Πώς οι ΗΠΑ απειλούν με εξαφάνιση την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Η ΕΕ σχεδιάζει έκτακτες επιδοτήσεις, καθώς η βιομηχανία της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αντιμετωπίζει «υπαρξιακή» απειλή από τις ΗΠΑ.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χάρη στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τις νέες γενναιόδωρες επιδοτήσεις από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της.

Η ΕΕ βρίσκεται στο «κόκκινο» γι’ αυτό και ετοιμάζει να δώσει μια μεγάλη ώθηση με επιδοτήσεις. Θέλει να αποτρέψει την εξόντωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της, δήλωσαν

στο POLITICO ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα διπλό σφυροκόπημα από τις ΗΠΑ. Από τη μια, οι τιμές της ενέργειας φαίνεται ότι θα παραμείνουν μόνιμα πολύ υψηλότερες από αυτές στις ΗΠΑ χάρη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει 369 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα βιομηχανικών επιδοτήσεων για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών, βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πλέον σχεδόν αφόρητη πίεση να μεταφέρουν νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη. Ο επίτροπος βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν προειδοποιεί ότι το νέο πακέτο επιδοτήσεων του Μπάιντεν αποτελεί «υπαρξιακή πρόκληση» για την οικονομία της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να δράσουν γρήγορα εάν θέλουν να αποτρέψουν τη μετατροπή της ηπείρου σε βιομηχανική έρημο. Σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους, η ΕΕ εργάζεται τώρα σε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για τη διοχέτευση χρημάτων σε βασικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ΕΕ έπρεπε να ενεργήσει εξαιρετικά γρήγορα καθώς οι εταιρείες λαμβάνουν ήδη αποφάσεις για το πού θα χτίσουν τα μελλοντικά τους εργοστάσια για οτιδήποτε, από μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ανεμογεννήτριες και μικροτσίπ.

Ένας άλλος λόγος για να ανταποκριθούν γρήγορα οι Βρυξέλλες είναι να αποφύγουν οι μεμονωμένες χώρες της ΕΕ να κάνουν δικά τους προγράμματα. Η χαοτική απάντηση στην κρίση των τιμών του φυσικού αερίου, όπου οι χώρες της ΕΕ αντέδρασαν με κάθε είδους εθνικά μέτρα στήριξης που απειλούσαν να υπονομεύσουν την ενιαία αγορά, εξακολουθεί να είναι ένα οδυνηρό παράδειγμα στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία ζητά εδώ και καιρό μια αντεπίθεση κατά της Ουάσιγκτον διοχετεύοντας κρατικά κεφάλαια στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Αυτή η ιδέα κερδίζει τώρα πόντους και στο Βερολίνο, το οποίο παραδοσιακά ήταν οικονομικά πιο φιλελεύθερο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λεμέρ εξέδωσαν κοινή δήλωση ζητώντας μια «βιομηχανική πολιτική της ΕΕ που επιτρέπει στις εταιρείες μας να ευδοκιμήσουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ιδίως μέσω της τεχνολογικής ηγετικής ικανότητας», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να συντονιστούμε σε μια στενή ευρωπαϊκή προσέγγιση, σε προκλήσεις όπως ο νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση του πληθωρισμού».

The post Πώς οι ΗΠΑ απειλούν με εξαφάνιση την ευρωπαϊκή βιομηχανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα