Ο «τυφώνας» Τραμπ και το γαλλικό εξοπλιστικό «φλερτ» με την Τουρκία προκαλούν φουρτούνες στην ελληνική κυβέρνηση

Του Χρήστου Καπούτση

Οι πρώτες πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης ΤΡΑΜΠ, σε ευρωατλαντικά  (Ε.Ε. ,  ΝΑΤΟ, Γερμανία, Γαλλία) και περιφερειακά θέματα (Ουκρανία, Ρωσία, Ανατολική Μεσόγειο,  Μέση Ανατολή, Τουρκία, Συρία, Κούρδοι, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Αίγυπτο), διαταράσσουν, λόγω της δυναμικής και διαδραστικής εξέλιξής τους,  την συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας και επιτείνουν την περιφερειακή γεωπολιτική  αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Βρισκόμαστε

σε ένα πρώιμο στάδιο επανακαθορισμού του ρόλου του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Ε.Ε., των οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ με Γερμανία και Γαλλία και συνολικά με την Ε.Ε. ως θεσμικό οικονομικό εταίρο της συλλογικής Δύσης.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ  και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις 4 Φεβρουαρίου 2025, στον Λευκό Οίκο, αποτελεί σημαντικό γεγονός για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Είναι σαφές ότι η αμερικανο-ισραηλινή πολιτικό-διπλωματική και στρατιωτική συμφωνία, θα είναι Στρατηγικού χαρακτήρα και αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής, επηρεάζοντας , τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις μελλοντικές συμμαχίες και συνεργασίες, σε συλλογικό και διμερές διακρατικό επίπεδο.

Η Τουρκία, ως σημαντικός παράγοντας  στην περιοχή, έχει «ισχυρές» επιφυλάξεις για τις  αμερικανικές και ισραηλινές στρατηγικές πρωτοβουλίες, καθώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν τα δικά της συμφέροντα και τη θέση της στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν και ούτε επιθυμούν να αγνοήσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Πιθανή εξισορροπητική αμερικανική πρωτοβουλία, να είναι η μερική έστω  αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, που θα μπορούσε να διευκολύνει τα σχέδια του Ερντογάν, επιτρέποντάς του να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, αλλά αντιδρά το Ισραήλ.

Προφανώς, το υπό διαμόρφωση νέο περιφερειακό γεωπολιτικό περιβάλλον, επιδρά καταλυτικά και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με το Ισραήλ, με τη Γαλλία, με την Γερμανία, με την Ουκρανία.

Η πρόσφατη «στροφή» του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς θέσεις που συνδέονται με τις επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ,  αντανακλά μια στρατηγική προσαρμογής στις νέες πολιτικές συνθήκες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ευελπιστώντας οι  διμερές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ να παραμείνουν ισχυρές και να αποτελέσουν αποτρεπτικό ανάχωμα, στις αναθεωρητικές πολιτικές  της Τουρκίας, κατά το «αφήγημα» του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , σε μια προσπάθεια να αποκηρύξει την  λεγόμενη "woke" ατζέντα και να γίνει συμπαθής στον νέο  ένοικο του Λευκού Οίκου, σε συζήτηση με τον Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ Μπρυκνέρ, ανέφερε ότι  πιστεύει στην ύπαρξη δύο φύλων, όπως υπαγορεύει η βιολογία. Αυτό υποστηρίζει τώρα ο πρωτοπόρος της νομιμοποίησης του ΓΑΜΟΥ των ομόφυλων ζευγαριών στην Ε.Ε., υιοθετώντας  ακραίες εκδοχές του τραμπισμου.

Σε αυτό λοιπόν το νέο διεθνές περιβάλλον, όπου ο τραμπισμός έχει τον πρώτό λόγο,  δοκιμάζονται και ισχυρές  μέχρι χθες συμμαχίες όπως της Ελλάδας  με την  Γαλλία.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Την  έντονη αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία,  εξέφρασε με   ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά από ενημέρωση που είχε  από την Laurence Auer,  πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα. “Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών”, τονίζει χαρακτηριστικά o ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας.

Ο Meteor είναι ένας προηγμένος πύραυλος αέρος-αέρος που μοιάζει περισσότερο με πύραυλο κρουζ παρά με συμβατικό κατευθυνόμενο βλήμα. Είναι εφοδιασμένος με ενεργό ραντάρ Χ μπάντας, επιτρέποντάς του να "κλειδώνει" στόχους αυτόνομα στην τελική φάση της πτήσης του, χωρίς περαιτέρω καθοδήγηση από το αεροσκάφος εκτόξευσης.

Η Γαλλία και προσωπικά ο Πρόεδρος Εμ. Μακρον , είχε δεσμευτεί  προς την Ελληνική πολιτική ηγεσία, ότι οπλικά συστήματα που θα αγοραστούν από την Ελλάδα,  δεν θα είναι διαθέσιμα και στην Τουρκία.

Η  Ελλάδα με   την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προχώρησε και στην απόκτηση μεγάλου αριθμού πυραύλων METEOR. Έτσι τα  Rafale με τους  Meteor  αποκτούν τρομακτικό πλεονέκτημα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και  «πέρα από τον ορίζοντα». Αν η Τουρκία αποκτήσει Meteor για τα 40 Eurofighter Typhoon, έναντι των 24 ελληνικών Rafale, είναι σαφές ότι εκτός από ποιοτικό αποκτά και αριθμητικό πλεονέκτημα.

Σύσσωμος ο Τουρκικός τύπος επικρίνει τον Ν. Δένδια να καλέσει Laurence Auer,    στο γραφείο του για εξηγήσεις. Hürriyet «Ανησυχία της Ελλάδας για τον πύραυλο Meteor: Το ενδεχόμενο (της πώλησης) στην Τουρκία προκάλεσε φόβο».

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Για το θέμα ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης (στον Alpha). Στο ερώτημα εάν η Γαλλία έλαβε την απόφαση να πωλήσει τους πυραύλους Meteor και στην Τουρκία, όπως υποστηρίζει ο Ν. Δένδιας, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε πως «δεν έχει καμία τέτοια πληροφορία» και πρόσθεσε πως ο κ. Δένδιας «μπορεί» να κινήθηκε «προληπτικά», ζητώντας να αναμείνουμε την εξέλιξη του θέματος. Είναι απορίας άξιο, πως  δεν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για ένα τόσο σημαντικό θέμα; Ή μήπως είχε ... και απλά ο πρωθυπουργός «άδειασε» υπουργό του και τον διώκτη του υδροκεφαλισμού, κατά δήλωσή του,  στις Ένοπλες Δυνάμεις και της καινοτομίας, του αντιαεροπορικού θόλου(αντιγράφοντας το Ισραήλ , προς μεγάλη χαρά των προμηθευτών)  και της «ατζέντα του 2030»,  καρατομώντας το 70% της ανώτερης και ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας με την «σιωπηλή» συναίνεση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, που ω του θαύματος, διατήρησαν τις θέσεις τους!!

Οι Γάλλοι , φαίνεται, ότι  έχουν εγκρίνει σε ανώτατο επίπεδο την άρση απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Τουρκία, με τους Meteor να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα. Όμως, αν επιβεβαιωθεί η «στροφή»  της Γαλλίας,  αυτό θα προκαλέσει  τριγμούς στην Αμοιβαία Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας-  Γαλλίας, στην οποία υπάρχει ρήτρα και αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε Τρίτη χώρα.

Πως δικαιολογείται όμως η Γαλλική υπαναχώρηση;

Μια σειρά από λόγοι βάρυναν στην αλλαγή κλίματος Αθηνών και Παρισιού. Θεωρείται ότι το Παρίσι ενοχλήθηκε από την ελληνική στροφή προς τις ΗΠΑ του ΤΡΑΜΠ , για μια σειρά από θέματα,  όπως αντι-Woke ατζέντα , για εξοπλιστικά προγράμματα και ειδικότερα από την απόφαση της Αθήνας για αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35 και για ακύρωση της ναυπήγησης μιας επιπλέον γαλλικής φρεγάτας FDI, με στροφή προς μια αντίστοιχη αμερικανική επιλογή. Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας, δεν κρύβει τον θαυμασμό τους προς τις αμερικανικές Πολεμικές Βιομηχανίες, ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ.

Παράλληλα, η Τουρκία ιδρύει νέα βάση πεζοναυτών στην Ίμβρο, ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στο Βόρειο Αιγαίο στο πλαίσιο του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα». Η νέα βάση, που θα στεγάσει την 3η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, εντάσσεται στη Στρατιά Αιγαίου, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση των τουρκικών αποβατικών δυνατοτήτων. Η νέα αυτή ταξιαρχία, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες στη Φώκαια και την Αλεξανδρέττα, θα υπάγεται στο νεοσύστατο Αμφίβιο Σώμα Στρατού με έδρα το Τσανάκαλε. Η επιλογή της Ίμβρου για την εγκατάσταση της νέας ταξιαρχίας προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα, καθώς τη Ίμβρος,  βρίσκεται κοντά σε ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λήμνος και η Σαμοθράκη. Αυτό επιτρέπει στην Τουρκία να ενισχύσει την επιτήρηση και τον έλεγχο στην περιοχή, αυξάνοντας την πίεση προς την Ελλάδα.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας, θεωρητικά θα έπρεπε να είχε  προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα, εκτός και αν, ανήκει στο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Οπότε,  ουδείς ψόγος για την Τουρκία... κατά την Κυβερνητική  άποψη πάντα των Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη , αλλά και για να είμαστε δίκαιοι, ούτε και η υπνώττουσα και κατακερματισμένη αντιπολίτευση δείχνει να ανησυχεί σοβαρά....

The post Ο «τυφώνας» Τραμπ και το γαλλικό εξοπλιστικό «φλερτ» με την Τουρκία προκαλούν φουρτούνες στην ελληνική κυβέρνηση appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα