Οι «εκρηκτικές» πρώτες ώρες του 2023

Τα πρώτα μηνύματα του 2023 για τον κόσμο δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξα. Το Ισραήλ περιφρονεί τον ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πυραύλους και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν σταμάτησε ούτε για την αλλαγή του χρόνου…

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τη θάλασσα στα ανατολικά της κορεατικής

χερσονήσου τα ξημερώματα της Κυριακής, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο τον στρατό της Νότιας Κορέας.

Η κίνηση έρχεται λιγότερο από 24 ώρες μετά την εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς εκτοξεύτηκε γύρω στις 02:50 τοπική ώρα από την Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε το Yonhap, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αριθμό οπλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου, πολλαπλασίασε τις εχθρικές χειρονομίες έναντι των γειτόνων της.

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου περιφρονεί τον ΟΗΕ 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «αξιοκαταφρόνητη» την απόφαση που υιοθέτησε χθες η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την οποία με την οποία ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ο εβραϊκός λαός δεν είναι κατακτητής στη γη του ούτε στην αιώνια πρωτεύουσά μας την Ιερουσαλήμ και κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ δεν μπορεί να διαστρεβλώσει αυτή την ιστορική αλήθεια», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ζητεί από το ΔΠΔ να γνωμοδοτήσει για «τις νομικές επιπτώσεις της συνεχούς παραβίασης από το Ισραήλ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού» μέσω «της κατοχής, των εποικισμών και των προσαρτήσεων (…) περιλαμβανομένων των μέτρων που έχουν στόχο να τροποποιηθεί η δημογραφική σύνθεση, ο χαρακτήρας και το καθεστώς της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ».

 Έκρηξη στο Κίεβο λίγη ώρα μετά την έλευση του νέου έτους

Έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο προτού συμπληρωθεί μια ώρα από την έλευση του 2023, με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας να ανακοινώνει πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «εργάζεται» για την προστασία της πόλης από τα πλήγματα του ρωσικού στρατού.

«Ακούστηκε έκρηξη στην πρωτεύουσα. Η αντιαεροπορική άμυνα είναι (επιχειρησιακή)», ανέφερε μέσω Telegram ο Βιτάλι  Κλίτσκο.

Η έκρηξη ακούστηκε περί τις 00:35 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδουν πως άκουσαν εκρήξεις μετά τα μεσάνυχτα και τις σειρήνες της αεράμυνας στην πρωτεύουσα και σε περίχωρα του Κιέβου.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για επιθέσεις με UAVs-καμικάζι στην Οδησσό, στη Μικολάιφ (νότια) και στη Ντνίπρο (κεντρικά).

Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη φονική επίθεση στην Αίγυπτο

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε  μέσω οργάνου προπαγάνδας της την ευθύνη για τη φονική επίθεση της Παρασκευής στην Ισμαηλία, στη Διώρυγα του Σουέζ.

«Πυρήνας (…) στρατιωτών του χαλιφάτου κατάφερε να επιτεθεί εναντίον σημείου ελέγχου της αιγυπτιακής αστυνομίας (…) με οπλοπολυβόλα», ανέφερε το πρακτορείο «ειδήσεων» Άμακ, όργανο προπαγάνδας του ΙΚ.

Η επίθεση, που θεωρείται η πρώτη αυτής της φύσης εκτός της χερσονήσου του Σινά έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, στοίχισε τη ζωή σε τρεις αστυνομικούς, ανέφεραν ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

Το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις πέραν του Σινά μέσω οργάνων προπαγάνδας του, όμως αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αιγυπτιακές αρχές.

Δυο ένοπλοι βγήκαν την Παρασκευή από αυτοκίνητα και πλησίασαν σημείο ελέγχου εγκατεστημένο κοντά σε συνοικία της Ισμαηλίας (βορειοανατολικά) προτού ανοίξουν πυρ με αυτόματα.

Αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τον έναν από τους ενόπλους και τραυματίζοντας τον δεύτερο, που πάντως κατάφερε να ξεφύγει.

Εκτός από τους τρεις αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Τα τελευταία χρόνια επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και κρατικών αξιωματούχων διαπράττονται κυρίως στη χερσόνησο του Σινά, όπου όμως η εξέγερση των τζιχαντιστών μοιάζει να χάνει την ορμή της.

Επιθέσεις έχουν διαπραχθεί επίσης στο Κάιρο.

Ο στρατός και η αστυνομία της Αιγύπτου εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο του 2018 ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στη χερσόνησο του Σινά, που λυμαίνονταν πυρήνες τζιχαντιστών, ορισμένοι από τους οποίους ορκίζονται πίστη στο ΙΚ. Μάχονται επίσης εναντίον ανταρτών στη δυτική έρημο, ανάμεσα στην κοιλάδα του Νείλου και τα σύνορα με τη Λιβύη.

Πάνω από χίλιοι φερόμενοι ως τζιχαντιστές και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί έκτοτε, κατά τους επίσημους αριθμούς — όμως είναι αδύνατον ο απολογισμός αυτός να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο, ενώ η πρόσβαση στην περιοχή του βόρειου Σινά είναι απαγορευμένη στους δημοσιογράφους.

Η Διώρυγα του Σουέζ, από την οποία διέρχεται περί το 10% των εμπορευμάτων που μεταφέρονται διά θαλάσσης παγκοσμίως, αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές προσόδων της Αιγύπτου.

The post Οι «εκρηκτικές» πρώτες ώρες του 2023 appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
2023,