Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: Η ελληνική παροιμία που πρέπει να μάθουν οι δυτικοί και η δήλωση Μητσοτάκη

Σοκαρισμένος ο πλανήτης παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Δύσκολο να υποστηρίξουν οι «Δυτικοί» ότι αιφνιδιάστηκαν. Οι σημερινές δραματικές εξελίξεις είναι σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα δικών τους πολιτικών και επιλογών. Η άρνηση τους να καταλάβουν ότι η διαρκής πίεση στη Μόσχα θα έφερνε αντίδραση είχε προσλάβει διαστάσεις εμμονής.

Η Δύση όμως θα πρέπει να μάθει και μια ελληνική παροιμία:

«Όταν κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι», λέμε στην Ελλάδα…

Που ήταν λοιπόν η Δύση στην Κύπρο

το 1974, για να ξεκινήσουμε από τα παλαιότερα και να έρθουμε στα πιο πρόσφατα:

Πού ήταν η Δύση το 2016 όταν η Τουρκία έκανε εισβολή στη Συρία; 

Που ήταν στη δεύτερη εισβολή της στη Συρία;

Που ήταν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου ανέχτηκε κι εκεί την τουρκική παρέμβαση;

Όλα αυτά αφορούν μόνο στην Τουρκία. ΄Εχει δείξει ανοχή και σε πολλά άλλα.

Πως τώρα λοιπόν θα αντιδράσει σε όσα λέει ο Πούτιν; Πως θα αντιμετωπίσει το ρωσικό αφήγημα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία; Θα προσφύγουν σε στρατιωτικά μέσα; Γνωρίζουν καλά ότι αυτό δεν γίνεται.

Οι εξελίξεις φέρνουν την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση. Όχι μόνο οικονομικά, όπου οι επιπτώσεις θα είναι δυσβάσταχτες. Γεωπολιτικά η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει την απόλυτη ταύτιση με τη Δύση. Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο; Τώρα που τα όπλα μιλούν τα περιθώρια ελιγμών γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Όμως θα έπρεπε καιρό τώρα να έχει φροντίσει καλύτερα τις ισορροπίες της. Επέλεξε να «ποντάρει όλα τα λεφτά σε ένα άλογο» ,το οποίο μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδεικνύεται «κουτσό»

Σ΄ αυτό το πολεμικό κλίμα συνεδρίασε και σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Ο πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση με την οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της! Πότε τις ανέλαβε για να το κάνει τώρα που έχει απέναντι της τη Ρωσία; Η Ουκρανία ελπίζουμε να τον διδάξει το αυτονόητο: μη δίνεις ποτέ μεγαλύτερη σημασία απ ΄ όσο πρέπει στην βοήθεια «απ ΄  έξω». Δεν θα ΄ρθει ποτέ όταν τη χρειάζεσαι…

Τι είπε ο πρωθυπουργός:

Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους. Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα: «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας. Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν. Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

The post Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: Η ελληνική παροιμία που πρέπει να μάθουν οι δυτικοί και η δήλωση Μητσοτάκη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα