Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή άμυνα, έχοντας «εξαϋλώσει» την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα την άμυνα με προτάσεις, μας πληροφορεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επί κυβερνήσεων του ,ότι είχε απομείνει από την κρατική αμυντική βιομηχανία «εξαϋλώθηκε»! Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τους ευρωπαίους να ψάχνουν απεγνωσμένα γραμμές παραγωγής πυρομαχικών, ο κ.Μητσοτάκης επέτρεψε την εκχώρηση των γραμμών παραγωγής των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε ξένους!!! Στην ΕΑΒ τα διοικητικά συμβούλια αλλάζουν και οι αποδοχές των μελών
τους αυξάνονται. Κατά τ΄ άλλα τίποτα! Διαβάζοντας τις «προτάσεις Μητσοτάκη» διαπιστώνεις ότι η μεγάλη του αγωνία είναι να υπάρξει «αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα.». Η ελληνική οικονομία δεν πάει καθόλου καλά και ο κ.Μητσοτάκης θέλει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών ,όχι για να «επενδύσουμε» στη δική μας άμυνα, αλλά για μπορέσει να προχωρήσει στις αμφιλεγόμενες αγορές που έχει ήδη δεσμευτεί να κάνει, όπως αυτή των  F-35. Όπως και με τα Rafale και τις Belharra και με τα F-35, δεν προβλέπεται να προσφέρουν τίποτα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Κατά τ΄ άλλα ,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων :«Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με πρόταση δύο σημείων. Το ένα αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και το δεύτερο την χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα. Η εξαίρεση δηλαδή των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους, να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις μπορούν να εξαιρούνται όταν εκκινεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έναντι μιας χώρας.Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.Η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ενόψει των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαρτίου, πραγματοποιείται σε ένα νέο τοπίο, όπου η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αναζητήσει ενιαία στάση και τρόπους εποικοδομητικής συνεργασίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση, ενώ με αφορμή τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.Στο γεύμα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί η συνεργασία Ε.Ε.- ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ενώ στο δείπνο των 27 θα συμμετάσχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ - καθώς συζητούνται οι σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια και την άμυνα.Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη συζήτηση για την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ήδη οι αμυντικές δαπάνες της ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποστηρίξει την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την ανάγκη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός - από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ - με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , είχε προτείνει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με ένα εγχείρημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, μια ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν επίσης ανάμεσα στους 19 ηγέτες της Ε.Ε που - με πρωτοβουλία της Φινλανδίας- υπέγραψαν την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή άμυνα.»

The post Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή άμυνα, έχοντας «εξαϋλώσει» την ελληνική αμυντική βιομηχανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρυξέλλες, ϋλώσει,vryxelles, ylosei