“Οι προϋποθέσεις για την απόφαση επιλογής Φρεγατών”

Γράφει ο

Αντιναύαρχος εα Μ.Τσολέκας ΠΝ

Η απόφαση για την επιλογή των Φ/Γ θα πρέπει να συγκεράσει παραμέτρους που είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες πλήρως, καθόσον κάποιες είναι εξ ορισμού αλληλοσυγκρουόμενες.
Οι ανάγκες (αριθμός-μέγεθος-εξοπλισμός-εκπαίδευση-υποστήριξη) καθορίζονται σε στρατιωτικό επίπεδο κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό(ΠΝ), αλλά η απόφαση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία καθόσον υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες πλην των στρατιωτικών. Οι στρατιωτικοί παράγοντες συνοψίζονται στα παρακάτω:

– Το περιβάλλον της αμυντικής

δράσεως του ΠΝ είναι αναγκαίο να καλύπτει παράκτιες περιοχές καθώς και ανοικτή θάλασσα ( Ανατολική Μεσόγειο). Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Φ/Γ θα πρέπει να καλύπτουν την ανάγκη αντιμετωπίσεως της απειλής από τον ενδεχόμενο αντίπαλο, σε αέρα-επιφάνεια και υπό την θάλασσα.

– Ο σχεδιασμός προμηθείας είναι αναγκαίο να καλύπτει 10-15 χρόνια για να επιτευχθεί σταθερός ρυθμός αναπληρώσεως των υπαρχουσών Φ/Γ.

– Τα Ναυπηγεία και οι εγχώριες εταιρίες είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όχι μόνο για οικονομικούς λόγους (οικονομικός παράγων) αλλά και για λόγους διατηρήσεως της αξιοπιστίας και ταχύτητος υποστηρίξεως των Φ/Γ και των οπλικών συστημάτων σε βάθος χρόνου. Η υποστήριξη περιλαμβάνει ανταλλακτικά, εκπαίδευση και πλήρη κάλυψη συντηρήσεως και επισκευών.

– Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το υπάρχον απόθεμα πυρομαχικών και ιδιαίτερα τα κατευθυνόμενα βλήματα και οι δομές υποστηρίξεως των όπου είναι εφικτό .

2. Οι παράγοντες που αφορούν την οικονομία και την διπλωματία συνοψίζονται στα παρακάτω:

– Το κόστος των Φ/Γ ( περί τα 5 δις €) είναι υψηλό και θα προέλθει από δανεισμό της χώρας, η εμπλοκή των Ναυπηγείων και των εγχώριων εταιρειών θα εξασφαλίσει σημαντικό μέρος του κόστους να λειτουργήσει ως επένδυση.

– Οι Φ/Γ και τα οπλικά συστήματα θα πρέπει να προέρχονται από χώρες του ΝΑΤΟ ή δυτικούς συμμάχους.

– Οι ισχυροί “σύμμαχοι” μας σε Ευρώπη και οι ΗΠΑ φαίνεται ότι μας πιέζουν “φιλικά” για την πώληση των δικών τους όπλων έμμεσα ή/και άμεσα προκειμένου να μας υποστηρίξουν ουσιαστικά.

– Η ΕΕ ως σύνολο δεν λειτουργεί ενιαία και απεδείχθη ότι δεν αποτελεί αξιόπιστο “σύμμαχο” πλην συγκεκριμένων χωρών στις σχέσεις μας με την Τουρκία, ενώ η ηγεσία του ΝΑΤΟ παραδοσιακά ακολουθεί την γραμμή των ΗΠΑ.

– Οι “σύμμαχοι” μας δεν έχουν την ίδια βαρύτητα ως προς την δυνατότητα ουσιαστικής υποστηρίξεως στρατιωτικά και διπλωματικά στις περιοχές ενδιαφέροντος.

3. Ο πρωθυπουργός και το ΚΥΣΕΑ είναι οι αρμόδιοι φορείς για την απόφαση. Πληροφόρηση καθώς και σχολιασμό και κριτική δικαιούται κάθε πολίτης, αλλά χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια στην κριτική να μην είμαστε ακραίοι και απόλυτοι. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες παρά μόνο σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο για ευνόητους λόγους . Σε κάθε περίπτωση η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι απόλυτη σε τέτοιου είδους αποφάσεις, επομένως εξ αντικειμένου απαιτείται εμπιστοσύνη σε κάποιο βαθμό στα πρόσωπα που θα αποφασίσουν. Το δικό μου σχόλιο περιορίζεται στο ότι θα μπορούσε στο συγκεκριμένο ΚΥΣΕΑ να συμμετέχει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εύχομαι καλή τύχη σε όλους όσους εμπλέκονται.

The post “Οι προϋποθέσεις για την απόφαση επιλογής Φρεγατών” appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα