Ρωσία: Στρατηγική της να επιβιώσει κι όχι να επικρατήσει

Phil Butler,Zero Hedge, via New Eastern Outlook

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

 

Η λεζάντα κάτω από μια φωτογραφία ενός γνωστού δημόσιου προσώπου σε ένα σκάφος κάπου γράφει: «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού ναυτικού». Στον όλο και πιο κυνικό γεωπολιτικό μου εγκέφαλο ακούω να αντηχεί, «Θεέ μου, σταματήστε τον πριν καταφέρει να κάνει τη δουλειά του!» Θέλω να πω, τι στο διάολο θα έπρεπε να κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας μπροστά σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια απειλητική ηγεμονία που είναι αποφασισμένη

για την παγκόσμια κυριαρχία; Αντιλαμβάνεσαι, φυσικά, ότι αυτό κυνηγούν οι άνθρωποι που ελέγχουν τη χώρα μου, ελπίζω.

Η φωτογραφία που αναφέρω είναι η εικόνα μιας επιστολής προς τους συντάκτες και τους αναγνώστες του The Scotsman. Ο συγγραφέας, ένας τύπος που ονομάζεται John Birkett, λέει ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι «οι νέες δυνάμεις του Άξονα», οι δυνάμεις που πρέπει να αναχαιτιστούν με κάθε κόστος για να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού ξεπεράσεις αυτή τη λογική για λίγο, ξέρω ότι θα κουνήσεις το κεφάλι σου όπως κι εγώ. Συνεχίζει λέγοντας ότι δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες «ψευδό-θρησκευόμενοι φανατικοί» κυκλοφορούν τώρα στους δρόμους –(της Σκωτίας υποθέτω). Ο Μπίρκετ, ο οποίος γράφει στον Scotsman  κατά καιρούς, δεν είναι μόνος στις φοβίες του.

Με όσους εχθρούς έχουν η Ρωσία και ο Πούτιν στα κυβερνητικά γραφεία και στα μέσα ενημέρωσης, εκπλήσσομαι που κανένας από αυτούς δεν έχει επικεντρωθεί στις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ του Πούτιν και του Μόντι της Ινδίας. Θέλω να πω, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πραγματικά τρομακτικό εχθρό της Δύσης,  Ινδία, με Κίνα, Ρωσία και Ιράν, θα ήταν κάτι σαν την Αυτοκρατορία στις σκηνές του Πολέμου των Άστρων. Διάολε, εκπλήσσομαι που η Wall Street Journal δεν έχει βγει με την ιστορία του Βλάντιμιρ να χτίζει ένα άστρο Θανάτου στο διάστημα. Κανείς, και εννοώ κανείς δεν αναφέρεται ποτέ σε αυτό που ξεκίνησε την τρέχουσα κούρσα των εξοπλισμών.

Μερικές φορές μετά το ευρω-μεϊντανικό πραξικόπημα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ άρχισε να προωθείται συνεχώς για να πιέζει τη Ρωσία σε κάθε μέτωπο. Το πιο κρίσιμο σημείο, αυτό στο οποίο αναγκάστηκε να απαντήσει ο Πούτιν, ήταν η εγκατάσταση συστημάτων Aegis στη Ρουμανία. Όταν αυτή η χερσαία έκδοση του πιο προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Αμερικανικού Ναυτικού τέθηκε σε λειτουργία το 2016, ο Πρόεδρος Πούτιν έθεσε το ερώτημα: Εναντίον ποιου θα χρησιμοποιηθεί αυτό το σύστημα;» Φυσικά, ο δυτικός επιτελάρχης γνώριζε από την αρχή ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ρωσίας. Η ιστορία στο Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ προδίδει αυτό το γεγονός με την ανακοίνωση:

«… το Κρεμλίνο διέρρευσε σχέδια στα τέλη του περασμένου έτους για την προτεινόμενη τορπίλη status-6 (ή Kanyon) με πυρηνικές κεφαλές που θα παρακάμπτει τα αμερικανικά δίκτυα BMD με μια κεφαλή ικανή να εξαλείψει τις παράκτιες πόλεις.»

Λοιπόν, τι λένε οι «ειδικοί»» όπως αυτός ο Τζον Μπίρκετ και άλλα οργανέτα; Ποιος συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τις δυνάμεις του Άξονα στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Η απάντηση είναι προφανής. Ο Πούτιν συνέχισε περιγράφοντας τι είναι πραγματικά το Aegis στη Ρουμανία και στην Πολωνία: Ένα επιθετικό όπλο αιφνιδιαστικής επίθεσης, ένα σύστημα κατάρριψης δορυφόρων για τον έλεγχο ενός πεδίου μάχης στην Ανατολική Ευρώπη. Έτσι το παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος το 2016.

«Αυτό δεν είναι αμυντικό σύστημα. Αυτό είναι μέρος του πυρηνικού στρατηγικού δυναμικού των ΗΠΑ που μεταφέρεται σε μια περιφέρεια. Σε αυτή την περίπτωση, η Ανατολική Ευρώπη είναι μια τέτοια περιφέρεια.» 

Έτσι, αυτό που φοβούνται οι Ρώσοι είναι κάποιαν απονεννοημένη επιχείρηση που αντικατοπτρίζει αυτό που συνέβη το 1940 κατά τη διάρκεια του Μπαρμπαρόσα (Ναζιστικής εισβολής). Έτσι, εξετάζοντας την κατάσταση από ρωσικής σκοπιάς, δεδομένου ότι εδώ και πολύ καιρό κατανοούμε τη θέση της Δύσης, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στην απειλή των δυτικών κεφαλαιοκρατών; Το σενάριο για όλα αυτά ήταν προγεγραμμένο, να είστε σίγουροι. Τώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υπέγραψε συμφωνία με μιαν εταιρεία για την παράδοση υπερηχητικών πυραύλων Tsirkon στα ρωσικά στρατεύματα μέχρι το 2025. Αυτοί είναι πύραυλοι που το σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mark 41 (Mk 41 VLS) Aegis  δεν μπορεί να καταρρίψει. Έτσι, η κατασκευή και  ανάπτυξη των νέων όπλων του κ. Πούτιν αποκαθιστά αποτελεσματικά την ύφεση πυραύλων εκεί που ήταν πριν εγκατασταθεί η Ρουμανική Aegis. Το Τσίρκον δεν είναι όπλο ολίσθησης, οπότε οι τρέχουσες εξελίξεις των ΗΠΑ για να σταματήσουν πυραύλους όπως το Avangard είναι άχρηστες εναντίον του.

Επιστρέφοντας στο θέμα του ποιοι είναι οι επιτιθέμενοι αυτές τις μέρες, όλοι οι δυτικοί αναλυτές λένε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος 2 ξεκίνησε τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε από τον Γιέλτσιν. Το δημοσίευμα του  Scotsman το πλαισιώνει ως εξής:

«Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε. Απλά σταμάτησε τη δεκαετία του 1990, συνεχίστηκε σχεδόν αμέσως από το 2001 υπό τον Πούτιν και τώρα είναι χειρότερος από ποτέ με τις δημοκρατίες να αντιμετωπίζουν τουλάχιστον τρεις αντιπάλους…»

Καταλάβετε, αυτή δεν είναι η ιδιοφυής ανάλυση γεωπολιτικής ενός ειδικού, αλλά μια αντήχηση του αφηγήματος της δυτικής συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας από τότε που οι ολιγάρχες εκδιώχθηκαν σωματικά από τη χώρα από τον Πούτιν. Για να είμαστε σαφείς, η εποχή Γιέλτσιν αφορούσε Ρώσους μαφιόζους όπως ο Μιχαήλ Κοντορκόβσκι που βυσσοδομούσαν με τους Ρότσιλντ και άλλες δυτικές «ελίτ» για να κατακερματίσουν τη Ρωσία. Τη στιγμή που ο Πούτιν και οι συνεργάτες του έβαλαν τέλος σε αυτή την αρπαγή, ξεκίνησαν οι τρέχουσες κρίσεις της ρωσοφοβίας. Ελπίζω αυτό να είναι απολύτως σαφές μετά τις δεκάδες εκθέσεις που έχω ήδη δημοσιεύσει.

Η τεράστια αρπαγή περιουσιακών στοιχείων που προκάλεσαν υποκείμενα όπως ο Khodorkovsky,ο Boris Berezovsky, ο Bill Browder και ο Christopher Samuelson, ο αποκαλούμενος «μάγος», σταμάτησε απότομα, μόλις ο Πούτιν πάτησε τη μπότα ενάντια στο ξεπούλημα της Ρωσίας. Ήταν ο Σάμιουελσον, ο αφανής χρηματοδότης του οποίου τα λόγια έγιναν προφητικά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000:

«[Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν φαίνεται να προσπαθεί να ξαναχτίσει τη Ρωσική αυτοκρατορία. Εκεί είναι ο κίνδυνος γιατί αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με τις ΗΠΑ». 

Φανταστείτε , ένας μαφιόζος σύμβουλος , ένας άνθρωπος που φέρεται να βοήθησε στο ξέπλυμα πολλών δισεκατομμυρίων, γλιστρώντας από τη θηλιά που θα έπρεπε να είναι γύρω από τον στραβό λαιμό του, ενώ οι Ρώσοι πατριώτες βλασφημούνται. Ακόμη και οι αντι-Πούτιν Moscow Times ανέφεραν το 2005 αυτά που λέω. Δεν χρειάζεται να ξαναπεριγράψουμε την εύστοχα ονομαζόμενη «φαμίλια» του Γιέλτσιν, που αποκόμισε ένα είδος αμνηστίας όταν ο Πούτιν ανέλαβε τα ηνία. Το θέμα εδώ είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αγωνιστεί, και πάντα θα εργάζεται, για να διαφυλάξει την κληρονομιά του ρωσικού λαού. Οι Δυτικοί υπονομεύουν ακούραστα αυτή την εικόνα για τον μέσο πολίτη της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Παρισιού ή του Βερολίνου. Αλλά, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Από τη δική μου οπτική γωνία, το TASS θα μπορούσε να ανακοινώσει αύριο ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν έχουν στην κατοχή τους ένα παγκόσμιο φονικό όπλο ακριβώς όπως στην ταινία «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», και δεν θα ένιωθα καμία ανησυχία. Η Ρωσία, όπως πάντα, απλώς υπερασπίζεται τη Ρωσία. Όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν είναι συνάρτηση αυτού. Όπως συμβαίνει με την Αμερική, μόνο ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν ποτέ ο απομονωτισμός, όχι από τότε που ο Θέοντορ Ρούσβελτ άρχισε τη διπλωματία των θωρηκτών. Όσο πιο γρήγορα όλοι παραδεχτούν ποιοι είναι οι πραγματικοί ιμπεριαλιστές, τόσο πιο γρήγορα ο κόσμος θα μπορέσει να απολαύσει μια διαρκή ειρήνη. Μέχρι τότε, θα συμβούλευα τον κ. Πούτιν να ενισχύει τα αποτρεπτικά οπλικά μας συστήματα. Για να είμαστε σίγουροι. Οι ομόλογοί του, στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ, κάνουν ό,τι μπορούν για να επικρατήσουν.

Ο Φιλ Μπάτλερ, ερευνητής πολιτικής και αναλυτής, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στην Ανατολική Ευρώπη, είναι συγγραφέας του πρόσφατου μπεστ σέλερ“Πραιτοριανοί του Πούτιν”και άλλων βιβλίων. Γράφει αποκλειστικά για το διαδικτυακό περιοδικό “New East Outlook” .

The post Ρωσία: Στρατηγική της να επιβιώσει κι όχι να επικρατήσει appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα