Παιδεία, Ανισότητα και Νεολαία – Αλήθειες και Ψέματα για το Ελληνικό εκπαιδευτικό Σύστημα-Ν.Στραβελάκης
Είδαμε την περασμένη εβδομάδα ότι η μόρφωση και η προσβασιμότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι από τους βασικότερους παράγοντες περιορισμού της εισοδηματικής ανισότητας σε μια ιδιαίτερα πολωμένη κοινωνία όπως η Ελληνική.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει προβλήματα. Όπως και οι υπόλοιπες κρατικές υποδομές έχει υποστεί διαλυτική
Σκεφτείτε ένα γυμνασιάρχη ή ένα λυκειάρχη να προσπαθεί να οργανώσει το ωρολόγιο πρόγραμμα χωρίς να γνωρίζει το 30% του ανθρώπινου δυναμικού που θα έχει στη διάθεσή ούτε καν το πότε (χρονικά) θα το έχει στη διάθεσή του. Παράλληλα φανταστείτε έναν εκπαιδευτικό που δεν ξέρει σε ποια τάξη θα διδάξει την επόμενη χρονιά για ποια ύλη πρέπει να προετοιμαστεί ή ακόμη - ακόμη εάν θα διδάξει την επόμενη χρονιά. Κι όμως με αυτές τις συνθήκες κάποιοι (ΕΛΙΑΜΕΠ - Μπαζώτη 2020) αναρωτιούνται γιατί οι μαθητές της Ελληνικής μέσης εκπαίδευσης αποδίδουν κάτω του παγκοσμίου μέσου όρου στην αξιολόγηση του ΟΟΣΑ.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και την κατάρρευση των σχολικών κτιρίων, την απουσία σχολικών βιβλιοθηκών, έστω ηλεκτρονικών και τη γενικότερη πενία υλικοτεχνικών μέσων έχουμε μπροστά μας την εικόνα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το τραγικό και συνάμα εξοργιστικό είναι ότι όλα αυτά δεν απασχολούν καθόλου το υπουργείο παιδείας κι ας είχαμε το τραγικό περιστατικό στις Σέρρες όπου 11 χρονος μαθητής σκοτώθηκε από την ανατίναξη του λέβητα του σχολείου του το Δεκέμβρη του 2022. Η ηγεσία του υπουργείου επιμένει ότι αν είχε κατορθώσει να επιβάλει την αμφιβόλου αξίας αξιολόγησή της στο εκπαιδευτικό προσωπικό τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είχαν δια μαγείας λυθεί.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στα πανεπιστήμια,. Βλέπετε ένας βασικός τρόπος παραγωγής και αναπαραγωγής της γνώσης στη χώρα είναι η γνώση που «εισάγουμε» από επιστήμονες που έχουν εκπαιδευτεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με την κρίση και την επιβολή των μνημονίων αυτή η ροή επιστημονικής γνώσης αδυνάτισε ή και σταμάτησε τελείως. Ο κυριότερος λόγος, πέρα από την οικονομική αδυναμία, είναι ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα περίπου σταμάτησαν να προκηρύσσουν θέσεις διδακτικού προσωπικού για κοντά δέκα χρόνια. Έτσι ο αριθμός των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) μειώθηκε σημαντικά. Στο Καποδιστριακό που τα γνωρίζω από πρώτο χέρι η μείωση των μελών ΔΕΠ είναι μεγαλύτερη του 30% (από 3000 σε 1900). Αν σε αυτό προσθέσουμε του ευρισκόμενους σε παύση εργασιών (βουλευτές, υπουργούς, διοικητικά στελέχη της κεντρικής τράπεζας κλπ.) και τη δημιουργία μεγάλου αριθμού μεταπτυχιακών τμημάτων η υποστελέχωση έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Στην ουσία τα προπτυχιακά τμήματα λειτουργούν με «εντεταλμένους διδασκαλίας» που ονειρεύονται να γίνουν μέλη ΔΕΠ για κάποια χρόνια, απογοητεύονται μετά και καταλήγουν συνήθως σε αλλαγή αντικειμένου. Τα μέλη ΔΕΠ διδάσκουν κυρίως στα μεταπτυχιακά τμήματα που τους αποφέρουν επιπλέον έσοδα διότι οι φοιτητές στα περισσότερα από αυτά πληρώνουν δίδακτρα. Αυτό είναι το μοντέλο που προωθεί το υπουργείο παιδείας. Υποβαθμισμένα ίσως και συγχωνευμένα προπτυχιακά τμήματα με περιορισμένους εισακτέους για να έχουν δουλειά και οι τα ΙΕΚ, οι μεγάλοι φίλοι της κ. Κεραμέως και, παραγωγή της όποιας γνώσης στα μεταπτυχιακά τμήματα.
Αλλά το βασικό όραμα της απερχόμενης κυβέρνησης είναι η πειθάρχηση της νεολαίας. Η αστυνόμευση των πανεπιστημίων και η κατάργηση της όποιας ακαδημαϊκής τους ανεξαρτησίας είναι η τομείς που κατασπαταλούνται οι πολύτιμοι και περιορισμένοι πόροι της ανώτατης παιδείας. Στην ουσία η πολιτική της κυβέρνησης μοιάζει με εκείνη της χούντας των συνταγματαρχών, διορισμένοι πρυτάνεις, ανασύσταση του φοιτητικού της ασφάλειας με τη «φοιτητική αστυνομία», πενιχροί πόροι και στο «βάθος» δίδακτρα.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική η δυσαρέσκεια περισσεύει. Αυτή εκφράσθηκε στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές αλλά και στις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων τις οποίες διευκόλυναν εσχάτως, αναστέλλοντας τα μαθήματα και οι κοσμητείες των σχολών. Αυτό θα συνεχιστεί και στις φοιτητικές εκλογές της 10 Μαίου του 2023. Όπως πάντα οι φοιτητές θα είναι η δύναμη που θα αφυπνίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα πιέζοντας για λύσεις σε μια ανώτατη παιδεία που αν αφεθεί στην πολιτική του Υπουργείου θα καταρρεύσει.
The post Παιδεία, Ανισότητα και Νεολαία – Αλήθειες και Ψέματα για το Ελληνικό εκπαιδευτικό Σύστημα-Ν.Στραβελάκης appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσοχή: Επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής κυκλοφορεί ευρέως στην Ελληνική αγορά
- Τι δείχνουν τα στοιχεία για την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων – Ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα χτυπήματα
- Kate Middleton: Οι ρυτίδες και η κόντρα για την ερωμένη του William
- Νίκος Κουρκούλης για Κέλλυ Κελεκίδου: Στην αρχή το κρατούσαμε κρυφό, οι δημοσιογράφοι το σέβονταν
- Ανησυχητικές παρενέργειες για γνωστό χάπι αδυνατίσματος
- Παρ' ολίγον τραγωδία στο Ζάππειο - Κλαδί καταπλάκωσε τρεις Καναδούς τουρίστες
- Εξιχνιάστηκε δολοφονία 50χρονου στο κέντρο της Αθήνας – Κρυβόταν σε Μονή ο δράστης
- Ο πιο διάσημος μετακλητός «ξαναχτύπησε» – Χυδαία επίθεση Ψαριανού στους καθηγητές
- Εμμονές σχεδόν 400 εκατομμυρίων από το ΓΕΕΘΑ για ναυστάθμους που το ΠΝ δεν έχει ζητήσει!
- Κόσοβο: Αλλαγή πλεύσης από ΗΠΑ για πρώτη φορά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Εμμονές σχεδόν 400 εκατομμυρίων από το ΓΕΕΘΑ για ναυστάθμους που το ΠΝ δεν έχει ζητήσει!
- Κόσοβο: Αλλαγή πλεύσης από ΗΠΑ για πρώτη φορά
- Οι Ουκρανοί έπληξαν διυλιστήριο στη νοτιοδυτική Ρωσία
- Τέλος χρόνου για πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2023
- Τσίπρας: «Σκέφθηκα να παραιτηθώ αλλά δεν θα λιποτακτήσω»
- Τρεις από τους πέντε συλληφθέντες για το κύκλωμα παράνομων μεταναστών στον Έβρο υπηρετούσαν στην ΕΥΠ
- Μπλίνκεν προς Τουρκία-Ουγγαρία: «Δώστε πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τώρα»
- Παιδεία, Ανισότητα και Νεολαία – Αλήθειες και Ψέματα για το Ελληνικό εκπαιδευτικό Σύστημα-Ν.Στραβελάκης
- Η Βόρεια Κορέα «έχασε» τον δορυφόρο που επιχείρησε να θέσει σε τροχιά, η Νότια Κορέα μαζεύει τα συντρίμμια του
- Πανελλήνιες 2023: Μια δοκιμασμένη πρακτική «συνταγή» επιτυχίας…Από τον Γιώργο Πιπερόπουλο
- Τελευταία Νέα militaire
- Παιδεία, Ανισότητα και Νεολαία – Αλήθειες και Ψέματα για το Ελληνικό εκπαιδευτικό Σύστημα-Ν.Στραβελάκης
- Πανελλήνιες 2023: Μια δοκιμασμένη πρακτική «συνταγή» επιτυχίας…Από τον Γιώργο Πιπερόπουλο
- Εμμονές σχεδόν 400 εκατομμυρίων από το ΓΕΕΘΑ για ναυστάθμους που το ΠΝ δεν έχει ζητήσει!
- Κόσοβο: Αλλαγή πλεύσης από ΗΠΑ για πρώτη φορά
- «Ξένες δυνάμεις επενδύουν στις εκλογικές προτιμήσεις της μειονότητας στη Ροδόπη»-Ε.Στυλιανίδης
- Οι Ουκρανοί έπληξαν διυλιστήριο στη νοτιοδυτική Ρωσία
- Τελικός Europa League Σεβίλλη – Ρόμα: Ώρα και κανάλι του αγώνα
- Η Βόρεια Κορέα «έχασε» τον δορυφόρο που επιχείρησε να θέσει σε τροχιά, η Νότια Κορέα μαζεύει τα συντρίμμια του
- Τέλος χρόνου για πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2023
- Οι ΗΠΑ καταγγέλουν την Κίνα για «επιθετικό ελιγμό μαχητικού αεροσκάφους της κοντά σε αεροσκάφος RC-135»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Συννεφιά με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
- Πανελλήνιες Εξετάσεις υπό την σκιά των κυβερνοεπιθέσεων - Οδηγίες για τους επιτηρητές και τα εξεταστικά κέντρα
- Σιλάνς
- Μέσα πάμε καλά, έξω μαζεύονται σύννεφα
- Τράπεζες: Καφέ με κάρτα αγοράζουν οι Έλληνες
- Γαλάζια επιχείρηση για να «αφορίσουν» τα Μοναστήρια της «Νίκης» - Πώς εμπλέκεται ο εφοπλιστής Θ.Μαρτίνος και ο επιχειρηματίας Κ.Λούλης
- Εκλογές 2023: Στο στόχαστρο του Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ: «Στις εκλογές αυτές δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, για κυβέρνηση ψηφίζουμε»
- Διαβάστε σήμερα στην Απογευματινή: Επαναφορά των δώρων εξετάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ - Για όλους χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια - Πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά στις επικουρικές
- Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο διανομέας με ηλεκτρικό ποδήλατο μετά από σύγκρουση με μοτοσικλέτα
- Τράπεζα Θεμάτων: "Δεν υπήρξε μεγάλη επίθεση, τα νούμερα των υπουργείων δεν βγαίνουν"