Πόσο ασφαλής είναι τελικά ο «αυτόματος πιλότος»;

Οι ομοσπονδιακές έρευνες στις ΗΠΑ έχουν πολλή δουλειά: εξετάζουν 45 περιστατικά δυστυχημάτων και ατυχημάτων στα οποία ενεπλάκη κάποιο σύστημα τύπου ‘’Autopilot’’. Σαράντα πέντε υποθέσεις είναι «ανοιχτές». Απ’ αυτές, οι 36 αφορούν την Tesla. Και έντεκα απ΄τις τελευταίες ήταν θανατηφόρες. Αυτό είναι το update για το πιο διχαστικό θέμα στη νέα εποχή της αυτοκίνησης 

Τον

περασμένο μήνα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και πρόεδρος της Tesla, ο Έλον Μασκ, δήλωσε πως για την μακροπρόθεσμη επιτυχία της εταιρείας του είναι απαραίτητο να εισαχθεί η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης σε πλήρη παραγωγή. Λογικό.

Το Autopilot, το σύστημα που επιτρέπει να κινηθεί το αυτοκίνητο χωρίς την παρέμβαση του οδηγού -παρότι προϋποθέτει ο τελευταίος να παραμένει στη θέση του οδηγού- είναι ένα τεράστιο ‘’usp’’, όπως το λένε οι μαρκετίερς. Ένας μοναδικός άσσος στο μανίκι των πωλήσεων, ένα ‘’unique selling point’’. Και σε μια χώρα, όπως η πατρίδα του, με μεγάλες αποστάσεις, ατέλειωτες ευθείες στον ορίζοντα και χαμηλά όρια ταχύτητας που σε κάνουν να βαριέσαι αφόρητα, ένα σύστημα που σε απαλάσσει απ΄την πλήξη της οδήγησης φαίνεται κομμένο και ραμμένο στην κουλτούρα μετακίνησης του μέσου αμερικανού. 

Την ίδια στιγμή ο Μασκ προσπαθεί να περάσει στο επόμενο βήμα με τα Tesla, αυτό που θα είναι το πλήρως αυτόνομο σύστημα. Aυτό που ο οδηγός δεν θα έχει να ασχοληθεί με τίποτα περισσότερο απ΄το κινητό του. Ή και τη συνοδό του στο δεξί κάθισμα. Ο στόχος του είναι το Full Self-Driving Systerm, ο πιο αυτόματος απ΄τους αυτόματους πιλότους. Και, όπως συχνά έχει πει, θα είναι έτοιμος τη χρονιά που διανύουμε. 

Όμως, πρώτα, ο Μασκ έχει να αντιμετωπίσει δύο βασικά εμπόδια. Το πρώτο είναι ο σκεπτικισμός. Το κατά πόσον, σε πραγματικά ρεαλιστικές συνθήκες, μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να ανταποκριθεί στα άπειρα σενάρια που συμβαίνουν στο δρόμο.

Το δεύτερο να τη βγάλει ελαφριά (κάτι σαν τον Λιγνάδη;) με τα θύματα ή τους συγγενείς που έχουν ασκήσει αγωγές. Ήδη τριάντα έξι υποθέσεις θανάτων και ατυχημάτων με Tesla διερευνούν οι ομοσπονδιακές Αρχές από το 2016 και εντεύθεν. Και στις περισσότερες απ’ αυτές όλη η κουβέντα γίνεται για τον περιβόητο αυτόματο πιλότο της. Υπάρχει μάλιστα σύνδεσμος στο διαδίκτυο που καταγράφει όλο το βεβαρυμένο ιστορικό.

Διαβάστε τη συνέχεια.

The post Πόσο ασφαλής είναι τελικά ο «αυτόματος πιλότος»; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα