Ο πυρετός των κρίσεων και οι «ασθένειες» των Ενόπλων Δυνάμεων που πρέπει να θεραπευθούν άμεσα

Οι κρίσεις Αρχηγών είναι πάντα ένα εξαιρετικά «πιασάρικο» θέμα! Οι φήμες, οι πληροφορίες , ο …πυρετός των κρίσεων ξεκινά μήνες πριν από τη λήψη αποφάσεων. Μόνο που ζούμε πια σε μία πραγματικότητα που προέχουν οι «ασθένειες» των Ενόπλων Δυνάμεων κι όχι ο «πυρετός των κρίσεων».

Προφανώς τα πρόσωπα έχουν τη σημασία τους…Από αυτή τη πλευρά ενδιαφέρει αν θα είναι νέος Α/ΓΕΕΘΑ ο νυν Α/ΓΕΑ Θ.Μπουρολιάς ή αν θα γίνει απ΄  ευθείας Α/ΓΕΕΘΑ ο σημερινός Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ή αν τελικά θα διαδεχτεί τον κ.Δρυμούση στη θέση του Α/ΓΕΝ.

Έχει μεγάλη σημασία ποιος θα διαδεχτεί τον «άχρωμο» Α.Χουδελούδη που δεν καταλάβαμε ότι έγινε Α/ΓΕΣ. Θα είναι ο κ.Χούπης; Θα γίνει Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος Δ.Γρηγοριάδης;

Όλα έχουν τη σημασία τους και φυσικά τα πρόσωπα , αλλά αυτό που προέχει είναι αν η κυβέρνηση , η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι αποφασισμένη όποιο κι αν είναι το νέο σχήμα Αρχηγών, να δώσει εντολές και κατευθύνσεις για να επουλωθούν τα βαθιά τραύματα που έχουν υποστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια. Τα όσα έγιναν σε Αγχίαλο,Έβρο ,Σταφανοβίκειο και Λιβύη είναι αυτά που μάθαμε, με τρόπο τραγικό.

Νούμερο ένα πρόβλημα με το οποίο θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί ήδη η κυβέρνηση είναι το θέμα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα και ας μη το «παίζουν» οι τηλεοράσεις! Όσο ο κ.Φλώρος σχεδίαζε και έφτιαχνε μνημεία , το κύμα παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις όλο και μεγάλωνε και πλέον μιλάμε για τσουνάμι! Η κατάσταση είναι χειρότερη ακόμη και από τις πιο σκληρές ημέρες των μνημονίων και το απέδειξε με στοιχεία, μιλώντας στο militaire channel ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ Δημήτρης Μεθενίτης. Δεν περιορίζεται το πρόβλημα στο Πολεμικό Ναυτικό,αλλά έχει επεκταθεί και στον Στρατό Ξηράς. Ουδείς φαίνεται να έχει ασχοληθεί με το ζήτημα την τελευταία τετραετία. Αν στο πρόβλημα των παραιτήσεων προσθέσουμε την απροθυμία των νέων να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα, αλλά και τον μεγάλο αριθμό παραιτήσεων που παρατηρείται από επιτυχόντες σε στρατιωτικές σχολές, ακόμη και στο πρώτο έτος , μιλάμε για ωρολογιακή βόμβα που έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Για το δεύτερο θέμα φαίνεται ότι ήδη ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας έχει ενεργοποιηθεί. Αναφερόμαστε στο θέμα των προτεραιοτήτων στα εξοπλιστικά προγράμματα. Το ΓΕΕΘΑ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι διάβαζε το ΕΔ όχι ως ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ αλλά ως ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! Ακόμη κι έτσι όμως οι επιλογές του για τον εξοπλισμό τους παρέπεμπαν στην εποχή της απόβασης στη Νορμανδία…Έχουμε γράψει πολλές φορές για τις ακατανόητες επιλογές του ΓΕΕΘΑ που πάντα βεβαίως «φόρτωνε» σε «εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων», οι Αρχηγοί των οποίων ήταν «εκπρόσωποι του Α/ΓΕΕΘΑ».

Ο ΥΕΘΑ έχει βάλει «πάγο» και στα σχέδια για κατασκευή ναυστάθμων σε Βόλο και Κρήτη…

Ο κ.Δένδιας θα πρέπει βέβαια να αντιμετωπίσει κι άλλα προβλήματα στον τομέα των εξοπλισμών όπου φαίνεται ότι «λαλούν πολλά κοκόρια»… Αναφερόμαστε σε πληροφορίες που θέλουν τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Θ.Ντόκο να έχει λόγο στους εξοπλισμούς! Από που προκύπτει αυτή η αρμοδιότητα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας παραμένει άγνωστο, αν και όλοι φανταζόμαστε ότι πρόκειται για πρωθυπουργική εντολή. Οι ίδιες πληροφορίες -ελπίζουμε να είναι ανυπόστατες- θέλουν τον κ.Ντόκο να έχει πειστεί από εισηγήσεις για την προμήθεια των «αμερικανικών φρεγατών»! Θεωρούμε απίθανο να μη διαβάζει αμερικανικό Τύπο ο κ.Ντόκος, συνεπώς δεν χρειάζεται το militaire.gr ή οποιοδήποτε άλλο ελληνικό μέσο για να του υπενθυμίσει τα πρωτοσέλιδα που … εκλιπαρούσαν την αμερικανική να τις…βυθίσουν ,προς το συμφέρον του αμερικανικού ναυτικού. Αν έχει πειστεί λοιπόν γι΄ αυτά τα πλοία θα πρέπει να πείσει και τους Έλληνες φορολογούμενους ,γιατί πρέπει να πληρώσουν πλοία που οι Αμεριακνοί απέσυραν πριν κλείσουν 10ετία!!! Αυτά τα γνωρίζει καλά ο κ.Δένδιας.

Το τρίτο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τη νέα στρατιωτική ηγεσία είναι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Οι Αρχηγοί πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν στους πολιτικούς ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν πάει πουθενά αμυντικά αν δεν έχει εξασφαλίσει τα στοιχειώδη στην αμυντική της βιομηχανία. Δεν μπορεί τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων να τα εμπιστευόμαστε σε «εργολάβους» ή να φθάσουμε στο σημείο να αγοράζουμε ακόμη και σφαίρες από το εξωτερικό. Δεν μπορεί να μην υπάρχει απόλυτη κάλυψη του Στόλου από ελληνικά ναυπηγεία, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είδαμε και ακούσαμε Αρχηγούς να συμφωνούν με το…outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις! Μάλλον για να μη δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση που …λατρεύει να δίνει δουλειές σε ιδιώτες, ειδικά με απ΄  ευθείας αναθέσεις.

Έχουμε πολλές φορές επαναλάβει πως όταν κάποιος Αξιωματικός κατορθώνει να γίνει Αρχηγός, δεν έχει άλλο «τρόπαιο» να κερδίσει εκτός από την υστεροφημία του. Τα τελευταία χρόνια βεβαίως ζούμε τη «μόδα» που θέλει τους Αρχηγούς να θέτουν ως στόχο την πολιτική καριέρα ,μόλις βγάλουν τη στολή. Αυτό δεν ήταν ο κανόνας, αλλά δυστυχώς πάει να γίνει και όπως έχει αποδειχτεί είναι κατάσταση προβληματική για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ένας Αρχηγός πρέπει να έχει το θάρρος να μιλάει και όχι με τον τρόπο που το έκανε ο κ.Φλώρος και όλοι πληροφορηθήκαμε μέσω των αποκαλύψεων από τις συνομιλίες του που υπέκλεπτε η ΕΥΠ. Οι Αρχηγοί πρέπει να είναι έτοιμοι να λένε όχι στους πολιτικούς τους προϊσταμένους σε κάθε προτροπή, απόφαση , εντολή που κατά τη γνώμη τους βλάπτει επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τους Αρχηγούς που προσαρμόζουν τις ανάγκες των ΕΔ στα «θέλω» της πολιτικής ηγεσίας.

The post Ο πυρετός των κρίσεων και οι «ασθένειες» των Ενόπλων Δυνάμεων που πρέπει να θεραπευθούν άμεσα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα