

Αφού έγινε δεκτός με τιμές από Ιταλούς στρατηγούς, κατευθύνθηκε προς την καρδιά της κατοχικής Αθήνας.

 Με συνοδεία μεγάλης φρουράς, επισκέφθηκε την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, θαύμασε τα μνημεία και τις αρχαιότητες και φωτογραφήθηκε σε αλλεπάλληλα ενσταντανέ  με την μεγάλη στολή του, ενώ τα κινηματογραφικά συνεργεία του Στρατού, τον απαθανάτιζαν με ατελείωτα πλάνα!

Όταν ο Μουσολίνι ολοκλήρωσε την τουριστική του περιήγηση, επισκέφθηκε δύο ιταλικές μονάδες.

 Ύστερα, ήταν η σειρά των Ελλήνων συνεργατών του. 

Η συνάντηση συνέβη στο Μέγαρο της Βασιλικής Αντιπροσωπείας. 

Εκεί δέχθηκε τον αρχηγό της ελληνικής κυβέρνησης, Γεώργιο Τσολάκογλου, τον υπουργό Οικονομικών Σωτήριο Γκοτζαμάνη και τον δήμαρχο Αθηναίων, Άγγελο Γεωργάτο…. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, η συνομιλία τους ήταν σύντομη. 

Οι τρεις Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν στον Ντούτσε «τα αισθήματα αφοσίωσης του πληθυσμού των Αθηνών» και τον ευχαρίστησαν για την τιμή που έκανε στη χώρα με την επίσκεψή του.

 Ιδιαίτερα, ο Τσολάκογλου, μετά το πέρας της συνάντησης έσπευσε να δημοσιεύσει στον τύπο της εποχής την εξής δήλωση: 

«Εν τω προσώπω του Μεγαλοφυούς δημιουργού της Φασιστικής Ιταλίας και της νέας ευρωπαϊκής ιδεολογίας, το Έθνος μας ευρίσκει έναν μεγάλον και ανεκτίμητον φίλον. 

Είμαι ευγνώμων προς τον Ντούτσε δια τα αισθήματα τα οποία τρέφει δια την Ελλάδα»…. 

#tdi_1_995 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/05/mousolini_Στιγμιότυπο-2021-05-25-00.26.39-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_995 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/05/mousolini_Στιγμιότυπο-2021-05-25-00.26.51-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_995 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/05/mousolini_Στιγμιότυπο-2021-05-25-00.27.58-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_995 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/05/mousolini_Στιγμιότυπο-2021-05-25-00.28.09-80x60.png) 0 0 no-repeat; } 1 του 4

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ

Ο Γκοτζαμάνης, με τη σειρά του, δήλωνε ενθουσιασμένος με τη μεγαλοφυΐα του Ιταλού. 

Τον εντυπωσίασε η «απλότητα της φρασεολογίας του και η διαύγεια των σκέψεών του». 

«Τούτο ακριβώς είναι το μυστικόν της μουσολινικής μεγαλοφυΐας. 

Με μίαν απλήν χειρονομίαν να επαναδίδη ζωήν εις τους αιώνας του παρελθόντος και να δημιουργή εκείνους του μέλλοντος», 

έλεγε ο Έλληνας ιατρός και υπουργός της δοσιλογικής κυβέρνησης.

 Ο παραλογισμός της φασιστικής προπαγάνδας έκλεισε με τα διθυραμβικά σχόλια του διορισμένου από τους Γερμανούς δημάρχου Άγγελου Γεωργάτου: 

«Η επιβλητική προσωπικότης του, η αδρή φυσιογνωμία του, που ανάμεσά της σπινθηροβολούσαν δύο μάτια εκφραστικά και επιβλητικά, αυτά που ητένιζαν προς τα αιώνια πεπρωμένα της γείτονος μεγάλης Χώρας −ο άνθρωπος, ο Ντούτσε, που ενσαρκώνει ιδεολογικώς τον θρύλον της τυφλής εμπιστοσύνης, της ακραδάντου πίστεως που τρέφει εις έναν Αρχηγόν μια ζωντανή και προοδευτική Φυλή, εις έναν Αρχηγόν που με το παράστημά του δίδει την έννοιαν της ισχύος, της τόλμης, της πειθούς και της αποφασιστικότητος»….
Στη συνέχεια ο Μουσολίνι, επισκέφθηκε την ιταλική πρεσβεία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και την έδρα του Ιταλού στρατηγού Τζελόζο (ο οποίος είχε επιτάξει το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών).

Πήγε ακόμα το δημαρχείο Αθηνών στην οδό Αθηνάς, τους ιταλικούς στρατώνες στο Γουδί και το ιταλικό γυμνάσιο στην οδό Κυψέλης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Ντούτσε κατευθύνθηκε και πάλι στο Τατόι όπου τον περίμενε το τρικινητήριο αεροπλάνο του. Επιβιβάστηκε στο πολυτελές στρατιωτικό αεροσκάφος και λίγες ώρες αργότερα προσγειώθηκε στη Ρώμη. 

Η σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1942 μεταδόθηκε από το ιταλικό ραδιόφωνο και τα επίκαιρα στους κινηματογράφους, υπό την κρούση θριαμβευτικών εμβατηρίων. 

Στο ιστορικό βίντεο-ντοκουμέντο έχει καταγραφεί η περιήγηση του ιταλού δικτάτορα στην Ακρόπολη, στο προξενείο, αλλά και στους αθηναϊκούς δρόμους…. 

(το βίντεο στην Αθήνα και την Ακρόπολη)

The post Ο Μουσολίνι στην Αθήνα για μια φωτογραφία στην Ακρόπολη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα