Οι φρεγάτες και οι κρυφές πτυχές της συμφωνίας με τη Γαλλία

Του Παντελή Βούλικα

Για πρώτη φορά στην ιστορία των εξοπλισμών της Ελλάδας η προμήθεια ενός οπλικού συστήματος συνδέθηκε τόσο άμεσα με σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την χώρα προέλευσής του όπως συνέβη με τη συμφωνία για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών Belharra.

Είναι κάτι που επιδίωξε η ελληνική κυβέρνηση με ανορθόδοξο τρόπο, με παλινωδίες και πισωγυρίσματα, αλλά το πέτυχε με τη βοήθεια και της τύχης!

Η Ελλάδα με την συμφωνία

για προμήθεια 3 φρεγατών Balharra από τη Γαλλία παραλαμβάνει ότι πιο σύγχρονο σε μονάδες επιφανείας για το ΠΝ και με την υπογραφή συμφώνου στρατιωτικής συνδρομής πετυχαίνει την ουσιαστική εμπλοκή, ακόμα και στρατιωτικά της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί επίθεση στο έδαφός της από ξένη χώρα. 

Είναι δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός που επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης και του ΠΝ;

Εν μέρη ναι.

1. Τεχνολογία.

Η υπερσύγχρονη τεχνολογία που ενσωματώνουν τα νέα πλοία είναι άγνωστη στους Τούρκους και τουλάχιστον στο ορατό μέλλον τα καθιστά δύσκολα αντιμετωπίσιμα στο πεδίο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ισορροπία δυνάμεων και τον ουσιαστικό έλεγχο των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

2. Η κατασκευή στη Γαλλία.

Λόγω των περιοριστικών μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και των παλινωδιών της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια έγινε επιτακτική η ανάγκη για προμήθεια νέων πλοίων για το ΠΝ το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον η κατάσταση απαξίωσης στην οποία βρίσκονται εδώ και χρόνια τα ελληνικά ναυπηγεία οδήγησε στη συμφωνία για κατασκευή όλων των πλοίων στη Γαλλία με ότι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια πολύτιμων θέσεων εργασίας, μη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα κ.ο.κ.

3. Άλλα ζητούσαμε, άλλα πήραμε.  

Η Ελλάδα μέχρι πέρυσι ζητούσε δύο φρεγάτες, φέτος έγιναν τέσσερις με απαίτηση από τον προμηθευτή να προσφέρει πλοία ενδιάμεσης λύσης και να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που υπηρετούν στο ΠΝ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε περιλαμβάνει την προμήθεια τριών φρεγατών με τον οπλισμό τους χωρίς ενδιάμεση λύση, ούτε εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων πλοίων, όμως συνοδεύεται από σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

4. Η αμοιβαία αμυντική συνδρομή.

Προβλέπει τη συνδρομή της Γαλλίας στην Ελλάδα ακόμα και με στρατιωτικά μέσα αν υπάρχει επίθεση στο έδαφος της από ξένη χώρα.

Η Ελλάδα από την άλλη αναλαμβάνει την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα Γαλλικά συμφέροντα ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γαλλία όπως στη ζώνη του Σαλέχ της Δυτικής Αφρικής όπου μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε παρακλάδια του ισλαμικού κράτους και της κυβέρνησης του Μάλι (πρώην Σουδάν) όπου η εξουσία έχει περάσει στα χέρια ενός δικτατορικού καθεστώτος.

Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η υπεράσπιση θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών Ελλάδας-Γαλλίας  δηλαδή χωρικά ύδατα και ΑΟΖ.

Αν για παράδειγμα η Τουρκία επιτεθεί σε ελληνικό  πλοίο λίγο έξω από τα χωρικά μας ύδατα ανατολικά ή νότια της Κρήτης εντός της συμφωνημένης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η Γαλλία δεν έχει υποχρέωση να συνδράμει την Ελλάδα

5. Η διάρκεια.

Η συμφωνία και η όποια επιτυχία της ισχύει μόνο για πέντε χρόνια! Μετά; 

Τελικά η περίοδος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων ήταν μεγαλύτερη από τη διάρκεια ισχύος της ίδιας της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής…

6. Η φρεγατιάδα.

Επιτέλους έφτασε στο τέλος της!

Η δημοσιογραφική φρεγατιάδα γιατί από εδώ και πέρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά για τις λεπτομέρειες (όπου ως γνωστόν κρύβεται ο διάβολος) της σύμβασης, τα ακριβή χρονοδιαγράμματα, τους χρόνους εκταμιεύσεων, τους όρους του δανείου κλπ.

7. Η τύχη.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν αμφίβολο αν θα επιλέγαμε την αποδεδειγμένα καλύτερη από επιχειρησιακή άποψη γαλλική πρόταση σε ότι αφορά τα πολεμικά πλοία, λόγω των αφόρητων αμερικανικών πιέσεων για αγορά των ακατάλληλων φρεγατών ΜMSC.

Ήρθε όμως πριν λίγες ημέρες η ακύρωση από την  Αυστραλία του συμβολαίου πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων. Έτσι οι Αμερικανοί έδωσαν την έγκριση τους για  πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα, ώστε να μειωθούν οι οικονομικές απώλειες της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας. 

8. Τελικά γιατί ασχολούμαστε περισσότερο με τη συμφωνία και λιγότερο με τις φρεγάτες;

Η συμφωνία αντανακλά τα κοινά συμφέροντα Ελλάδας-Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι φρεγάτες οι οποίες αγοράζονται από την Ελλάδα με επαχθείς όπως όλα δείχνουν όρους για τη χώρα μας, είναι το εργαλείο πίεσης για την προώθηση των κοινών αυτών συμφερόντων στην περιοχή.  Η συμφωνία όμως αποτελεί κάτι παραπάνω από εργαλείο. Αποτελεί μια μορφή αποτροπής χρήσης βίας από τους επιθετικούς εξ ανατολών γείτονες μας και διευκολύνει την ελληνική διπλωματία στην άσκηση του νόμιμου δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 10 νμ στο Αιγαίο.  Τέλος είναι βέβαιο ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη  διαπραγμάτευση που οπωσδήποτε θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

The post Οι φρεγάτες και οι κρυφές πτυχές της συμφωνίας με τη Γαλλία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα