«Σαχέλ τέλος. Δεν θα στείλει Στρατό η Ελλάδα στην Αφρική»! Ευάγγελος Πνευματικός

Επίσημη ανακοίνωση δεν βγήκε, ούτε θα ήταν κάτι τέτοιο αναμενόμενο διότι το ΥΠΕΘΑ είχε τοποθετήσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα και τώρα θέλει να ρίξει τους τόνους για να περάσει στα μαλακά η μη αποστολή  στρατού στην Αφρική.  Εσωτερικά non paper δεν κυκλοφορούν, αλλά αρκεί μία προσεκτική ανάγνωση της αλληλουχίας των πρόσφατων γεγονότων για να γίνει αντιληπτό ότι το Σαχέλ ακυρώθηκε και «κάηκε» σαν θέμα.

Γράφει ο Ευάγγελος Πνευματικός

Η αρχή έγινε με το άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια, στο αφιέρωμα World

Review του Euro2day.gr και των New York Times (23.11.2021) όπου αναφέρονται οι πέντε σημαντικοί ομόκεντρων κύκλοι της εξωτερικής πολιτικής. Μετά από τους τέσσερεις κύκλους Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, ΗΠΑ γράφει για τον πέμπτο κύκλο «Τέλος, διατηρούμε και ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τα οποία μας συνδέουν ιστορικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Οικοδομούμε σχέσεις με χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αξίες με εμάς, όπως η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου Ινδία, η Αυστραλία, καθώς και χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως η Ρουάντα, χώρα-υπόδειγμα κοινωνικής και οικονομικής ανοικοδόμησης, και η Γκάνα, η πρώτη χώρα που προέκυψε από την αποαποικιοποίηση». Το Σαχέλ  εκτείνεται διαμέσου 10 Αφρικανικών χωρών: Της βόρειας Σενεγάλης, της Μαυριτανίας, του Μάλι, του βορείου μέρους της Μπουρκίνα Φάσο, του Νίγηρα, του Τσαντ, του Σουδάν και τέλος των βόρειων κομματιών του Νότιου Σουδάν και της Ερυθραίας. Και επειδή τίποτα δεν γράφεται τυχαία σε τέτοιας βαρύτητας άρθρο, η απουσία της λέξης  Σαχέλ ή κάποιας χώρας της περιοχής, υποδηλώνει το περιορισμένο ενδιαφέρον. Η Ρουάντα και η Γκάνα δεν ανήκουν στο Σαχέλ.  

Η συνέχεια δίνεται με τη την επίσκεψη του ΥΕΘΑ στη Γαλλία 12-14 Ιανουαρίου 2022. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Ιανουαρίου 2022, στη Βρέστη της Γαλλίας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Συναντήσεως των Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε., ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και η Γαλλίδα ομόλογός του κ. Φλωράνς Παρλύ πραγματοποίησαν στις 14 Ιανουαρίου επίσκεψη στα ναυπηγεία του Ομίλου “Naval Group” στη Λωριάν της Γαλλίας, όπου θα ναυπηγηθούν οι φρεγάτες FDI HN “Belh@rra”. Στις επίσημες ανακοινώσεις των επισκέψεων του Ελληνικού υπουργείου άμυνας καταγράφεται το συνολικό πλαίσιο της Ευρωπαικής άμυνας (στρατηγική πυξίδα) και των ελληνο-γαλλικών σχέσεων χωρίς καμία αναφορά στο Σαχέλ. Εάν η Ελλάδα είχε αποφασίσει να στείλει στρατό στο Σαχέλ δεν υπήρχε καλύτερο χρονικό σημείο, προκειμένου να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην έναρξη εφαρμογής της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Εξάλλου τόσο καιρό συζητιόταν να ξεκινήσει η αποστολή από αρχές του 2022.   

Τέλος την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard στο ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια και ανταπόδοση της επίσκεψης του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Γαλλία τον Οκτώβριο 2021. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη και αφορά την υπογραφή του κειμένου «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε εφαρμογή της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» δεν γίνεται καμία αναφορά για Ελληνική αποστολή στο Σαχέλ. Αν υπήρχε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης της Ελλάδος στο Γαλλικό αίτημα θα είχε συμπεριληφθεί  έστω και ακροθιγώς στην ανακοίνωση υλοποίησης της συμφωνίας. Έτσι οριστικά επισημοποιήθηκε και με τη «βούλα» η μη αποστολή Ελληνικού τμήματος στο Σαχέλ

Τα γεγονότα δείχνουν ότι κάποιο «μαγικό ραβδί» έχει συντονίσει τις αποφάσεις – ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΑ, και ΓΕΕΘΑ. Το μαγικό ραβδί προφανώς δεν είναι άλλο από το μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Η πολιτική απόφαση που λήφθηκε φαίνεται ότι είναι ακύρωση ή στην καλύτερη περίπτωση πάγωμα (αργή εξέλιξη) του θέματος. Η Ελλάδα σιγά – σιγά (κατά άλλους γρηγορότερα) εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα ήταν σωστό να δώσει τώρα ένα πολιτικό επιχείρημα στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο ΚΙΝΑΛ και στα άλλα κόμματα που αντιτάχθηκαν στην αποστολή στρατού στην Αφρική, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της έντασης στην περιοχή και το μεγάλο ρίσκο κινδύνου που θα είχε μία τέτοια απόφαση. 

Επί της ουσίας όμως μετά από τις πολλές αντιδράσεις λήφθηκε η λογική απόφαση, αφού εκτός της Γαλλικής επιθυμίας δεν εξυπηρετείται το Ελληνικό συμφέρον. Η ιδέα όπως γράφτηκε ήταν του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μετά την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ήθελε να «βάψει» τους καταδρομείς με μία επιχειρησιακή αποστολή, έχοντας το πράσινο φως από το Μαξίμου. Δημοσιεύθηκε μάλιστα ότι το τμήμα είχε ετοιμαστεί. Ο υπουργός άμυνας υποστήριξε την ιδέα, ανέβασε το θέμα, αλλά τελικά ο πρωθυπουργός πιεζόμενος ανέκρουσε πρύμναν. Έτσι μάλλον εκτέθηκε ο υπουργός άμυνας από την υποστήριξη μιας  «συντεχνιακής ιδέας».            

Το επιχειρησιακό περιβάλλον στο Σαχέλ, ελλείψει αέρα και θάλασσας,  ουδεμία σχέση έχει με τον Έβρο, το Αιγαίο και την απειλή (τακτικές επιχειρήσεις).  Οι εμπειρίες από έναν πόλεμο άτακτων τζιχαντιστών δεν προσθέτουν καμία επιχειρησιακή αξία, τουναντίον ανοίγουν άλλες τρύπες (ασύμμετρες απειλές). Η εμπειρία από τη φύλαξη σκοπιάς εντός στρατοπέδου είναι υπερβολή την παρούσα περίοδο, με τον Ερντογάν να ανεβάζει το θερμόμετρο.

Η Ελλάδα το χρέος της απέναντι στην Ευρώπη το έκανε και με το παραπάνω το 2020 στον Έβρο. Μετά για το ευχαριστώ εισέπραξε την χλεύη της ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Οι χώρες που πάνε στο Σαχέλ (Σουηδία, Τσεχία, Δανία, Βέλγιο, κπλ.) ούτε απειλή (casus belli) αντιμετωπίζουν, ούτε προσφέρουν ασφάλεια στην ΕΕ. Δηλαδή δεν φτάνει η καθημερινή φύλαξη των Ανατολικών συνόρων της ΕΕ τώρα θέλουν η Ελλάδα να αναλάβει εργολαβία και τον Νότο!

Δεν περισσεύουν λεφτά από τον Έλληνα φορολογούμενο για να στέλνονται οι στρατιώτες να υποστηρίζουν τα Γαλλικά συμφέροντα ΕΚΤΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και οι Γάλλοι να διευκρινίζουν ότι η αμυντική συμφωνία ισχύει μόνο ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν να φυλάξουν πλέον του χερσαίου εδάφους, περίπου 6000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και το προσωπικό για τη φύλαξή τους δεν περισσεύει. Επειδή πλησιάζει η επέτειος των Ιμίων καλό θα είναι να υπενθυμίζεται τι είπε ο ναύαρχος Λυμπέρης στον Σημίτη όταν τον ρώτησε γιατί δεν φυλάχθηκαν ταυτόχρονα Ανατολική και Δυτική Ίμια «Στη μία υπάρχει φρουρά βατραχανθρώπων. Για την άλλη δεν είχαμε δυνάμεις».

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφόν και δεύτερη φορά το ίδιο λάθος δεν είναι λάθος αλλά εσφαλμένη απόφαση. Τώρα το πως κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι με 6000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, τον Ερντογάν να βρυχάται και θέλουν να στείλουν καταδρομείς στο Σαχέλ αυτοί  ξέρουν. Η ιστορία θα τους κρίνει (καλύτερα να μην απαιτηθεί) όπως έκρινε τον κ. Λυμπέρη. Ο ελληνισμός πάντως δεν αντέχει άλλες χαμένες πατρίδες.  

The post «Σαχέλ τέλος. Δεν θα στείλει Στρατό η Ελλάδα στην Αφρική»! Ευάγγελος Πνευματικός  appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαχέλ, Στρατό, Ελλάδα, Αφρική Ευάγγελος Πνευματικός,sachel, strato, ellada, afriki evangelos pnevmatikos