Παράνομες ναυλώσεις στο Αιγαίο, ο έλεγχος του οποίου χάνεται και οικονομικά

Ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος του Αιγαίου δεν είναι μόνο στρατιωτικός. Η τουρκική οικονομική διείσδυση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη και δυστυχώς από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει μία ακατανόητη για να μην πούμε ύποπτη σιωπή και αδράνεια. Τα όσα έγιναν με το Turkaegean είναι γνωστά. Ακόμη περιμένουμε τον Άδωνι Γεωργιάδη που θα πάει …νύχτα με F-35 στην Άγκυρα να κάνει κάτι για το θέμα. Πέρασαν οι μήνες και τα χρόνια άλλαξε υποργείο και τώρα θα δηλώνει αναρμόδιος.

Το χάνει το Αιγαίο υγειονομικά βεβαίως.

Η επιστολή του κ.Ευθύμιου Μπιμπή που είναι πρόεδρος στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ είναι αποκαλυπτική για το τι ζούμε πλέον στο Αιγαίο όπου σύμφωνα με όσα λένε οι κυβερνώντες παράγει στο φουλ η «βαριά» μας βιομηχανία , ο τουρισμός.

Με την επιστολή του προς πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς ο κ.Μπιμπής τους ενημερώνει για τις παράνομες ναυλώσεις στο Αιγαίο, από τις οποίες μεγάλος αριθμός γίνεται από Τούρκους.

Η επιστολή:

Προς τους:

-Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κο Κωστή Χατζηδάκη

-Υπουργό Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής κο Χρήστο Στυλιανίδη

-Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Δημήτρη Παπαστεργίου

-Διοικητή ΑΑΔΕ κο Γιώργο Πιτσιλή.

Θέμα: Ψηφιοποίηση του κλάδου των Επαγγελματικών Τουριστικών σκαφών και Ημερόπλοιων του Ν. 4926/22

Κύριοι υπουργοί και κε Διοικητά.

Από το τέλος του 2018 έχει μπει σε λειτουργία η εφαρμογή του e-μητρώου, της οποίας τα από κατασκευής της προβλήματα εξακολουθούν και υπάρχουν με βασικότερα, την έλλειψη ιστορικότητας στα πλοία και την μη συνδεσιμότητα της με άλλες εφαρμογές, π.χ. την πλατφόρμα υπολογισμού και πληρωμής του ΤΕΠΑΗ.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε η καινούργια πλατφόρμα υπολογισμού και βεβαίωσης πληρωμής του φόρου πλοίων (χωρητικοτήτων), όπου και αυτή δεν είναι συνδεδεμένη με το e-μητρώο και πρέπει να καταχωρούμε ξανά στοιχεία των σκαφών. Ορισμένα δε από τα υποχρεωτικά πεδία είναι λανθασμένα και θα πρέπει προκειμένου να προχωρήσουμε στην καταχώρηση, να καταχωρούμε φανταστικούς αριθμούς (βλέπε IMO που δεν έχουν τα σκάφη μας.)

Ενώ η ψηφιοποίηση κάνει αλματώδη βήματα τα τελευταία χρόνια στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας, στον κλάδο μας υπάρχει στασιμότητα.

Και αυτή ακόμη η εφαρμογή του e-μητρώου μόνο ψηφιακή δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε. Πέρα από τα σκαναρισμένα έγγραφα που ανεβάζουμε στο σύστημα, πρέπει να καταθέτουμε και φωτοαντίγραφα, ορισμένα εκ των οποίων, σε δύο υπηρεσίες (εφορία & ΔΙΝΕΘΑΤ). Σε συνδυασμό με την κατάργηση της εφορίας πλοίων αλλά και την συγχώνευση άλλων εταιρειών, και την δημιουργία των ΚΕΦΟΔΕ, είναι αδύνατο να παρακολουθήσουμε την πορεία των αιτήσεων εγγραφής στο e-μητρώο, δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας ούτε από τις υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της εγγραφής στο e-μητρώο με συνέπεια την απώλεια ναυλώσεων και οικονομική ζημιά των πλοιοκτητών.

Διάφορα από τα έγγραφα που καταθέτουμε, θα μπορούσαν να εκδίδονται ηλεκτρονικά με ηλεκτρονική υπογραφή και να ανεβαίνουν στο σύστημα απ’ ευθείας από τους φορείς που τα εκδίδουν π.χ. οι νηογνώμονες τα Πρωτόκολλα Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.). Κατά πληροφορίες μας, ένας από τους λόγους που δεν γίνεται, είναι η αδυναμία του ΝΑΤ να εκδίδει / εισπράττει ηλεκτρονικά παράβολα αντί των χαρτοσήμων που επικολλιούνται στα έντυπα.

Ετοιμάζεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ναυλοσυμφώνου. Πως θα λειτουργήσει εάν δεν συνδεθεί με το e-μητρώο;

Δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική νηολόγηση για τα ποντοπόρα πλοία, γιατί δεν επεκτείνεται και για τα δικά μας σκάφη που είναι κατά κύριο λόγω σκάφη παραγωγής και κατά συνέπεια απαιτούνται λιγότερα έγγραφα για την νηολόγηση τους;

Οι παράνομες ναυλώσεις ανθούν στις ημέρες μας. Προτείναμε να υπάρχει στις βεβαιώσεις εγγραφής ένα “QR code” το οποίο να εκτυπώνεται και σε αυτοκόλλητο το οποίο να τοποθετείται σε εμφανές σημείο στην πρύμνη των σκαφών προκειμένου να είναι ευκολότερη η αναγνώριση / πιστοποίηση των επαγγελματικών σκαφών.

Κύριοι υπουργοί,

Είμαστε ένας κλάδος με πάρα πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Χάνονται πάρα πολλές εργατοώρες σε μη παραγωγικές διαδικασίες. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει κάνει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς, το ίδιο και η ΑΑΔΕ και τελευταία το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά εμφανίζεται να μην υπάρχει η δέουσα συνεργασία για να ξεπεραστούν τα διάφορα προβλήματα. Ας συνεργαστούμε για να προχωρήσει και ο κλάδος του Θαλάσσιου Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.

The post Παράνομες ναυλώσεις στο Αιγαίο, ο έλεγχος του οποίου χάνεται και οικονομικά appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παράνομες, Αιγαίο,paranomes, aigaio