Σερβία: Υποφράφτηκε η αγορά 12 Rafale

Η Σερβία υπέγραψε την Πέμπτη  συμφωνία ορόσημο με τη γαλλική Dassault Aviation

για την αγορά 12 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale έναντι 2,7 δισ. ευρώ (2,99 δισ. δολάρια), μεταδίδει το Reuters.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Μπράτισλαβ Γκάσιτς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dassault Aviation, Έρικ Τράπιερ, περιλαμβάνει επίσης ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης,  κινητήρες και ανταλλακτικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας

Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή και δημοκρατική Σερβία, ενώ το Βελιγράδι χρειάζεται μια «ισχυρή και κυρίαρχη ΕΕ».

«Η επιλογή των αεροσκαφών Rafale από τη Σερβία είναι σε αυτό το πλαίσιο μια σαφής επιλογή μακροπρόθεσμης συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών », είπε ο Μακρόν.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία θα καταβάλει δύο δόσεις των 421 εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία το 2024 και το 2025 για τα αεροπλάνα.

Δεν διευκρίνισε πότε θα παραλάβει η Σερβία τα πρώτα της Rafales, αλλά είπε ότι θα παραδοθούν με πυραύλους  MICA που κατασκευάζονται από τη γαλλική MBDA, αντί για τους πιο εξελιγμένους Meteor .

Το Βελιγράδι περιόρισε τη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταδίκασε την εισβολή, αλλά σε αντίθεση με την ΕΕ, στην οποία θέλει να ενταχθεί, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο στρατός και η αεροπορία της Σερβίας βασίζονται  στη σοβιετική τεχνολογία, αλλά η χώρα έχει αγοράσει επίσης ελικόπτερα και αεροπλάνα μεταφοράς από την Airbus (AIR.PA)

Ο Βούτσιτς προσπάθησε επίσης να διαβεβαιώσει ότι η Σερβία δεν θα μοιραστεί την τεχνολογία Rafales με τη Μόσχα.

«Δεν είμαστε Ρώσοι κατάσκοποι για να μεταφέρουμε τεχνολογία, το πληρώσαμε με χρήματα Σέρβων πολιτών», είπε ο Βούτσιτς.

Η Σερβία χρησιμοποιεί επίσης κινεζικούς πυραύλους και drones. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε περίπου 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του Μακρόν με τον Βούτσιτς φέτος και ακολουθεί την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι τον Μάιο, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική θέση της Σερβίας στα όρια της ΕΕ, με δεσμούς προς την ανατολή και τη δύση.

Η ΕΕ παραμένει ο μοναδικός μεγαλύτερος επενδυτής της Σερβίας και εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι εργάζονται σε εταιρείες δυτικής ιδιοκτησίας.

Αλλά το Βελιγράδι, που επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου του, εξαρτάται επίσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει την υποστήριξη του Κρεμλίνου στην αντίθεσή του στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου .

The post Σερβία: Υποφράφτηκε η αγορά 12 Rafale appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σερβία, Υποφράφτηκε, 12 Rafale,servia, ypofraftike, 12 Rafale