Οι επικουρικές συντάξεις στο τζόγο!

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα», υπογραμμίζει σε τηλεοπτική δήλωσή της η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως σημειώνει, «η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται». «Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο, σήμερα ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασαν την παράδοση

της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα», τονίζει.

«Προεκλογικά βέβαια το διέψευδαν! Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ προς τον ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο», σχολιάζει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και καταγγέλλει πως «η αντιμεταρρύθμιση αυτή καταλύει τη βασική αρχή της “ αλληλεγγύης των γενεών”, δηλαδή την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων από τις εισφορές των εργαζομένων».

Η ίδια επισημαίνει πως «θα πλήξει του σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, και συνολικά τους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν το κόστος πληρωμής των επικουρικών συντάξεων» καθώς και πως «θα πλήξει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου!».

Η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «παραπλανητικές» τις «υπουργικές δηλώσεις για υποτιθέμενες αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων των νέων είναι», καθώς «βασίζονται σε προσδοκίες αποδόσεων».

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η αντιμεταρρύθμιση θα κοστίσει στους φορολογούμενους πάνω από 56 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν μέσω πανδημίας και κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αποστερεί τους πόρους του προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού κράτους», υπογραμμίζει και καταλήγει αναφέροντας: «Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία».

Αντίθετο και το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής δεν συμφωνεί με την πρόταση που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις επικουρικές συντάξεις. Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος αναφέρει πώς «επιλέγει μια μέθοδο εκτός των ευρωπαϊκών δεδομένων και πρακτικών το οποίο διαιρεί τους ασφαλισμένους σε παλιούς και νέους υπονομεύοντας το μέλλον όλων».

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής η κυβέρνηση δημιουργεί ουσιαστικά 2 συστήματα. «Στο σημερινό σύστημα που παραμένουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι άνω των 35 ετών, θα δημιουργηθούν σταδιακά τεράστια ελλείμματα, μια και οι νέοι πόροι θα πηγαίνουν σε διαφορετικό «κουμπαρά».

Αυτό υπονομεύει ευθέως το μέλλον τους, ουσιαστικά δημιουργεί την αμφιβολία για το αν θα πάρουν καν επικουρική σύνταξη. Όμως και για τους νέους δημιουργούνται πλαστές προσδοκίες γιατί οι αυξήσεις για τις οποίες μιλά η κυβέρνηση, στηρίζονται σε θεωρητικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας», υπογραμμίζει.

Επίσης, σχολιάζει την «εγγυημένη» επικουρική σύνταξη για τους νέους, που προβλέπεται, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις σημερινές ακόμη και κατά 30%. «Το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά άλλη μια συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Τι λέει ο Χατζιδάκης

Παρουσιάζοντας τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι γίνεται με «το βλέμμα κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα με βάση τις γενικότερες οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν σύνταξη όπως πήραν ή θα πάρουν οι γονείς τους και μάλιστα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε, ει δυνατόν, να είναι η σύνταξη αυτή ακόμα μεγαλύτερη».

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις είναι σύμφωνη «με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης» τόνισε ο υπουργός και έρχεται ως επόμενο βήμα μετά την «παρέμβαση για τις κύριες συντάξεις, η οποία διόρθωσε αρκετές από τις ατέλειες του νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή συνολικά αλλάζει ο πρώτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος.

«Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πλέον 1,7 προς 1»

Ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν το ασφαλιστικό, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε την δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη, κάνοντας, ωστόσο, ειδική μνεία στο δημογραφικό, το οποίο «στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει επιδεινωθεί». «Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πλέον 1,7 προς 1 ενώ το σύστημα κάμποσες δεκαετίες πριν είχε δομηθεί με την παραδοχή ότι για κάθε 4 εργαζομένους θα υπάρχει 1 συνταξιούχος» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι εντονότερο σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ότι εκτιμάται πως το 2030 η Ελλάδα θα έχει πάρει από την Ιταλία μια «ανεπιθύμητη πρωτιά, θα είμαστε, δηλαδή, η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης».

Εισάγοντας το κεφαλοποιητικό σύστημα, «βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά την επικουρική ασφάλιση στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο σύστημα με τον όρο «ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο ασφαλισμένο», ο οποίος, όπως είπε, «θα το συνδέσει στενότερα με τη σύνταξή του και το ύψος της και θα του επιτρέψει τελικά να πάρει καλύτερη σύνταξη».

Η εισαγωγή του συστήματος θα γίνει «σταδιακά», ξεκινώντας από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ασφαλισμένους, αυτούς δηλαδή που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας από 01/01/2022 και «από τους νέους μέχρι 35 ετών που θα επιλέξουν μόνοι τους να ενταχθούν στο νέο σύστημα» διευκρίνισε ο υπουργός. «Είναι σταδιακή εισαγωγή όπως έγινε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ίδιο ή ένα παρόμοιο σύστημα και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό το οποίο συνέβη στις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια προς αυτό τον δρόμο και ακόμα ίσως θελκτικότερο είναι το παράδειγμα της Σουηδίας από το οποίο εμπνεόμαστε και το οποίο ακολουθούμε» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

The post Οι επικουρικές συντάξεις στο τζόγο! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα