Ο Ρωσικός στρατός ανακοινώνει ότι «οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο» με τις συνομιλίες σε εξέλιξη…

Φωτογραφία ρωσικής φάλαγγας που κατευθύνεται στο Κίεβο

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν “ελεύθερα” το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

“Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ”, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού

υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει “την αεροπορική υπεροχή” σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο καθυστερεί λόγω της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο καθυστερεί λόγω επιμελητειακών λαθών και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έναν από τους βασικούς στόχους των Ρώσων ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων», πρόσθεσε το υπουργείο. «Επιμελητειακά λάθη και η ισχυρή αντίσταση των Ουκρανών εξακολουθούν να δυσκολεύουν τη ρωσική προέλαση», εκτίμησε. Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από το Τσερνίχιβ, μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία, και τη Χαρκίβ, επεσήμανε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας ότι και οι δύο πόλεις παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της έθεσε υπό τον έλεγχό του δυο πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

Συνομιλίες χωρίς ελπίδα

Ρωσική αντιπροσωπεία με εκπροσώπους των “υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, κυρίως της προεδρικής διοίκησης έφθασε χθες Κυριακή στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Κυριακή πως είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί με την Ουκρανία, προτείνοντας ως χώρο συνάντησης την πόλη Γόμελ στη Λευκορωσία, απ΄όπου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε “τον ηρωισμό” των δυνάμεών του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά όχι στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας, επειδή η χώρα αυτή λειτουργεί ως βάση οπισθοφυλακής στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι “οποιαδήποτε άλλη πόλη” θα ήταν κατάλληλη.

“Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε”, είπε σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

Το Κρεμλίνο είχε κάνει ήδη λόγο για συνομιλίες προχθές Παρασκευή, όμως Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πει πως δεν επρόκειτο για σοβαρή πρόταση, με τη Μόσχα να επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράδοση της Ουκρανίας. Εξάλλου, αμέσως πριν από την πρόταση για διάλογο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον ουκρανικό στρατό να κάνει πραξικόπημα και είχε χαρακτηρίσει τις αρχές της χώρας “συμμορία ναρκομανών και νεοναζί”.

Ο Πούτιν, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ειδικών Δυνάμεων, χαιρέτισε τον ρόλο αυτών των τελευταίων στην εισβολή, εκφράζοντας “μια ιδιαίτερη αναγνώριση σε εκείνους που με ηρωισμό κάνουν το καθήκον τους” στην Ουκρανία στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, παρά τη διεθνή κατακραυγή, την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου.

The post Ο Ρωσικός στρατός ανακοινώνει ότι «οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο» με τις συνομιλίες σε εξέλιξη… appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσικός, Κίεβο,rosikos, kievo