Οι Ιταλοί (μας) «παίρνουν» τον εναέριο χώρο των Σκοπίων εκμεταλλευόμενη 3ετή αδράνεια της κυβέρνησης

Φωτογραφία Eurokinissi

Καλά, η (απελθούσα) κυβέρνηση των «αρίστων» του Κ.Μητσοτάκη είναι γνωστό ότι για εσωτερικές μικροκομματικές σκοπιμότητες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ούτε καν πίεσε τα Σκόπια να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οχι ότι η Ελλάδα την εφάρμοσε. Εδώ δεν ψήφισε ούτε καν τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία πρωτόκολλα που είχε καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη Βουλή

εδώ και τρία χρόνια (!). Είναι δυνατόν, όμως, η Αθήνα να αφήνει ανοικτό το δρόμο στην Ιταλία για να πάρει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας; Πόσο μάλλον, όταν, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών το «Air Policing» το έχει αναλάβει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Αραγε, το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Αμυνας είχαν καταλάβει τι μεθοδεύεται ή ... αγρόν ηγόραζαν; Και, τώρα, λόγω εκλογών άπαντες προσπαθούν να θάψουν το θέμα για να μην πληγεί το προφίλ των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων της ΝΔ;

Να σημειωθεί πως η υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Slavjanka Petrovska, στις 25 Μαΐου 2023, στον λογαριασμό της στο twitter έγραψε: «Σήμερα σηματοδοτείται ένα ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η ιταλική Πολεμική Αεροπορία, θα προστατεύσει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της αποστολής #NATO Air Policing».

Καποιοι, βέβαια, εκ του πονηρού, θα ισχυριστούν ότι είναι μικρό το κακό, διότι η Ιταλία είναι σύμμαχος χώρα, και, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι η Τουρκία που ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της βόρειας γείτονος. Το εύλογο ερώτημα, πάντως, παραμένει: Δεν αρκεί το «Air Policing» από την ελληνική ΠΑ, γιατί χρειαζόταν να μπει και η ιταλική ΠΑ;

Στην πραγματικότητα, η Ιταλία επεκτείνει σοβαρά την επιρροή της στα Βαλκάνια, αρχής γενομένης της Αλβανίας και άλλων χωρών. Ανέκαθεν, δε, ιστορικά και πρόσφατα, η σχέση της με την Ελλάδα ήταν ανταγωνιστική στην Βαλκανική. Γεωπολιτικά, οικονομικά, κ.λ.π.

Εκτός αυτού, η Ιταλία κάθε άλλο παρά συμπεριφέρεται ως σύμμαχος της Ελλάδας στους κόλπους της ΕΕ όταν πρόκειται για τα ελληνο-τουρκικά. Οπως το ίδιο πράττει και στην περίπτωση της Λιβύης. Κοιτάζει αυστηρά τα δικά της συμφέροντα.

Οσον αφορά, δε, τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ελληνο-ιταλικής ΑΟΖ, αυτή γέρνει σαφώς υπέρ της Ρώμης. Υπάρχουν, μάλιστα, προβλέψεις στη συμφωνία που πολύ πιθανώς η Ελλάδα θα βρει μπροστά της, όταν κληθεί να «διαπραγματευτεί» με την Τουρκία για ΑΟΖ - Υφαλοκρηπίδα.

Πρόσφατα, σε δημοσίευμά του με τίτλο «Μητσοτάκης – Δένδιας: Να δώσουμε στην Τουρκία … διέξοδο στη θάλασσα», το Militaire παρέθετε εκμυστηρεύσεις πρωτοκλασάτου παράγοντα της απελθούσας κυβέρνησης κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα ανέλαβε την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Δέχτηκαν δηλαδή να είμαστε επικυρίαρχοι. Οταν, όμως, εδώ και χρόνια δεν ψηφίζουμε στην ελληνική Βουλή τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από την Συμφωνία, επειδή κάποιος βουλευτής της ΝΔ απειλεί ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, με τι επιχείρημα να πάει κάποιος στα Σκόπια και να απαιτήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών;».

Κατά τα λοιπά, στα Σκόπια επικρατεί ατμόσφαιρα ικανοποίησης, αφού και τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν εφαρμόζουν, και είναι σφιχταγκαλιασμένοι με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, οι οποίοι, μέσω του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, μεταφέρουν οπλισμό για την Βόρεια Μακεδονία. Οπως, μέσω του ίδιου λιμανιού, προωθούν για την Ουκρανία και την Α.Ευρώπη.

The post Οι Ιταλοί (μας) «παίρνουν» τον εναέριο χώρο των Σκοπίων εκμεταλλευόμενη 3ετή αδράνεια της κυβέρνησης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα