Ο μύθος γύρω από τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας
Γράφει ο
Γιώργος Βενέτης
Πάγια τακτική των κομμάτων εξουσίας στη χώρα μας είναι να επιδιώκουν την αυτοδυναμία στις εκλογές με το επιχείρημα ότι είναι αναγκαία για να μπορέσουν απρόσκοπτα να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Παράλληλα. ξορκίζουν τις κυβερνήσεις συνασπισμού θεωρώντας, ότι η χώρα μας δεν έχει την κουλτούρα των συμμαχικών κυβερνήσεων και ότι τα κρίσιμα προβλήματα απαιτούν ισχυρή λαϊκή εντολή. Η προσχηματική ρητορική υποστηρίζει ότι
Η πρακτική στην Ευρώπη
Οι κυβερνήσεις συνασπισμού αποτελούν μια δοκιμασμένη πρακτική στην Ευρώπη. Με εξαίρεση την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει:«Οι συμμαχικές κυβερνήσεις αποτελούν τις πιο συνήθεις μορφές διακυβέρνησης στη Δυτική Ευρώπη». Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με μελέτη του συμπεραίνει ότι: «Από το 2004 ως σήμερα έχουν συγκροτηθεί 17 κυβερνήσεις μεγάλου συνασπισμού σε 11 ευρωπαϊκές χώρες».
Εν πρώτοις στην Ιταλία οι συμμαχικές κυβερνήσεις έχουν μακρά παράδοση. Η γειτονική χώρα έχει να γνωρίσει μονοκομματική κυβέρνηση από το 1987, όταν ο Χριστιανοδημοκράτης Αμίντορε Φανφάνι «άντεξε» μόλις 102 ημέρες.
Στις χώρες της Μπενελούξ και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, η διακυβέρνηση από συνασπισμούς, συχνά πολυκομματικούς, αποτελεί τον κανόνα εδώ και αρκετά χρόνια. Για το Βέλγιο αυτό θεωρείται κάτι περίπου φυσιολογικό, καθώς ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε την αναλογική εκλογική εκπροσώπηση το 1899. Σήμερα, οι κυβερνητικές πλειοψηφίες συγκροτούνται από 7 κόμματα στο Βέλγιο, από 4 στην Ολλανδία και από 3 στο Λουξεμβούργο.
Όσον αφορά τις δύο γερμανόφωνες χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και την Αυστρία, υπάρχει μακρά παράδοση όχι μόνο στη συγκρότηση συμμαχικών κυβερνήσεων, αλλά και πιο συγκεκριμένα στη διακυβέρνηση από τους αποκαλούμενους «μεγάλους συνασπισμούς», οι οποίοι απαρτίζονται από τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. .Τα 16 χρόνια της διακυβέρνησης της ΄Ανγκελα Μέρκελ (2005-21) αποδεικνύουν την πολιτική παράδοση, καθώς στις τρεις από τις τέσσερις κυβερνήσεις των οποίων ηγήθηκε ως καγκελάριος είχε εταίρο τους Σοσιαλδημοκράτες, με εξαίρεση τη δεύτερη κατά σειρά (2009-13), όταν τη στήριξαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Να σημειωθεί επίσης ότι από το τέλος του 2021, έχει συγκροτηθεί ο πρώτος τρικομματικός συνασπισμός, ανάμεσα σε SPD, FDP και Πράσινους. Στη δε Αυστρία, στην ίδια χρονική περίοδο έχουν επίσης σχηματισθεί τρεις «μεγάλοι συνασπισμοί». Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν συγκυβερνήσει τόσο με την Ακροδεξιά όσο και με τους Πράσινους.
Όσον αφορά την Ιβηρική η χρηματοπιστωτική κρίση η οποία έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία διέβρωσε την παντοδυναμία των δύο παραδοσιακών πολιτικών παρατάξεων στις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Τα πλεονεκτήματα των συμμαχικών κυβερνήσεων
Στην χώρα μας διαχρονική επιδίωξη των κομμάτων εξουσίας είναι η επιδίωξη της αυτοδυναμίας, με την επίκληση της έλλειψης κουλτούρας συμμαχικών κυβερνήσεων να είναι προσχηματική. Εν τω βάθει δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αν σε μία συμμαχική κυβέρνηση τα κόμματα πρότασσαν παγίως το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού, δεν θα απαιτείτο καμία κουλτούρα.
Η χώρα μας για να αναπτυχθεί χρειάζεται δύσκολες τομές και μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να τις επιχειρήσουν κυβερνήσεις ευρείας λαϊκής στήριξης, ήτοι συνεργασίας. Τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορεί να κάνει μόνο μια κυβέρνηση ισχυρής λαϊκής πλειοψηφίας, στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχει συγκερασμός απόψεων που κατά τεκμήριο θα οδηγεί σε ορθότερες πολιτικές αποφάσεις και θα μετριάζει αλαζονικές συμπεριφορές.
Σημειωτέον το σχέδιο Πισσαρίδη και πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος συμπεραίνουν ότι οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν και μεγάλες συγκρούσεις. Και σε αυτές, μόνο κυβερνήσεις ισχυρής, λαϊκής πλειοψηφίας, με προαπαιτούμενο την ισχυρή πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν .Δίχως την πολιτική βούληση χρέωσης του εκλογικού κόστους, καμία κυβέρνηση δεν θα θελήσει να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα. Το πιθανότερο είναι να αρκεστεί σε μία διαχείριση των προβλημάτων, αυτό που μέχρι σήμερα κάνουν όλες σχεδόν, οι κατά τα άλλα «ισχυρές» αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Κατά την άσκηση της εξουσίας από την απελθούσα κυβέρνηση, υπήρξαν καθυστερήσεις: Η έγκαιρη απόδοση της δικαιοσύνης ήταν μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της, τέσσερα χρόνια μετά, καθεστώς είναι οι καθυστερήσεις, που ισοδυναμούν με μη απόδοση δικαιοσύνης. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο ήταν μια ακόμη δέσμευση που .στάλθηκε στις καλένδες. Η ασφάλεια του πολίτη ήταν μια από τις δεσμεύσεις που δεν εκπληρώθηκε, με το οργανωμένο έγκλημα δημιουργεί ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα. Με αφορμή την επικαιρότητα, τα τραγικά περιστατικά στη Νέα Μάκρη και στη Κω καθιστούν προφανές ότι ο τομέας της Υγείας είναι ο τομέας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε οικτρά.
Βέβαια σε κάποια άλλα θέματα η απελθούσα αυτοδύναμη κυβέρνηση ενήργησε με ταχύτητα, όπως με το διορισμό του παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ. Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα ήταν δύσκολο ο πρωθυπουργός να αλλάξει τον νόμο για να διορίσει κάποιον που δεν διέθετε τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και ο οποίος (αυτοβούλως;) υπέκλεπτε τις συνδιαλέξεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπουργών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ενδεχομένως, δεν θα υπήρχε συγκάλυψη του σκανδάλου. Υποθετικά επίσης oι απευθείας αναθέσεις κρατικών κονδυλίων, τα φαινόμενα διαφθοράς, οι διορισμοί μετακλητών, θα ήταν περιορισμένα, καθότι λόγω αλληλοελέγχου, θα υπήρχαν κάποια αναχώματα σε «μη θεσμικές» πρακτικές.
Δύσκολη η συνεργασία κομμάτων
Όπως είναι προφανές, από την μετεκλογική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ, στη περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δύσκολα θα υπάρξει κυβερνητική συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω, παρόλο που μία συγκυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό σχήμα που θα ξεπερνούσε τους 180 βουλευτές και θα μπορούσε να κάνεις τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ ευελπιστώντας σε άνοδο των ποσοστών του, θα επιδιώξει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι θα εισπράξει τη φθορά που θα έχει η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντικαθιστώντας το ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Βέβαια η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί μία πολιτική επάρκεια, το ερώτημα είναι αν η τωρινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαθέτει την ικανότητα να επαναφέρει το κόμμα σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας. Αυτό μένει να το δούμε…
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι η «γαλάζια» παράταξη μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, έχει ως κύριο αντίπαλο τον εφησυχασμό και την χαλάρωση των ψηφοφόρων πριν το εκλογικό ορόσημο της 25ης Ιουνίου, Με επτακομματική Βουλή που είναι το πιθανότερο σενάριο ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα ή κομματίδια που είναι στα δεξιά της παράταξής του, δηλώνοντας ότι η μη ύπαρξη αυτοδυναμίας θα οδηγούσε νομοτελειακά σε τρίτες κάλπες τον Αύγουστο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ασκεί μία εκβιαστική πίεση σε όσους εφησυχάζοντες αδιαφορήσουν για τις δεύτερες εκλογές. Η δήλωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει ενδεχομένως να εκληφθεί στα πλαίσια του τακτικισμού. Η μακρά προεκλογική περίοδος στην καρδιά της τουριστικής περιόδου θα είχε αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία ενώ η αστάθεια που θα επέφερε, θα καθυστερούσε επενδύσεις. Επιπρόσθετα το «Επιτελικό» κράτος της ΝΔ φοβάται ένα μεγάλο ατύχημα, μία μεγάλη πυρκαγιά, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα ώστε είτε να βρεθεί σε φάση αποχής είτε να στραφεί σε μικρότερα κόμματα και έτσι να δυσκολέψει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επί πλέον παρόλο που η πολιτική της γείτονος έναντι της χώρας μας είναι διαχρονική και σταθερή, είναι ένα ζητούμενο το πώς αυτή θα αποτυπωθεί, μετά τις αλλαγές των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.
The post Ο μύθος γύρω από τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Σύρραξη μεταναστών-δουλεμπόρων πάνω στο σκάφος» - Οι διασωθέντες αποκαλύπτουν την αιτία της βύθισης
- Μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα εμφανίστηκε σε παραλία στις ΗΠΑ αφήνoντας τους πάντες άναυδους (vid)
- «Έρχεται μεγάλος όγκος νερού»: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για την κακοκαιρία – Πού χρειάζεται προσοχή
- Οι τελευταίες στιγμές της 27χρονης - Το στοιχείο που «δείχνει» δολοφονία (VIDEO)
- Καιρός: Καμπανάκι για Αττική και πέντε περιοχές τις επόμενες ώρες - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- «SOS είχε εκπέμψει το μοιραίο σκάφος»! Αποκάλυψη που αλλάζει δεδομένα
- Τέλος στη μυωπία - Βρέθηκε φάρμακο που σταματά την εξέλιξή της
- Γυρίζει η Δύση την «πλάτη» στην Ουκρανία; – Η δήλωση Μπάιντεν για το ΝΑΤΟ
- Λευκάδα: Πήγε να βγάλει σέλφι στα κύματα ο 50χρονος που πνίγηκε στο Κάθισμα - Πώς συνέβη η τραγωδία
- Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα γνωστός παρουσιαστής ντοκιμαντέρ του Discovery Channel
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- «SOS είχε εκπέμψει το μοιραίο σκάφος»! Αποκάλυψη που αλλάζει δεδομένα
- Ο μύθος γύρω από τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας
- Λαβρόφ: «Δύσκολο να υλοποιηθεί το αφρικανικό ειρηνευτικό σχέδιο»
- Αντιπροσωπεία Αφρικανικών χωρών συναντήθηκε με τον Πούτιν, μεσολαβώντας για τον πόλεμο
- Φιέστα του μπασκετικού Ολυμπιακού και ανακοίνωση ότι το ΣΕΦ περνά στην ιδιοκτησία του!
- Ο Μπάιντεν δεν θα κάνει “ευκολότερη” την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- Επικοινωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ερντογάν
- Τελευταία Νέα militaire
- Ο μύθος γύρω από τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας
- Λαβρόφ: «Δύσκολο να υλοποιηθεί το αφρικανικό ειρηνευτικό σχέδιο»
- Αντιπροσωπεία Αφρικανικών χωρών συναντήθηκε με τον Πούτιν, μεσολαβώντας για τον πόλεμο
- Επικοινωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ερντογάν
- Ο Μπάιντεν δεν θα κάνει “ευκολότερη” την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- Φιέστα του μπασκετικού Ολυμπιακού και ανακοίνωση ότι το ΣΕΦ περνά στην ιδιοκτησία του!
- «SOS είχε εκπέμψει το μοιραίο σκάφος»! Αποκάλυψη που αλλάζει δεδομένα
- «Σβήνουν» τα Τέμπη! Αφαίρεσαν από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης την τηλεδιοίκηση των τρένων!
- Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ανέδειξε ξανά το «ναυάγιο» της εξωτερικής μας πολιτικής και στη Λιβύη
- Το σκάφος που έγινε τάφος για εκατοντάδες ανθρώπους και οι ζωντανοί νεκροί που ψάχνουν συγγενείς τους-Βίντεο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατερίνα Στανίση: "Έχω βάλει τα κλάματα πάνω στη σκηνή, γύριζα από πίσω για να μη φαίνομαι"
- Σεισμός 3,4 ρίχτερ στην Κρήτη
- ΗΠΑ: Στο Πεκίνο ο Άντονι Μπλίνκεν - Διήμερη επίσκεψη για την άμβλυνση των εντάσεων
- Διατηρείται η ζήτηση από ξένους για αγορά ακινήτων παρά την αύξηση των τιμών
- Σε ποιες περιπτώσεις και γιατί γίνονται χειρόγραφα οι φορολογικές δηλώσεις
- Πακιστάν: 14 νεκροί και 20 τραυματίες από ανατροπή λεωφορείου - Βίντεο
- Επεισόδια τα ξημερώματα έξω από τη Γεωπονική
- Φωτιά προκάλεσαν άγνωστοι στην είσοδο πολυκατοικίας στο Ν. Κόσμο
- Ιαπωνία: Θέλει να «σπάσει» το μονοπώλιο των Apple και Google
- Κατερίνα Παναγοπούλου: «Έφυγε όλο το autocue και άρχισα να λέω ότι θυμόμουν»