Οι “μάγισσες της νύχτας”! Οι γυναίκες πιλότοι που έσωσαν τη Μόσχα πριν 80 χρόνια

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Πολλοί πιστεύουν ότι το… «κάστρο των αιθέρων» ανήκε αποκλειστικά στους άνδρες και μόνο τα τελευταία χρόνια… έπεσε!

Ιδιαίτερα στην Πολεμική Αεροπορία, που οι συνθήκες είναι σκληρές και οι δυσκολίες σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις θεωρούνται εξοντωτικές, μια θέση στο cokpit ενός μαχητικού, ήταν ανδρική υπόθεση!

Κι όμως η γυναίκα εδώ και πολλά χρόνια κατέκτησε επάξια αυτή την θέση, έπιασε στιβαρά τα πηδάλια, έσπρωξε μπροστά με δύναμη τις μανετες, πάτησε άφοβα τα κόκκινα κουμπιά των πολυβόλων και όχι μόνο ενεπλακη σε σκληρές αερομαχίες, αλλά

κατέρριψε και πολλά εχθρικά αεροπλάνα, για την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας της.

Το ξέρουν λίγοι…

Οι πρώτες γυναίκες χειριστές πολεμικών αεροσκαφών ήταν οι περιβόητες «μάγισσες της νύχτας» της Σοβιετικής Αεροπορίας, που κλήθηκαν στα όπλα όταν πλέον κινδύνευε η Μόσχα από τους ναζί.

Δηλαδή περίπου πριν από 80 χρόνια!

ΟΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ

#tdi_1_13c .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/05/women_pilot_sovietunionΣτιγμιότυπο-2021-05-16-22.32.22-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_13c .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/05/women_pilot_sovietunionΣτιγμιότυπο-2021-05-16-22.32.33-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_13c .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/05/women_pilot_sovietunionΣτιγμιότυπο-2021-05-16-22.32.50-80x60.png) 0 0 no-repeat; } 1 του 3

Το 586ο Σύνταγμα Μαχητικών ήταν μια από τις τρεις σοβιετικές αεροπορικές μονάδες που έδρασαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με πιλότους γυναίκες.

 Τα εν λόγω συντάγματα, μεταξύ αυτών και το περίφημο σύνταγμα των «Μαγισσών της Νύκτας», συγκροτήθηκαν μετά από πρόταση της Μαρίνας Ρασκόβα (πρώτης Σοβιετικής πλοηγού) προς τον Στάλιν.

Το 586 Σύνταγμα Μαχητικών (ΣΜ) συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1941 όταν οι Γερμανοί πλησίαζαν την Μόσχα.

 Σε αυτό εντάχθηκαν 25 γυναίκες πιλότοι που είχαν μόλις εκπαιδευτεί για αυτόν τον σκοπό στα μαχητικά Yak-1 (από το 1943 και μετά διατέθηκαν μαχητικά Yak-7 και Yak-9).

Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι γυναίκες πιλότοι της Σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψαν δεκάδες βομβαρδιστικά και πραγματοποίησαν πάνω από 30.000 επιδρομές. 

Τις περισσότερες από αυτές πέτυχαν οι «Μάγισσες της Νύχτας» (Nachthexen).

 Η Λίλια Λίτβιακ, «το Λευκό Ρόδο του Στάλινγκραντ», ήταν «άσος» με 15 καταρρίψεις μαχητικών μέσα σε λίγους μήνες….

Οι γυναίκες πιλότοι του 588, παρά το γεγονός πως πέταγαν με απαρχαιωμένα αεροπλάνα, σκόρπισαν τον τρόμο στους εχθρούς τους.

 Στόχος τους ήταν να πετούν τη νύχτα πάνω από τις γραμμές ελέγχου των ναζιστικών αεροπλάνων με σβηστές τις μηχανές και να ρίχνουν μικρές βόμβες.

 Σε μία νυχτερινή βάρδια κάθε πιλότος πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο 7 αεροπορικές επιδρομές. 

Οι Γερμανοί είχαν τεράστιες απώλειες και δεν κατάφεραν να τις αναχαιτίσουν.

 Όταν ανακάλυψαν πως γυναίκες πιλότοι πραγματοποιούσαν τις βραδινές αεροπορικές επιδρομές, τις ονόμασαν με δέος  «Nachthexen»….

Η σοβιετική πολεμική αεροπορία μετρούσε τον Ιούνιο του 1941 τεράστιες απώλειες.

 Η «Λούφτβάφε» σκορπούσε τον φόβο και τρόμο και κατέρριπτε τέσσερα Tupolev ΤΒ-3 μέσα σε δέκα λεπτά….

Τότε η θρυλική πιλότος Μαρίνα Ράσκοβα ανέλαβε δράση

Διέθετε χιλιάδες ώρες πτήσης από την Κριμαία ως την Αρκτική και από τη Μόσχα ως τη Μαντζουρία. Με σύνθημα: «Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», οργάνωσε τα πρώτα αμιγώς γυναικεία συντάγματα πολεμικής αεροπορίας. Περιελάμβαναν 300 γυναίκες πιλότους και τρία Συντάγματα: 

Το 586 Σύνταγμα Μαχητικών Αεροσκαφών, το 587 Σύνταγμα Βομβαρδιστικών Βύθισης και το 586 Σύνταγμα Βομβαρδιστικών Νύχτας.

 Μέλη τους ήταν νεαρές κοπέλες, φοιτήτριες και εργάτριες σε εργοστάσια. 

«Ήμασταν νέες και άφοβες.

 Είχαμε άγνοια κινδύνου» είχε γράψει στα απομνημονεύματα της  η Ίνα Καλάτσεβα. 

Σκοπός της Ράσκοβα ήταν η ταχύρυθμη εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών. 

Εκτός από τα εξελιγμένα γερμανικά βομβαρδιστικά, καλούνταν να αντιμετωπίσουν τα ειρωνικά σχόλια των αντρών συναδέλφων τους, την δυσπιστία των αξιωματικών και τη γραφειοκρατία…. 

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως, οι γυναίκες πιλότοι της Σ. Ένωσης έμαθαν να απογειώνονται από δάση και να προσγειώνονται σε αυτοκινητοδρόμους, να πραγματοποιούν επιδρομές, να μετέχουν σε αερομαχίες και να καταρρίπτουν εχθρικά βομβαρδιστικά….

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1942  οκτώ αεροσκάφη του συντάγματος αποσπάστηκαν στην περιοχή του Στάλινγκραντ συμμετέχοντας στη μάχη.

Επικεφαλής ήταν η Ραίσα Μπαλγιάεβα, η οποία πριν σκοτωθεί πέτυχε τρεις καταρρίψεις γερμανικών αεροσκαφών.

Στις 24 Σεπτεμβρίου δύο πιλότοι της μονάδας, η Βαλέρια Κομιακόβα και η Όλγα Γιαμσίσκοβα κατέρριψαν από ένα γερμανικό βομβαρδιστικό Ju-88.

Η Κομιακόβα όμως αποτέλεσε και την πρώτη απώλεια του συντάγματος καθώς σκοτώθηκε στις 6 Οκτωβρίου.

Αργότερα το 586 ΣΜ συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Κουρσκ, αλλά σε αμυντικό ρόλο, καλύπτοντας σημαντικές εγκαταστάσεις και υποδομές από τα γερμανικά βομβαρδιστικά. 

Αργότερα η μονάδα μεταφέρθηκε στην περιοχή του Κιέβου.

 Εκεί πέτυχε την κατάρριψη έξι γερμανικών μαχητικών, ενώ κατόπιν, καλύπτοντας την περιοχή του Ζιτομίρ κατέρριψε άλλα τρία γερμανικά, βομβαρδιστικά αυτή τη φορά, αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και ένα βαρύ He-177 Greif.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1945 η μονάδα έδρασε στην περιοχή του Δνείστερου υπό τη διοίκηση του 2ου Ουκρανικού Μετώπου, εκτελώντας αποστολές κάλυψης και εγγύς υποστήριξης. 

Κατόπιν μεταφέρθηκε στην περιοχή της Ουγγαρίας όπου μετείχε στις επιχειρήσεις.

 Το σύνταγμα διαλύθηκε τον Νοέμβριο του 1945 έχοντας εκτελέσει 2.073 πολεμικές αποστολές, έχοντας συμμετάσχει και σε 125 αερομαχίες.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Εκτός από τις καταρρίψεις, είχαν και ως αποστολή να προστατεύουν στρατηγικούς στόχους και να συνοδεύουν σοβιετικά πολιτικά αεροσκάφη που μετέφεραν «υψηλά ιστάμενα» πρόσωπα όπως τον τότε επιθεωρητή Νικίτα Χρουστόφ και τον στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ. 

Συνολικά 1.000.000 γυναίκες πολέμησαν στον Κόκκινο Στρατό στο Ανατολικό Μέτωπο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. 

Μετά την ολοκληρωτική ήττα όμως του Χίτλερ, αποφασίστηκε να αποστρατευτούν. 

Το 1950 οι Σοβιετικές έπαψαν να γίνονται δεκτές στις στρατιωτικές ακαδημίες. 

Η Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τον Στάλιν, είχε πλέον ανάγκη, όχι από γυναίκες στην αεροπορία και στο στρατό, αλλά από μητέρες που θα μεγάλωναν γενναίους Σοβιετικούς….

Πηγή

History Point

Η Μηχανή του Χρόνου

The post Οι “μάγισσες της νύχτας”! Οι γυναίκες πιλότοι που έσωσαν τη Μόσχα πριν 80 χρόνια appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα