Ποια είναι η νέα στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία

Γράφει ο 

Γιώργος Βενέτης

Καθώς ο χειμώνας έρχεται και ήδη οι θερμοκρασίες στην Ουκρανία είναι χαμηλές, η Ρωσία έχει αρχίσει με επιθετικό τρόπο να στοχεύει τους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε μια προσπάθεια να επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους. Ο στρατηγός χειμώνας έφτασε και αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ρεύμα, ανακοίνωσε ο

Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 44 εκατομμυρίων πριν από τον πόλεμο, με το 50% των ενεργειακών υποδομών να τίθεται εκτός λειτουργίας.

Ποιος είναι ο ρόλος του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν

Μια καινούργια στρατηγική φαίνεται να επιλέγει η Ρωσία για να βγει νικήτρια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ABC. Το περίγραμμα αυτής της νέας στρατηγικής έχει αρχίσει να διαφαίνεται τον τελευταίο μήνα. Το Κρεμλίνο επιδιώκει να τραβήξει τον πόλεμο όσο το δυνατόν περισσότερο. Γιατί; Σύμφωνα με το ABC, ο Πούτιν πιστεύει πραγματικά ότι η Δύση θα χάσει τελικά το ενδιαφέρον της για τον πόλεμο  και για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, φαίνεται πεπεισμένος ότι αυτό έχει μια ισχυρή πιθανότητα να συμβεί.

Η άμεση εστίαση του στρατηγού Σουροβίκιν φαίνεται να είναι η καταστροφή της θέλησης του ουκρανικού λαού για αντίσταση. Όπως σημειώνει το ABC, ο Ρώσος στρατηγός, θέλοντας  να αποφύγει κατά το δυνατόν, τις απώλειες στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, έχει στραφεί σε ένα παλιό δόγμα για να τρομοκρατήσει και να κάνει τον ουκρανικό λαό να λυγίσει. Ο Σουροβίκιν στοχεύοντας στις υποδομές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, επικεντρώνεται στο να κάμψει τη θέληση του ουκρανικού λαού, παγώνοντάς τον, τον ερχόμενο χειμώνα.

Επί πλέον τις επόμενες εβδομάδες, ο Σουροβίκιν θα πρέπει να επιλέξει το ζωτικό έδαφος που θα υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει επίσης να επιλέξει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη που πρέπει να παραχωρηθούν, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να τις συγκεντρώσει για να υπερασπιστεί περιοχές – κλειδιά,  από τώρα μέχρι την άνοιξη του 2023. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα στάδια μιας τέτοιας προσέγγισης να διαδραματίζονται με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη δυτική όχθη του Ντνίπρο, τονίζει το ABC. Ακόμη,  θα πρέπει να διασφαλίσει την υπεράσπιση των ρωσικών οδών ανεφοδιασμού, επενδύοντας στην οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η στοχοποίηση των ουκρανικών υποδομών είναι πιθανό να συνεχίσει. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ιστορικό παράδειγμα επιτυχίας με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Παρά ταύτα, η καταστροφή των υποδομών και η έλλειψη ενεργειακής επάρκειας, ήδη  επηρεάζουν την οικονομική παραγωγή της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ρωσίας να «στραγγαλίσει» το ουκρανικό ΑΕΠ.

Γιατί κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος σε εμπόλεμες περιοχές

Ο στρατιωτικός νόμος σχετίζεται με την κλιμάκωση του πολέμου ειδικά στην κατεύθυνση της Χερσώνας στην νότια Ουκρανία και ακολούθως στην Ζαπορίζια.  Ο Πούτιν ανέφερε ότι ο στρατιωτικός νόμος ίσχυε σε αυτά τα εδάφη πριν ενταχθούν στη Ρωσία. «Τώρα πρέπει να επισημοποιήσουμε αυτό το καθεστώς στο πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας». Η δήλωση αυτή δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, όπως και  η δήλωση του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν που εξήγγειλε το νέο δόγμα μάχης στην Ουκρανία. Η δήλωσή του είναι σαφής: «Δεν προτίθεμαι να θυσιάσω κι άλλους Ρώσους στρατιώτες σε έναν ανταρτοπόλεμο με τις φανατικές ορδές που πολεμούν με όπλα του ΝΑΤΟ. Έχουμε αρκετή δύναμη και τεχνολογικά μέσα για να προκαλέσουμε την ολοκληρωτική παράδοση της Ουκρανίας»! Εν τω μεταξύ η Ρωσία εκτόξευσε τον ελαφρύ εξοκτευτή «Angara-1.2» από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk, με έναν στρατιωτικό δορυφόρο πάνω του το «Cosmos-2560». Ο πύραυλος Angara,  έθεσε έναν δορυφόρο σε τροχιά προς το «συμφέρον του στρατού», ανακοίνωσε το Υπ. Άμυνας Ρωσίας.

Η μάχη δεν θα κριθεί στενά στο πεδίο αλλά στην υπεροπλία εξοπλιστικών συστημάτων. Η Ρωσία διαθέτει τα τεχνολογικά μέσα και θα τα ενεργοποιήσει. Αυτό προμηνύει άλλωστε η ομοβροντία προειδοποιήσεων χωρών μεταξύ αυτών, της  Κίνας ,της Αιγύπτου και πολλών άλλων χωρών που ζήτησαν  από τους υπηκόους τους στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν άμεσα. Φαίνεται ότι σχεδόν όλες οι διπλωματικές αποστολές εκκενώνονται. Παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα μαζική αποχώρηση αλλοδαπών υπηκόων. Η Κίνα δια του Υπουργείου της των Εξωτερικών ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν την Ουκρανία. Το ίδιο έπραξαν το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, η Σερβία και η Αίγυπτος. Χώρες που έκλεισαν τις πρεσβείες τους, προέτρεψαν τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την Ουκρανία.

Στην προαναφερόμενη εκδοχή της κλιμάκωσης, συγκλίνει και η προώθηση ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλιστικών συστημάτων στη Λευκορωσία που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Ρωσικά μαχητικά MiG-31 έφτασαν στη Λευκορωσία. Αυτά τα αεριωθούμενα φέρουν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και πυραύλους εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς R-37M. Ορισμένοι αναλυτές  εικάζουν ότι  οι Ρώσοι θα επιτεθούν ξανά στο Κίεβο Αυτό θεωρούμε ότι είναι αντιπερισπασμός, αναγκάζοντας το Κίεβο  να διατηρεί  ικανές δυνάμεις στην περιοχή προς αποτροπή. Παράλληλα, δώδεκα ρώσικα πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας πυραύλους Iskander.

Το ρωσικό αμυντικό δόγμα και τα νέα  δεδομένα  στο πεδίο

Ένα ερώτημα που αιωρείται  από την αρχή της ρωσικής εισβολής είναι γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάστρεψαν από το  πρώτο στάδιο του πολέμου τις κρίσιμες ουκρανικές υποδομές.  Φθάσαμε στον όγδοο μήνα της ειδικής στρατιωτικής επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία για να αποφασίσουν να χτυπήσουν με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και drones  Με βάση το αμερικανικό δόγμα, βλέπε Ιράκ, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε χερσαία επίθεση, εξαπολύονται μαζικές επιθέσεις από πολεμική αεροπορία και πυραύλους ώστε να εξουδετερωθούν τα οπλικά συστήματα και οι υποδομές του αντιπάλου και  έπειτα ακολουθεί η εισβολή των στρατιωτών.

Όπως απέδειξε και η Ρωσία μπορεί άνετα να εξαπολύσει σοκ και δέος, αλλά το έπραξε πολύ αργά. Μία εξήγηση είναι ότι ο βασικός στόχος αυτής της στρατηγικής ήταν να περιοριστούν οι νεκροί μεταξύ  των αμάχων, κοιτώντας την επόμενη μέρα. Οι ρώσοι όντως εννοούσαν ότι διεξάγουν ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ο σκοπός των ρώσων δεν ήταν να σκοτώσουν Ουκρανούς ή να καταστρέψουν το Κίεβο αλλά να εγκαταστήσουν μία φιλική κυβέρνηση και  να   απελευθερώσουν τους ρωσόφωνους στο Ντονμπάς  και στην Νότια Ουκρανία. Η εισβολή έγινε σε μία συγγενική φυλετικά χώρα, με τον ρωσόφωνο πληθυσμό να ξεπερνά το 40% και τους ρωσικής καταγωγής κατοίκους περί το 15%.Ο χρόνος έδειξε ότι λόγω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ και συνεπεία λαθών τακτικής και ανεπάρκειας στρατιωτικών ηγετών,  η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο επί του πεδίου,  ως εκ τούτου, αποφάσισε να κλιμακώσει, με  αυξημένες  πυραυλικές επιθέσεις και drones αυτοκτονίας.

Εν κατακλείδι να αναφέρουμε ότι ή εν τοις πράγμασι «ακέφαλη» Ευρώπη, λειτουργώντας σαν προτεκτοράτο της Ουάσιγκτον, αδυνατεί να αντιληφθεί και να  συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που απειλεί  την ανθρωπότητα και να προσπαθήσει να κάνει  κάτι για να τον αποτρέψει. Το αξιοπερίεργο είναι ότι  άνθρωποι του μεγάλου αμερικανικού  κατεστημένου όπως ο ‘Ελον Μασκ, ο  Χένρι Κίσινγκερ και ο  Τζέφρι Σακς μεταξύ άλλων, φαίνεται να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη γεωπολιτική της περιοχής.  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζώντας σε ένα νεφέλωμα,  βλέπουν τις χώρες τους να  καταστρέφονται  οικονομικά, με τον κίνδυνο αποβιομηχανοποίησης να ελλοχεύει. Παρ’ όλα αυτά,  δεν αντιδρούν, σ’ αυτόν τον παραλογισμό. Επί πλέον είναι η Ευρώπη κυρίως που κινδυνεύει να γίνει το κατ’ εξοχήν θέατρο πυρηνικής καταστροφής.

The post Ποια είναι η  νέα στρατηγική της  Ρωσίας στην Ουκρανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα