Ουκρανία: Ένας πόλεμος «καμικάζι»- Γιώργος Μαριάς

Γράφει ο

Γιώργος Μαριάς, Διεθνολόγος – Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών.  

Στις 16 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα επιπρόσθετο πακέτο στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο ύψους 800 εκατ. δολαρίων, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό σε 2 δις δολάρια από την αρχή της θητείας του. Το εν λόγω

πακέτο περιλαμβάνει στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος θα αποσταλεί απευθείας από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με σκοπό όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «την υπεράσπιση της χώρας τους έναντι της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας» (The White House, 16/03/2022). Ανάμεσα στο στρατιωτικό εξοπλισμό που αποστέλλεται προς την Ουκρανία και ο οποίος περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους και όπλα, σφαίρες, αυτόματα όπλα, πιστόλια, κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.α, ξεχωρίζουν τόσο τα 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, όσο και τα 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία αμφότερα έχουν χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν.  

Όπως επιβεβαιώθηκε και επισήμως στις 31 Μαρτίου 2022 από αμερικανό αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία παραγωγής και αποστολής προς την Ουκρανία των παραπάνω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) Switchblade. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα UAV που θα σταλθούν θα είναι το Switchblade 300, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι μιλίων, που είναι δύσκολο να ανιχνευτεί ή να εντοπιστεί, καθώς και το Switchblade 600, που αποτελεί ένα μεγαλύτερο σύστημα με εμβέλεια λίγο μικρότερη των 25 μιλίων (The Hill, 31/03/2022).  

Έτσι, με τα συγκεκριμένα drones, επονομαζόμενα και ως ‘καμικάζι’, λόγω του γεγονότος ότι πραγματοποιούν αποστολή «αυτοκτονίας» πέφτοντας πάνω στο στόχο τους, οι ΗΠΑ επιδιώκουν αφενός να βοηθήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιφέρουν καίρια πλήγματα σε ρωσικούς στόχους και αφετέρου να ενισχύσουν την υποδεέστερη σε αριθμό, μέσα και ετοιμότητα ουκρανική αεροπορία, να μη χάσει τη μάχη των αιθέρων. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από ειδικούς, αν και τα 100 Switchblade αποτελούν έναν αρκετά σημαντικό αριθμό, παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι με αυτά θα μπορέσει τελικά η Ουκρανία να κερδίσει και τον πόλεμο (The Washington Post, 17/03/2022).       

Η στροφή των ΗΠΑ για εξοπλισμό της Ουκρανίας με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) ‘καμικάζι’, πέραν της ανάγκης διαμόρφωσης ενός μέσου ανάσχεσης στις αριθμητικά και ποιοτικά ανώτερες ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αποτέλεσε και εν μέρει απότοκο της χρήσης εκ μέρους της ίδιας της Μόσχας αντίστοιχων UAV ‘καμικάζι’ κατά ουκρανικών στόχων. Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου 2022, ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) Zala KYB χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση κατά του κτιρίου της ουκρανικής κρατικής τράπεζας Oschadbank, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ή θάνατος (The EurAsian Times, 13/03/2022). Εν προκειμένω, να αναφέρουμε ότι το Zala KYB όπως και το Switchblade αποτελεί ένα όπλο ακριβείας, με τη δυνατότητα να βάλει και κατά μικρών στόχων στη θάλασσα (ArmyTechnology, 25/03/2022), ενώ και εκείνο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στον πόλεμο της Συρίας.         

Τη λογική βεβαίως των ‘καμικάζι’ ακολουθεί στη Συρία και η κατά τα άλλα δήθεν «διαμεσολαβήτρια» στον ουκρανικό πόλεμο Τουρκία, η οποία προς το παρών έχει αρκεστεί μόνο στην πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) τύπου Bayraktar στην Ουκρανία, τα οποία και χρησιμοποίησε το Κίεβο στην περιοχή του Donbas τον Οκτώβριο του 2021, γεγονός που οδήγησε στην τηλεφωνική διαμαρτυρία του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Τούρκο ομόλογό του στις 19/11/21 για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας εκ μέρους της Τουρκίας (Bloomberg, 03/12/2021). Ειδικότερα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προμηθευτεί με 500 UAV ‘καμικάζι’ Kargu 2 στα πρότυπα των αμερικανικών Switchblade (Forbes, 17/06/2020), προσδίδοντας στην Άγκυρα πλεονέκτημα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

Η στροφή λοιπόν των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) ‘καμικάζι’ κατά βάση για λόγους μειωμένου κόστους αλλά και δυνατότητας αυξημένης παραγωγής όπως φαίνεται τείνει να διαμορφώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε έναν πόλεμο «αυτοκτονίας». Έτσι, μετά το «America is back» του Τζο Μπάιντεν που παραπέμπει στην κλασσική αντίληψη του Δημοκρατικού Κόμματος για ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή (Militaire, 23/01/2021) καθώς και μετά την επιστροφή του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας που οδηγεί σε πρωτοφανή ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, διαπιστώνουμε την προσφυγή των πάλαι ποτέ αντιναζιστικών συμμάχων στην καταστροφική ιαπωνική «λογική» των ‘καμικάζι’ που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ελλοχεύοντας έτσι ο κίνδυνος να μετατραπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε πεδίο συγκρούσεων μεσανατολικού τύπου.    

The post Ουκρανία: Ένας πόλεμος «καμικάζι»- Γιώργος Μαριάς  appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, - Γιώργος Μαριάς,oukrania, - giorgos marias