«Οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ και η σιωπή του ΝΑΤΟ»-Δρ Ε.Στεργιούλης

Γράφει ο

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Το ΝΑΤΟ αποτελείται από 30 κράτη μέλη εκ των οποίων τα 29 είναι κράτη του δυτικού κόσμου και ένα ασιατικό κράτος, η Τουρκία, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις  αξίες του δυτικού πολιτισμού, αντιθέτως τις υπονομεύει συστηματικά, ενώ τελευταία δημιουργεί και μία σειρά κρίσιμων προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και του ευρύτερου διεθνούς περιβάλλοντος ασφάλειας.

Το πρώτο άρθρο του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ

προβλέπει ρητά ότι τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να επιλύουν οποιαδήποτε διεθνή διαφορά στην οποία ενδέχεται να εμπλέκονται, με ειρηνικά μέσα και κατά τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, καθώς επίσης και να απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από κάθε απειλή ή χρήση βίας με οποιονδήποτε τρόπο, που δεν συνάδει με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά παράβαση, λοιπόν, του άρθρου 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει εισβάλει σε δύο γειτονικές της χώρες, ενώ τις τελευταίες μέρες βομβαρδίζει ανελέητα τον άμαχο πληθυσμό αυτών των δύο χωρών και επαίρεται μάλιστα για την αναθεωρητική της στρατηγική.

Επιπλέον, το άρθρο 8 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι κάθε μέλος του δεσμεύεται να μην προβαίνει σε καμία διεθνή δέσμευση σε αντίθεση με το περιεχόμενο του καταστατικού της Συμμαχίας και των αποφάσεων του.

Η  Τουρκία, ωστόσο, δεν συντάσσεται  με τις αποφάσεις της Συμμαχίας κατά της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντιθέτως προβαίνει σε  ενέργειες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας στον εν εξελίξει πόλεμο με την Ουκρανία. Ακόμη, αντιτίθεται στην ένταξη δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ, γεγονός που κατ´ουσίαν αποδυναμώνει τη βόρεια πτέρυγα της Συμμαχίας σε περίπτωση απειλής.

Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι συνεχίζει να είναι κατοχική δύναμη από το 1974 σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εκφράζει ανοικτά απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και σε όλα αυτά, η  διοίκηση του ΝΑΤΟ συνεχίζει να σιωπά…

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε συμμαχίες με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταυτόχρονα είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, θέτοντας ζήτημα συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις και τους κανόνες του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας. Η  χρονική συγκυρία είναι θετική δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά στην ιστορία της, άρχισε να  καταγγέλλει την παραβατική  συμπεριφορά της Τουρκίας, μαζί  και η Γερμανία η οποία ανέκαθεν ήταν θετικά διακείμενη προς την Τουρκία.-

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας  και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

The post «Οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ και η σιωπή του ΝΑΤΟ»-Δρ Ε.Στεργιούλης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα