Πρ.Παυλόπουλος για τα προτάγματα των Δικαστών
Προκόπης Παυλόπουλος: Κατά την υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο Δικαστής οφείλει, σύμφωνα με την αποστολή του και στηριζόμενος στις διατάξεις του Συντάγματος, να ερμηνεύει τους ισχύοντες κανόνες δικαίου με αποκλειστικό γνώμονα τα βασικά προτάγματα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας
Στην ομιλία του, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την 14η Οκτωβρίου 2022, η οποία είχε ως θέμα «Η Δικαιοσύνη στην υπηρεσία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του
«Στους κρίσιμους, θα έλεγα χαλεπούς, καιρούς μας για τον Άνθρωπο και την Δημοκρατία ο Δικαστής και, συνακόλουθα, η Δικαστική Εξουσία καλούνται να υπερασπίζονται -κατ’ εξοχήν μέσω της διευκόλυνσης της πλήρους άσκησης του δικαιώματος αίτησης και παροχής δικαστικής προστασίας- πρωτίστως τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Την αποστολή τους αυτή προσδιορίζει η «κορωνίδα» της Έννομης Τάξης μας, ήτοι το Σύνταγμα, στο μέτρο που την εντάσσει στο πλαίσιο της θωράκισης του Κράτους Δικαίου και, επέκεινα, της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, ως εμβληματικής διαδικασίας εγγύησης της Ελευθερίας.
Α. Μια απλή περιγραφή των θεσμικών συνιστωσών της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να φθάσει στην πεμπτουσία της και ν’ αναδείξει τις πραγματικές της διαστάσεις, ως συστήματος διακυβέρνησης που βρίσκεται πιο κοντά στον Άνθρωπο κατά την δύσβατη πορεία του προς την επιτέλεση της αποστολής του. Ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει μια πολύ πιο βαθιά και διεισδυτική ανάλυση, ιδίως αναφορικά με το ποιο είναι εκείνο το συστατικό στοιχείο της, το οποίο συνέβαλε καθοριστικώς στο να διαδοθεί ευρύτατα η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία ως σύστημα διακυβέρνησης. Σήμερα έχει καταστεί εδραία η αντίληψη πως το βασικό πλεονέκτημα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, ως συστήματος διακυβέρνησης, συνίσταται στο ότι δημιουργήθηκε, εξ αρχής, ως ένα είδος «πανοπλίας» υπεράσπισης και προστασίας της Ελευθερίας και, ειδικότερα, ως ιδανική διαδικασία άσκησης στην πράξη της Ελευθερίας, δια της αντίστοιχης ακώλυτης άσκησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή.
Β. Πραγματικά, και δίχως να υποτιμάται το γεγονός ότι και η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία καταλήγει σε συγκεκριμένους, ορατούς, συμβιβασμούς σε σχέση με έναν, βεβαίως εντελώς θεωρητικό σήμερα, αμιγώς δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης –με κυριότερο «συμβιβασμό» εκείνον, σύμφωνα με τον οποίο ναι μεν όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, πλην όμως ασκούνται υπό τους περιορισμούς του οικείου Συντάγματος, και δη περιορισμούς που οριοθετούν την προοπτική αμεσότητας άσκησης της εξουσίας- γίνεται, σχεδόν καθολικώς, δεκτό πως συνιστά τον πιο πρόσφορο και πιο αποτελεσματικό τρόπο δημοκρατικής διακυβέρνησης. Και το σπουδαιότερο σημείο υπεροχής της εντοπίζεται στο ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, ως σύστημα διακυβέρνησης το οποίο συνδυάζεται, κατ’ ανάγκην, με το κλασικό καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα που προϋποθέτει τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό ως προς το, lato sensu, «επιχειρείν», παρίσταται το πιο κατάλληλο και «φιλικό», έναντι του Ανθρώπου, σύστημα άσκησης εξουσίας, στην όλη προσπάθειά του να υπερασπισθεί, μέσω της Ελευθερίας, την αξία του και ν’ αναπτύξει ελευθέρως την προσωπικότητά του. Κατ’ εξοχήν δε ως το σύστημα που, στην ως άνω προσπάθεια του Ανθρώπου, τον εξοπλίζει με τ’ απαραίτητα μέσα κατάλληλης άμυνας κατά των φαινομένων της κρατικής αυθαιρεσίας αλλά και κατά της εκ μέρους των λοιπών μελών του κοινωνικού συνόλου αυθαίρετης άσκησης των κάθε είδους δικαιωμάτων.
Γ. Η εξαιρετικά κρίσιμη και, δυστυχώς, καταδήλως δυσοίωνη για τον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του -πρωτίστως δε για την υπεράσπιση της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του- σύγχρονη συγκυρία, η οποία μάλιστα εκτείνεται πολύ πέραν της Χώρας μας και πλήττει καιρίως και το σύνολο, σχεδόν, των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκείνη που «δείχνει» στην Δικαστική Εξουσία και, άρα, στον Δικαστή τον ανηφορικό δρόμο του σπουδαιότερου χρέους του κατά την αποστολή του ως «στυλοβάτη» της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και της Αρχής της Νομιμότητας : Ο Δικαστής, θωρακισμένος με τις εγγυήσεις της Προσωπικής και Λειτουργικής Ανεξαρτησίας του, καλείται ν’ αναδειχθεί στον βασικό πυλώνα στήριξης και, συγχρόνως, στην ασφαλέστερη αντηρίδα ενίσχυσης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ανταποκρινόμενος σε αυτό το χρέος ο Δικαστής αναδεικνύεται, εκ των πραγμάτων και αυτοθρόως, υπέρμαχος και εγγυητής και της ίδιας της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, κατά τα στοιχειώδη και αρρήκτως συνδεόμενα με την φύση της ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της, δοθέντος ότι η σύγχρονη Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία -και το Κράτος που οργανώνεται ερειδόμενο επί των θεσμών της- νοείται, κατά τα προλεχθέντα, ως
«ιδανική» εγγύηση της ακώλυτης άσκησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Δ. Κατά την άσκηση των ως άνω δικαιοδοτικών του καθηκόντων ο Δικαστής οφείλει να έχει πάντοτε ως αφετηρία και κατάληξη των νομικών του συλλογισμών το Σύνταγμα και την σύμφωνη με τις διατάξεις του εκτελεστική του νομοθεσία, επιπλέον δε τα εκάστοτε δεδομένα της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης. Μόνο με τον τρόπο αυτό ο Δικαστής και οι κυρωτικοί μηχανισμοί, τους οποίους ενεργοποιεί η κατά περίπτωση δικαιοδοτική του παρέμβαση, ανταποκρίνονται, αποτελεσματικώς, στις επιταγές του Κράτους Δικαίου και της Αρχής της Νομιμότητας, άρα σε κύριες επιταγές της ίδιας της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο σπουδαιότερος λόγος, για τον οποίο στο πλαίσιο της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου ο δικαστικός έλεγχος της νομιμότητας της κρατικής δράσης δεν μπορεί, μεταξύ άλλων φυσικά, να συναντά, με την επίκληση δήθεν «δημόσιου συμφέροντος» εκ μέρους των κρατικών οργάνων, εμπόδια που τον αποδυναμώνουν ή και τον ακυρώνουν στην πράξη.
Για να καταστεί περισσότερο σαφές: Στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου, όταν οργανώνονται και λειτουργούν κατά τον προορισμό τους ως εγγυήσεις της Ελευθερίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν υπάρχουν ούτε νοούνται στεγανά και, πολύ περισσότερο, «άβατα». Περαιτέρω, τα «άδηλα και τα κρύφια» κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων εκ μέρους των οργάνων του Κράτους είναι αδιανόητα, με την έννοια ότι η προσφυγή δήθεν στην εξυπηρέτηση αναγκών δημόσιου συμφέροντος δεν είναι νοητό ν’ «απομυζά» την ικμάδα της Ελευθερίας και, συνακόλουθα, να θίγει τον πυρήνα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως τα κατοχυρώνει η, lato sensu, Έννομη Τάξη. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο όταν ο Δικαστής βρίσκεται, ενδεχομένως, σε ανάλογα, κρατικής επινόησης, «διλήμματα» πρέπει ν’ απαντά, ασκώντας την δικαιοδοσία του κατά περίπτωση με γνώμονα και τον στίχο του Κωνσταντίνου Καβάφη -εμπνευσμένο από τους αντίστοιχους στίχους του Δάντη- για «το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι» («Che fece…il gran rifiuto», 1899, 1901) και με «πανοπλία» την δύναμη του δεδικασμένου και της εκτελεστότητας των αποφάσεών του: «In dubio pro Republica, in dubio pro Libertate».
The post Πρ.Παυλόπουλος για τα προτάγματα των Δικαστών appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παναγιώτα Βλαντή: Φώναζε, εκτός εαυτού σε γνωστό εμπορικό κέντρο
- Τραγωδία! Νεκροί τελικά πατέρας και κόρη στο τροχαίο στην Καλλονή
- Φρίκη στο Παρίσι με τη νεκρή 12χρονη σε βαλίτσα – Το ανατριχιαστικό στοιχείο στο κορμάκι της
- “Στη φυλακή ο Θοδωρής Μαραντίνης”: Ξέφυγε η κόντρα με Σίσσυ Χρηστίδου – Απίστευτο πρωτοσέλιδο
- Μεγάλες αλήθειες από τον Παντελή Μπουκάλα για το «Έγκλημα στον Κολωνό»
- Το απίστευτο κόλπο με το πλυντήριο πιάτων για να στεγνώνουν γρήγορα τα πιάτα
- Οριστικό: Φορτιστές παντού και όλοι ηλεκτρικά
- Σκορπάει χρήμα με ουρά η Κεραμέως!
- Ραγδαίες εξελίξεις στα Σεπόλια: Κάτοικος Παγκρατίου ο 34χρονος συλληφθείς, έρχεται «τσουνάμι» με νέες συλλήψεις
- F-16 στην Τουρκία: Τιμώντας τον γερουσιαστή Μενέντεζ αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- F-16 στην Τουρκία: Τιμώντας τον γερουσιαστή Μενέντεζ αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών
- «Ο Οθωμανός πρίγκηπας που θα μπορούσε να ιδρύσει μια άλλη Τουρκία»-Δρ Δημ.Σταθακόπουλος
- Ανάλυση NYT: Γιατί ο Ερντογάν ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα
- Η ΕΑΒ έχασε τα C-130 και κινδυνεύει να χάσει και την πιστοποίηση συντήρησης τους!
- Οι 28 δραματικές μέρες πριν το Έπος του 40
- ΑΙΓΑΙΟ: Ένας Πτέραρχος γράφει για τα 39 χρόνια αναχαιτήσεων
- Προϋπολογισμός 2023: Φτωχοποίηση λόγω λιτότητας και κυρώσεων και οι «μισές αλήθειες» της κυβέρνησης
- «Κόλλησε» το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ στον Σκυλακάκη που μιλά για 11 δις στα ταμεία αλλά δεν έχει ούτε ευρώ για τις ΕΔ
- Βίντεο με μεταφορά OSA του ελληνικού στρατού στην Αθηνών-Κορίνθου…

- Τελευταία Νέα militaire
- Πρ.Παυλόπουλος για τα προτάγματα των Δικαστών
- Βίντεο με μεταφορά OSA του ελληνικού στρατού στην Αθηνών-Κορίνθου…
- «Κόλλησε» το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ στον Σκυλακάκη που μιλά για 11 δις στα ταμεία αλλά δεν έχει ούτε ευρώ για τις ΕΔ
- Ανάλυση NYT: Γιατί ο Ερντογάν ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα
- ΑΙΓΑΙΟ: Ένας Πτέραρχος γράφει για τα 39 χρόνια αναχαιτήσεων
- Προϋπολογισμός 2023: Φτωχοποίηση λόγω λιτότητας και κυρώσεων και οι «μισές αλήθειες» της κυβέρνησης
- Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και τα έωλα τουρκικά «επιχειρήματα»-Κ.Κολοκούρης
- F-16 στην Τουρκία: Τιμώντας τον γερουσιαστή Μενέντεζ αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών
- Η ΕΑΒ έχασε τα C-130 και κινδυνεύει να χάσει και την πιστοποίηση συντήρησης τους!
- «Ο Οθωμανός πρίγκηπας που θα μπορούσε να ιδρύσει μια άλλη Τουρκία»-Δρ Δημ.Σταθακόπουλος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέες εκρήξεις στο Κίεβο – Για drones μιλούν οι Ουκρανοί
- Ανατριχίλα: Ο Μπάιντεν (πάλι) αισχρός με κοριτσάκι!
- Η WSJ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα
- Mente Fuerte: Τα πρώτα του ακούσματα
- Παγώνη: Αύξηση νοσηλειών κατά 10% στις απλές κλίνες – «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»
- Επεισοδιακή νύχτα στο Αιγάλεω: Άγνωστοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο πολυκατοικίας
- Ουκρανία: Στη δημοσιότητα βίντεο με ρωσικά drones πάνω από το Κίεβο - Ένα καταρρίπτεται
- Κίνηση στους δρόμους: Ποιοι δρόμοι ταλαιπωρούν αυτήν την ώρα τους οδηγούς
- Μια «Φλόγα» ελπίδας για τα παιδιά με καρκίνο αναμμένη επί 40 χρόνια - Ιστορίες που συγκλονίζουν