Οι επιπτώσεις των κυρώσεων «ρίχνουν» κυβερνήσεις στην Ευρώπη

Γράφει ο

Γεώργιος Βενέτης 

Εκπαιδευτικός-πτυχ.Πολιτικών Επιστημών

«Ο υψηλός πληθωρισμός, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και το φάσμα των ελλείψεων ενέργειας στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα, μειώνουν την όρεξη της Δύσης για σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Οι αποκλίσεις μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας τους εμπόδισαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες νέες κυρώσεις». 

Έκθεση

της Wall Street Journal

Οι πολιτικοί της Ευρώπης που αψήφησαν την ενεργειακή κρίση και υποτίμησαν τον Putin θα υποστούν βαριά ήττα, όπως ο Johnson και ο Ντράγκι. Οι Ευρωπαίοι  πληρώνουν ακριβά τις εμμονές τους κατά της Ρωσίας, λόγω του ότι  δεν κατάφεραν  να προνοήσουν ότι ο Putin ήταν αποφασισμένος να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πατρίδας του. Ταυτόχρονα δεν  πρόβλεψαν  τις αντιδράσεις  των λαών τους,  καθώς η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση είναι μείζονος σημασίας προβλήματα.

Ο Μάριο Ντράγκι, καθυστερημένα, ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους του να σταματήσει η πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία, επειδή επηρεάζει πρωτίστως τους ίδιους τους Ευρωπαίους – με αρνητικό τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε τονίσει  βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ η ρωσική οικονομία ισχυροποιείται. Τα προβλήματα όμως στην Ιταλική οικονομία είχαν ενσκήψει και ο Μάριο Ντράγκι οδηγήθηκε στην παραίτηση, Να σημειωθεί, ότι και η  πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή της, η οποία  ήρθε να προστεθεί σ’ αυτήν του  Βούλγαρου συναδέλφου της, Kiril Petkov. Αν και όλες αυτές οι περιπτώσεις δεν σχετίζονται, εντούτοις, το «ουκρανικό ζήτημα» ήταν πάντα παρόν. 

Η κόπωση απαιτεί αλλαγές

Οι αλλαγές στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση εκδηλώνονται και με την εμβάθυνση των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων που κυβερνούν πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. 

Τα αντιελιτιστικά αισθήματα του λαού, αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, με τους πληθυσμούς διαφόρων χωρών να μην περιμένουν τις επόμενες εκλογές, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ήδη πολιτικές ανατροπές στην Ευρώπη

Ήδη ο Macron παραλίγο να χάσει τις προεδρικές εκλογές την περασμένη άνοιξη, ενώ έχασε και την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Scholz και Biden έχουν καταρρεύσει δημοσκοπικά, καθώς δείχνουν να μην μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι παραιτήσεις του Τζόνσον και του Ντράγκι  θα έχουν ενδεχομένως  συνέχεια στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να είναι η αρχή της κατάρρευσης της πολιτικής καριέρας πολλών άλλων εκπροσώπων της σημερινής πολιτικής ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης. Ο Μπόρις Τζόνσον  μαζί με τον  Τζο Μπάιντεν  πρωτοστάτησαν στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προκάλεσαν σημαντική ζημιά στις χώρες τους με τις πολιτικές τους. Τη  μοίρα  του Τζόνσον μπορεί να έχει σύντομα και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει σύντομα την εξουσία και να εγκαταλείψει τη διεθνή πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με την National Review, ο Μπάιντεν έχει απαξιωθεί πλήρως ενώπιον των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, το 74% των οποίων δεν θέλει να τον δει ξανά ως πρόεδρο των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, αναγνώστες του περιοδικού ζητούν την παραίτηση του. «Ακόμη και ένας ανόητος μπορεί να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Μπάιντεν το απέδειξε», γράφουν οι Washington Times, χρησιμοποιώντας όχι και τόσο ευγενικά επίθετα σχετικά με τον αρχηγό του κράτους και τονίζοντας έτσι τα αισθήματα απέναντί ​​του. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου συνεχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του δικού του κόμματος, οι περισσότεροι από τους οποίους θέλουν την αντικατάστασή του, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο βουλευτής της Αριζόνας Andy Biggs. δήλωσε στο Fox News ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθεί ο Μπάιντεν. Ένας σημαντικός αριθμός άλλων Αμερικανών πολιτικών και πολιτών των ΗΠΑ συμμερίζονται την ίδια άποψη. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μπορεί να είναι το επόμενο θύμα στο πολύ κοντινό μέλλον. Οι αναγνώστες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt του έχουν ήδη ζητήσει να παραιτηθεί, Ο Καγκελάριος Scholz βυθίζεται μαζί με την οικονομία της Γερμανίας που εξαρτάται καίρια από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η θέση του για την Ουκρανία, που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ίδιας της Γερμανίας, θα μπορούσε να αναγκάσει σε παραίτηση τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. 

Οι δημοσκοπήσεις

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ τα ποσοστά αποδοχής του Biden του αμερικανού Προέδρου έχουν καταρρεύσει στο 30% και τα ποσοστά απόρριψης έχουν εκτιναχθεί στο 57% δηλαδή ένα χάσμα 27% που είναι πρωτοφανές. Το πιο εντυπωσιακό, από το σύνολο των πολιτειών των ΗΠΑ στις 48 Πολιτείες αποδοκιμάζουν την πολιτική Biden. Η αποτυχία στην διαχείριση της οικονομίας και του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, έχουν προκαλέσει οργή κατά των πολιτικών Biden ο οποίος θα καταγραφεί ως ο πιο αποτυχημένος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ…
Στην Βρετανία το εργατικό κόμμα έχει εκτοξευθεί… Έχει αυξήσει τα ποσοστά του στο 43% με τους  συντηρητικούς  του Johnson στο 35%…
Η Βρετανία ενεπλάκη περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία σε μία προσπάθεια του βρετανού  πρωθυπουργού να βγει από το  αδιέξοδο που δημιούργησαν τα σκάνδαλα που μάστιζαν την κυβέρνηση του. Τελικά κατέρρευσε…

Ίδια εικόνα και στην Ιταλία, το δεξιό κόμμα της Meloni προηγείται με 24% έναντι 22% των σοσιαλιστών και της Lega στο 14%.
Η Meloni και η Lega είναι εθνικιστικά δεξιά κόμματα και προσεγγίζουν το 38%… Η συμμετοχή της Lega στην ιταλική κυβέρνηση αποδεικνύεται καταστροφική.

Στην Ισπανία η σοσιαλιστική κυβέρνηση δείχνει έντονα σημάδια φθοράς ενώ το Λαϊκό κόμμα έχει εκτιναχτεί στο 30% και το εθνικιστικό κόμμα Vox στο 15%.Το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται και στην Ισπανία, η κυβέρνηση πληρώνει την οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Στην Γερμανία οι σοσιαλιστές, το SPD, εμφανίζει έντονα σημάδια φθοράς και βρίσκεται στην 3η θέση, πίσω από το πρώτο κόμμα που είναι το CDU των χριστιανοδημοκρατικών, ωστόσο οι Πράσινοι έχουν εκτοξευθεί στο 25%. Στην Γερμανία η κυβέρνηση έχει ως βάση το σοσιαλιστικό κόμμα, τους πράσινους και τους φιλελεύθερους. Οι χριστιανοδημοκράτες που είχαν ηττηθεί, ανακάμπτουν.
Στην Σερβία το κόμμα SNS της υφιστάμενης κυβέρνησης που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Ρωσίας, είναι κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της Σερβία με ποσοστά που φθάνουν στο 50% περίπου.


Ο απολογισμός
Ο ρώσος Πρόεδρος Putin και η Ρωσία κατάφεραν με την στρατιωτική τους επιχείρηση στην Ουκρανία να έχουν όπως ήταν αναμενόμενο εδαφικά οφέλη. Η μεγάλη όμως και μη αναμενόμενη  επιτυχία της Ρωσίας  ήταν η αντιμετώπιση των κυρώσεων, από τις οποίες εξέρχεται σχετικά αλώβητη. Αποδείχθηκε ισχυρότερη από ότι είχε εκτιμηθεί.  Παρά τις κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί μόλις 10% το 2022. Στην ενέργεια η Ρωσία όχι μόνο κατάφερε να επιβληθεί αλλά έθεσε νέους κανόνες που αμφισβητούν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η Ευρώπη  και συνολικά η Δύση θα πληρώσουν τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους.  Η άνοδος των τιμών στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε συνδυασμό με  τις τακτικές διοχέτευσης… της ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη,  θα καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Το τραγικό είναι ότι τις συνέπειες αυτού του γεωπολιτικού παίγνιου, θα επωμισθούν χώρες αμέτοχες, λαοί που είναι ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η Ευρώπη να περιμένει την κορύφωση μιας πραγματικής πολιτικής κρίσης Οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη σε όσους πολιτικούς αποτυγχάνουν στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα αλλάξει, και αυτό θα καταγραφεί στις εκλογές αλλά και στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2022, όπου ο Biden θα συντριβεί εκλογικά.

Η Δύση επιχείρησε να συνθλίψει την Ρωσία και τον Putin και η πραγματικότητα είναι ότι οι κυρώσεις έχουν γυρίσει εναντίον της Δύσης. Ο  Putin χρησιμοποιεί σαν  «πυρηνικό» όπλο  την ενέργεια.
Η μεγάλη νίκη του Putin δεν είναι η στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία, ούτε καν ότι άντεξε την οικονομική πίεση. Η μεγάλη νίκη είναι τώρα που βλέπει  από το Κρεμλίνο,  τους ηγέτες και ηγετίσκους της Δύσης να καταρρέουν πολιτικά ή να αμφισβητούνται από τις κοινωνίες τους…

.

The post Οι επιπτώσεις των κυρώσεων «ρίχνουν» κυβερνήσεις στην  Ευρώπη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα