«Οι θαλασσινοί Λέοντες», τα πλοία της νίκης στον πόλεμο

Γράφει ο Δημήτρης Ιωάννου

Ήταν τα «λιοντάρια του πολέμου»!

Τα ελληνικά εμπορικά πλοία κάθε είδους τυπου, χωρητικότητας και μεγέθους, που το 1940, διαδραμάτισαν ίσως τον σπουδαιότερο ρόλο στον εθνικό σκοπό, την απόκρουση δηλαδή των κατακτητών οι οποίοι απειλούσαν την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια…

Μετέφεραν αθόρυβα χιλιάδες

στρατιώτες και τόνους εφοδίων στην πρώτη γραμμή και έφεραν πίσω στα μετόπισθεν τους τραυματίες του μετώπου.

Η δράση τους σχεδόν άγνωστη

και σίγουρα δεν φωτίστηκε όσο έπρεπε από την ιστορία.

Το τίμημα και οι θυσίες τους μεγάλες…

Ήταν οι αφανείς ήρωες της εθνικής νίκης!

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 υπήρχαν 581 ατμόπλοια και 1.500 ιστιοφόρα πετρελαιοκίνητα ελληνικής ιδιοκτησίας.

Μετά τον τορπιλισμό του καταδρομικού Έλλη στην Τήνο την 15η Αυγούστου 1940 από το ιταλικό υποβρύχιο Delfino άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Ελληνικό Στρατό μέτρα προ επιστράτευσής του.

Ένα πρώτο μέτρο ήταν η πλήρης συγκρότηση και, σε συνεργασία με το ΒΝ, η θαλάσσια μεταφορά των μονάδων της ΧΙΙΙ ΜΠ από τα νησιά του Β. και του Β.Α. Αιγαίου στη Ζώνη Ευθύνης του Ε΄ ΣΣ στην Αλεξανδρούπολη.

Μεταφέρθηκαν από τη νήσο Λέσβο το 22ο ΣΠ, από τη νήσο Χίο το 23ο ΣΠ και από τη νήσο Σάμο το 18ο ΣΠ.

Μετά την κήρυξη από την Ιταλία του πολέμου εναντίον της Ελλάδος την 28η Οκτωβρίου 1940 άρχισε η πλήρης εφαρμογή των πολεμικών σχεδίων.

Κυριότερα λιμάνια αναχώρησης και κατάπλου ήταν ο Πειραιάς, η Χαλκίδα, η Κόρινθος, η Πάτρα, η Μυτιλήνη, ο Μούδρος στην Λήμνο, η Χίος, ο Βόλος, το Μεσολόγγι, το Κρυονέρι της Αιτωλοακαρνανίας, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Ναύπακτος, το Ηράκλειο, η Σούδα (Χανιά), το Ρέθυμνο, τα λιμάνια των Βορείων Σποράδων και των Κυκλάδων, και τα λιμάνια της Αττικής.

Την 1η Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τη Χαλκίδα στον Βόλο το 3ο ΣΠ και ο Β΄ όρχος πυροβολικού.

Συνολικά 3.746 άνδρες, 902 κτήνη και 400 τόνοι εφοδίων.

Ακολούθησαν μεταφορές με ακτοπλοϊκά σκάφη και πετρελαιοκίνητα ιστιοφόρα από την Πάτρα και την Κόρινθο τμημάτων της ΙΙΙ ΜΠΖ προς το Μεσολόγγι, το Κρυονέρι και τη Ναύπακτο που έληξαν την 16η Νοεμβρίου.

Την 4η Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στον Βόλο τα 1ο και 2ο Συντάγματα Πεζικού, στην Καβάλα μονάδες Μηχανικού και Διαβιβάσεων, και στην Αλεξανδρούπολη μονάδα Διαβιβάσεων.

Χρησιμοποιήθηκαν τα επιβατηγά Αλμπέρτα, Σοφία, Έσπερος, Αρντένα, Ελλάς, Λέων, Χίος, Έλση, Λέσβος, Κεφαλληνία, Πολικός, Σωκράτης, Κορινθία και Πατρίς.

Την 7η Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τον Μούδρο στη Θεσσαλονίκη με το επιβατηγό Κορινθία ένα Τάγμα ΠΖ 1.000 άνδρες, 150 ίπποι.

Την ίδια ημέρα μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στην Θεσσαλονίκη, με τα επιβατηγά Έλση, Λέσβος, Κεφαλληνία, Ιωνία και Έσπερος2.311 άνδρες και 1.221 κτήνη.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

ΟΙ ΝΗΟΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Την 10η Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τη Χαλκίδα στον Βόλο σε δεκατρία δρομολόγια 2 όρχοι πυροβολικού, λόχος του Γενικού Στρατηγείου.

Συνολικά: άνδρες 2.931, κτήνη 2.068, δίτροχα οχήματα 780, τετράτροχα 181 και 160 τόνοι πυρομαχικών.

Την 11η Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στην Αλεξανδρούπολη με τα επιβατηγά Έσπερος, Ιωνία, Λέσβος, Κεφαλληνία άνδρες 1.433, 1.632 κτήνη.

Την ίδια ημέρα μεταφέρθηκαν από τη Χίο στην Καβάλα με τα επιβατηγά Κορινθία και Έλση άνδρες 438, κτήνη 923.

Την 12η Νοεμβρίου μεταφέρθηκε από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη με τα επιβατηγά Κρήτη, Σάμος, Κέρκυρα, Αττική όρχος πυροβολικού.

Την 14η Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στο Μεσολόγγι με τα επιβατηγά Αθηνά, Αθηναΐς, Θράκη, Χίος, Σπέτσαι δύο Τάγματα ΠΖ του 34ου ΣΠ. Άνδρες 2.593 και 562 κτήνη. Την ίδια μέρα μεταφέρθηκαν από τον Σκαραμαγκά πάλι στο Μεσολόγγι με τα επιβατηγά Μοσχάνθη, Ελβίρα, Ιθάκη και το φορτηγό Ασημίνα Μπάϊκα ένα τάγμα του 34ου ΣΠ. Άνδρες 1.458, κτήνη 380.

(Το 3ο Τάγμα του 34ου ΣΠ ).

Την 13η Νοεμβρίου μεταφέρθηκε από την Πάτρα στην Καβάλα με τα εμπορικά Στυλιανή, Πύλαρος, Ελληνίς, Άγιος Γεώργιος, Φωκίων και Κυρά Παναγιά όρχος πυροβολικού.

Άνδρες 1.300, κτήνη 630, φόρτοι κτηνών 3.250, οχήματα δίτροχα 535.

Εκτός των παραπάνω μεταφορών συγκροτημένων Μονάδων, επίτακτα μηχανοκίνητα μικρά ιστιοφόρα μετέφεραν μέσω του Κορινθιακού και του Πατραϊκού, αρχικά στην Πρέβεζα και αργότερα στην Ηγουμενίτσα, στους Αγίους Σαράντα και στην Πάνορμο (Χιμάρας), παντοειδές στρατιωτικό υλικό, πυρομαχικά, βενζίνη, τρόφιμα κ.ά. για τον ανεφοδιασμό των μονάδων του νοτίου τμήματος του μετώπου (Α΄ΣΣ).

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Μετά την ολοκλήρωση των μεταφορών, σύμφωνα με τα σχέδια, από τον Πειραιά, τη Χαλκίδα, την Πάτρα και τα νησιά του Αιγαίου, αποφασίσθηκε από το Γενικό Στρατηγείο η μεταφορά της V MΠΖ από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για να τεθεί ως εφεδρεία του Αρχιστρατήγου.

Η Μεραρχία αποτελούνταν από τα: 14ο ΣΠ (Χανιά), 43ο ΣΠ (Ηράκλειο), 44ο ΣΠ (Ρέθυμνο), V Σ.ΠΒ (Σούδα) και άλλες μεραρχιακές μονάδες.

Η δύναμή της ήταν:

Αξιωματικοί 532, οπλίτες 17.309, κτήνη 7.001, φόρτοι κτηνών 5.424, πυροβόλα 30 και πλέον των 100 αυτοκινήτων.

Για τη μεταφορά της αρχικά διατέθηκαν την 17η Νοεμβρίου επτά πλοία στο Ηράκλειο και πέντε στην Σούδα.

Τα εμπορικά Κορινθία, Έλση, Λέσβος, Σοφία, Ιωνία, Αλμπέρτα, Σόνα, Ελένη Εμπειρίκου και Αρντένα.

Αργότερα προστέθηκαν τα φορτηγά Ολλανδία, Ασημίνα Μπάικα και το επιβατηγό Αττική.

Την 21η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε δεύτερη μεταφορά μονάδων της Μεραρχίας με τα εμπορικά πλοία Χίος, Θράκη, Κρήτη, Ασημίνα Μπάικα και Ολλανδία. Μεταφέρθηκαν άνδρες 1.948, κτήνη 1.418.

Την 24η Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από την Κρήτη και τα τελευταία τμήματα της V Μεραρχίας με τα επιβατηγά Κορινθία, Ιωνία, Έλση, Σοφία, Λέσβος, Αλμπέρτα και Αρντένα.

Οι μεταφορές αυτές ήταν και οι τελευταίες που πραγματοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης του Ελληνικού Στρατού, σύμφωνα με τα σχέδια επιστρατεύσεως.

Με τις ενέργειες και την προστασία του ΒΝ σε διάστημα περίπου ενός μηνός, μεταφέρθηκαν σύντομα και χωρίς απώλειες 52.449 άνδρες, 25.058 κτήνη, και πολλές χιλιάδες τόνοι υλικού και εφοδίων.

Κατά τον Κόμπτον ΜακΚένζι «η ταχύτητα της ελληνικής κινητοποίησης τις πρώτες εβδομάδες (του πολέμου) και της μεταφοράς των στρατευμάτων στο μέτωπο ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο κατόρθωμα».

Και κατά τον Αντιναύαρχο και Ακαδημαϊκό Φωκά «οι Έλληνες πριν νικήσουν τον Ιταλό είχαν νικήσει τον χρόνο».

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Από την 5η Μαρτίου έως την 9η άρχισε η μεταφορά Ιταλών αιχμαλώτων στη Σούδα:

Από τον Πειραιά με τα μεταγωγικά Αρντένα, Ελλάς, Κορινθία, Σοφία, Ακρόπολις, από το Ναύπλιο με τα μεταγωγικά Ιωνία, Λέων, Πατρίς και από την Καλαμάτα με τα επιβατηγά Αρντένα, Λέων, Πατρίς.

Συνολικά αιχμάλωτοι 3.300.

Την 10η Μαρτίου μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στη Μυτιλήνη και τη Χίο με τα μεταγωγικά Σοφία, Φρίντων, Αλμπέρτα και Χίος περίπου 3.850 Αλβανοί πολιτικοί όμηροι.

Την ίδια περίοδο μεταφέρθηκαν από την Πάτρα στην Κρήτη με τα μεταγωγικά Αρντένα και Πατρίς1.712 Ιταλοί αιχμάλωτοι και 217 φρουροί τους, του κέντρου αιχμαλώτων Πάτρας.

Την 26η Μαρτίου μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στην Χίο περίπου 1.000 Βουλγαρόφιλοι που εκτοπίζονταν από τη Μακεδονία και τη Θράκη με το οπλιταγωγό Κεφαλληνία.

Την 5η Απριλίου μεταφέρθηκαν με τα μεταγωγικά Κορινθία, Έλση και Φρίντων από τον Πειραιά στην Κρήτη 650 Ιταλοί αιχμάλωτοι.

Η Ναυτική Διοίκηση Βορειοδυτικού Αιγαίου την 6η Απριλίου 1941 σε εφαρμογή του ΣΧΕΔΙΟΥ «Θ» σχετικά με την εκκένωση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, διέθεσε δώδεκα επίτακτα ατμόπλοια και ογδόντα επτά πετρελαιοκίνητα από την Αλεξανδρούπολη έως τη Θεσσαλονίκη, για τη μεταφορά 26.000 ανδρών και κρατικών υπαλλήλων.

Πληροφορίες

methormisakathektou.blog

Πέτρος Ηρ. Σκλέπος, Αν. Αξιωματικός (Ο) ε.α ΣΞ, Οικονομολόγος Α.Π.Θ/Ο.Ε., Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

The post «Οι θαλασσινοί Λέοντες», τα πλοία της νίκης στον πόλεμο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λέοντες,leontes