Πως το Ισραήλ αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και «αλλάζει το παιγνίδι»

Οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώνονται στην πρώτη διεθνή σύνοδο κορυφής αμυντικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στις 10 Δεκεμβρίου 2024.

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Σύμφωνα με έγκυρα Ισραηλινά μέσα πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2024 η πρώτη διεθνής σύνοδος κορυφής αμυντικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Η σύνοδος κορυφής αμυντικής τεχνολογίας, οργανώθηκε από την ηγεσία της Διεύθυνσης Άμυνας, Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας- ή MAFAT στα εβραϊκά- και το Blavatnik Cyber ​​Research

Center του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Τουλάχιστον 1.000 συμμετέχοντες έδωσαν το παρόν. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν ανώτεροι αξιωματούχοι του αμυντικού τομέα, επιφανή στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών Elbit, Nvidia και Microsoft , καθώς και εκπρόσωποι του  ακαδημαϊκού κόσμου, ταλαντούχοι εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων  και εκπρόσωποι  FUNDS- επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η  AI αλλάζει το παιχνίδι στον τομέα της άμυνας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αλλάζει το παιχνίδι στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας Eyal Zamir, ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση στην εναρκτήρια ομιλία της Τρίτης 10/12/2024 στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη Άμυνας-Τεχνολογίας. Ο Zamir αφιέρωσε μεγάλο μέρος της διάλεξής του στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτονομίας και αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του MAFAT - του φορέα που είναι επιφορτισμένος με την προμήθεια, υποστήριξη και κλιμάκωση έργων αμυντικής καινοτομίας σε χρήση στο πεδίο της μάχης - θα δημιουργηθεί μια νέα διεύθυνση που θα είναι εξοπλισμένη με μια ομάδα εργασίας για να επικεντρωθεί σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αυτονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής για στρατιωτική χρήση σε τρέχοντα και μελλοντικά συστήματα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ,  Υποστράτηγος  Eyal Zamir στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για την Τεχνολογία Άμυνας. 10 Δεκεμβρίου 2024

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια άλλη καινοτομία – αλλάζει εντελώς το παιχνίδι», τόνισε ο Zamir. «Είναι μια επανάσταση που φέρνει νέα γνώση σε κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών δυνατοτήτων. Όποιος προσαρμοστεί πρώτος παίρνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Αν δεν είστε όλοι στην τεχνολογία, θα μείνετε πίσω.

«Αυτό μπορεί να ακούγεται οραματικό, αλλά το μελλοντικό πεδίο μάχης θα επιτρέψει σμήνη μικτών μονάδων μάχης – άνδρες και μη επανδρωμένα συστήματα - που μάχονται μαζί ή πλήρως αυτόνομες μονάδες που λειτουργούν ως μία, ικανές να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις», είπε ο Zamir.

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ εφαρμόζουν ήδη αυτή τη στρατηγική. Διάφοροι τύποι μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και ρομπότ πραγματοποιούν αναγνώριση για τις επίγειες δυνάμεις, με πιλότους μαχητικών να ακολουθούν και να εκτελούν στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές. Μερικές φορές τα drones χρησιμοποιούνται επίσης για επίθεση, με προσεκτική καθοδήγηση από ανθρώπινους ειδικούς.

«Στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, ίσως νωρίτερα, τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης σε ξηρά, αέρα και θάλασσα θα κυριαρχήσουν σε ένα πλήρως δικτυωμένο πεδίο μάχης», προέβλεψε. «Μην κάνετε λάθος», προειδοποίησε. «Στο εγγύς μέλλον, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δυνάμεις μας και πρέπει να ενσωματώσουμε αυτές τις νέες ικανότητες για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να σώσουμε ζωές».

Σύμφωνα με ειδικούς, ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που αντλήθηκαν από τις τρέχουσες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο - είτε πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε για τον πόλεμο του Ισραήλ με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς - είναι ότι οι στρατοί, συμπεριλαμβανομένου του IDF, δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι για έναν πλήρως ασύμμετρο πόλεμο. Πρέπει δε να ενσωματώσουν νέους αισθητήρες, drones ,εφαρμογές λογισμικού  στα στρατιωτικά τους συστήματα και με τη σύμπραξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι διαθέτει μία από τις καλύτερες τεχνολογίες άμυνας στον κόσμο κατά των πυραύλων και των ρουκετών το Ισραήλ έχει αγωνιστεί να αντιμετωπίσει την απειλή των drone καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χαμάς πέρασαν για πρώτη φορά από τη Γάζα στο Ισραήλ το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023, για να απενεργοποιήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και να ανοίξουν το δρόμο για τη μαζική διασυνοριακή επίθεση κατά την οποία τρομοκράτες σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και βάναυσα απήγαγαν 251 προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι νεοφυείς Επιχειρήσεις στην υπηρεσία της Άμυνας

Είδαμε ότι η αεροπορική και πυραυλική άμυνα αλλάζει τον κόσμο. Το Arrow 3 χρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά για πρώτη φορά εναντίον ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη σε απόσταση μεγαλύτερη από 1.500 km», δήλωσε ο  Daniel Gold, επικεφαλής της MAFAT. «Βελτιώνουμε συνεχώς τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου, εφαρμόσαμε δεκάδες βελτιώσεις συστήματος».

Ο Daniel Gold, ανέφερε ότι πίσω και υποστηρικτικά για  το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome - κατά τη διάρκεια του πολέμου- το IDF συνεργάστηκε με «δεκάδες startups στο πεδίο».

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι ειδικά μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας να συνεργαστεί με τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων σύγχρονων πολεμικών συστημάτων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της χώρας.

Ο στρατηγός (έ.α.) Δρ. Daniel Gold, επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμυνας, Έρευνας και Ανάπτυξης (DDR&D) του Υπουργείου Άμυνας μιλά στην πρώτη διεθνή σύνοδο κορυφής αμυντικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στις 10 Δεκεμβρίου 2024.

Κατά τον στρατηγό Daniel Gold από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ο ισραηλινός στρατός συνεργάστηκε με 86 ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρές εταιρείες δίνοντας τους συμβόλαια ύψους περίπου 168 εκατομμυρίων δολαρίων , πέντε φορές περισσότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της MAFAT.

Μιλώντας στους «Times of Israel» στη σύνοδο κορυφής, ο επικεφαλής του τμήματος προγραμματισμού, οικονομίας και πληροφορικής του Υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης Nir Weingold είπε ότι στις 430 ημέρες του πολέμου, νεοφυείς επιχειρήσεις και μεσαίες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Άμυνας έχουν προσελκύσει 1 δισεκατομμύριο NIS (δηλαδή Νέο ισραηλινό σεκέλ) το ισότιμο των 280 $ εκατ.σε επενδύσεις για παραγγελίες. Αυτό συγκρίνεται με 100 εκατομμύρια NIS που διατέθηκαν για παραγγελίες από περίπου 200 νεοφυείς επιχειρήσεις τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, πρόσθεσε.

Οι ομιλητές στη σύνοδο κορυφής τόνισαν ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ MAFAT και ισραηλινών startups αυξάνει την τοπική κατασκευαστική ανεξαρτησία της χώρας και ενισχύει την ισραηλινή οικονομία.

«Παρατηρούμε  αυτές τις τάσεις στις ΗΠΑ, να αναπτύσσουν δηλαδή   τεχνητή νοημοσύνη είτε πρόκειται για συνδεσιμότητα, ρομποτική ή μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για πληροφορίες και άλλες αποστολές», δήλωσε ο Weingold. «Θα φέρουμε την τεχνητή νοημοσύνη στα άκρα και θα φέρουμε αυτές τις δυνατότητες στο πεδίο της μάχης».

«Βλέπουμε την αμυντική τεχνολογία ως μια μηχανή ανάπτυξης και όπως  εξελιχθήκαμε σαν μια νεοφυής επιχείρηση ή έθνος στον κυβερνοχώρο, ανάλογα θα γίνουμε το έθνος της αμυντικής τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Εμείς από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι το παράδειγμα του Ισραήλ είναι μοναδικό. Δύσκολα να βρει μιμητές καθόσον κάθε χώρα διακρίνεται για τις ιδιαιτερότητες της. Θέτουμε ως τροφή για σκέψη ότι οι G. d’Agostino et all (2017) εξέτασαν τα δεδομένα 83 χωρών που αφορούν στην περίοδο 1970-2014 στην περίφημη μελέτη: Does Military Spending Matter for Long-run Growth? Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών έχει σταθερά αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Σε διάστημα μιας 20ετίας, μία αύξηση κατά 1% των στρατιωτικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ προκαλεί μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 4,2% διότι μεταξύ των άλλων αυξάνει και την ανισότητα.

Ας τα έχουν υπόψη τους όσοι υπερθεματίζουν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ από 2% στο 3% του ΑΕΠ.

Πολιτικός Αναλυτής, skouterisd@gmail.com, @skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

The post Πως το Ισραήλ αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και «αλλάζει το παιγνίδι» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ,israil