«Σκανάρουν» 1.000 «άτρωτους» που δεν αρρωσταίνουν και δεν μεταδίδουν κορονοϊό
Διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, θέλει να ρίξουν φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι πιθανώς έχουν εκ φύσεως γενετική αντίσταση στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μην αρρωσταίνουν από τη νόσο Covid-19, ούτε να την μεταδίδουν σε άλλους. Ελπίζουν, έτσι, ότι θα βρουν νέα φάρμακα και θεραπείες.
Η πανδημία έχει αναδείξει ορισμένα παράδοξα, όπως π.χ. περιπτώσεις που ένας μοναδικός άνθρωπος σε μια οικογένεια δεν μολύνεται από τον κορονοϊό, όταν όλοι
Μέχρι στιγμής κανένας δεν ξέρει πραγματικά γιατί υπάρχει τέτοια ποικιλομορφία απέναντι στη λοίμωξη του κορονοϊού, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έως τώρα είχε δοθεί έμφαση στην εύρεση σπάνιων μεταλλάξεων που καθιστούν κάποιους ανθρώπους λιγότερο ευάλωτους σε βαριά Covid-19, αλλά τώρα πλέον η προσοχή στρέφεται στην «ελίτ» όσων πιθανώς έχουν πλήρη φυσική αντίσταση στον κορονοϊό.
Έρευνα στα γονίδιαΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανοσολόγο δρ Ευάγγελο Ανδρεάκο, ερευνητή του Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας του Κέντρου Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής & Μεταφραστικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας «Nature Immunology», ξεκίνησαν μια διεθνή έρευνα με στόχο να ανακαλύψουν συγκεκριμένα γονίδια που προστατεύουν ορισμένους ανθρώπους από την Covid-19.
Αν όντως υπάρχει εκ γενετής αντίσταση στον κορονοϊό σε επίπεδο DNA, πιθανώς την έχουν ελάχιστοι άνθρωποι στη Γη, οπότε ίσως αποδειχθεί δύσκολο να εντοπιστούν οι σχετικοί προστατευτικοί γενετικοί παράγοντες, όπως δήλωσε στο «Nature» η ειδική στην παιδιατρική ανοσολογία Ιζαμπέλ Μέιτς του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, οπότε το ζήτημα είναι να βρεθούν αυτοί οι «τυχεροί» άνθρωποι.
Ο Ε. Ανδρεάκος δηλώνει πάντως αισιόδοξος ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν. Όπως λέει, «είμαστε σίγουροι ότι θα τους βρούμε. Ακόμη κι ένας να βρεθεί, θα είναι πραγματικά κάτι σημαντικό».
Πού στρέφεται η έρευναΣτο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται κατά προτεραιότητα άνθρωποι που έχουν εκτεθεί για καιρό στον κορονοϊό χωρίς προστασία, π.χ. λόγω της στενής επαφής τους με κάποιον άρρωστο με Covid-19, χωρίς όμως οι ίδιοι να αρρωστήσουν. Ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον υπάρχει για όσους κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με έναν άνθρωπο με κορονοϊό, αλλά οι ίδιοι δεν κολλάνε.
Οι ερευνητές από δέκα ερευνητικά κέντρα διαφόρων χωρών (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) έχουν ήδη βρει περίπου 500 υποψήφιους για μελέτη που φαίνεται να πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια, ενώ μετά τη δημοσίευση της μελέτης τους άλλοι 600 άνθρωποι -μερικοί από την Ινδία και τη Ρωσία– έχουν εκδηλώσει προθυμία να συμμετάσχουν, κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές, στόχος των οποίων είναι να βρουν τουλάχιστον 1.000 άτομα για τη μελέτη τους. Σύμφωνα με τον Ανδρεάκο έχει πάντως ήδη αρχίσει η ανάλυση των δεδομένων.
Ο παράγοντας εμβολιασμόςΜια από τις δυσκολίες είναι να βεβαιωθούν οι ερευνητές ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη όντως είχαν εκτεθεί σε συντρόφους ή συγκάτοικους που απέβαλαν γύρω τους μεγάλες δόσεις ενεργού κορονοϊού. Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πια εμβολιαστεί, κάτι που πιθανώς «σκεπάζει» την όποια γενετική αντίσταση του οργανισμού τους, περιορίζει τη δυνατότητα εύρεσης κατάλληλων υποψηφίων.
Όταν βρεθεί επαρκής αριθμός, οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα γονιδιώματα των «άτρωτων» με εκείνα των αρρώστων από Covid-19, ελπίζοντας ότι θα βρουν κρίσιμες διαφορές σε κάποια γονίδια. Αν αυτά εντοπιστούν, θα μελετηθούν σε κυτταρικές καλλιέργειες και πειραματόζωα για να επιβεβαιωθεί ότι παρέχουν γενετική αντίσταση.
Μια πιθανή ανακάλυψη θα είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν ενεργό υποδοχέα ACE2, τον οποίο χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ασυνήθιστα ισχυρή ανοσιακή αντίδραση, ιδίως στα κύτταρα στο εσωτερικό της μύτης τους, εμποδίζοντας έτσι τον κορονοϊό να δημιουργήσει «προγεφύρωμα».
Μεταλλάξεις σε γονίδιαΟ Ανδρεάκος θεωρεί πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μεταλλάξεις σε γονίδια τέτοιες που «φρενάρουν» τον ιό ώστε να μην πολλαπλασιαστεί σε νέα ιικά σωματίδια ή που διασπούν το ιικό RNA μέσα στα κύτταρα.
Ο ερευνητής Α’ δρ Ευάγγελος Ανδρεάκος έκανε τη διδακτορική διατριβή του στην ανοσολογία και σχετική μεταδιδακτορική έρευνα στο Imperial College του Λονδίνου. Το 2005 έγινε ερευνητής στο Κέντρο Ανοσολογίας και Μεταμοσχεύσεων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Οι μελέτες του επικεντρώνονται στο ρόλο της φυσικής ανοσίας στην εκπαίδευση προσαρμοσμένων ανοσιακών αποκρίσεων στους αεραγωγούς, καθώς και στην ανάπτυξη και επιμονή της φλεγμονής.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι ειδήσεις
Γιατί θα δει τον Ερντογάν ο Μπάιντεν στη Ρώμη
Γιατί το ΠΝ ενδιαφέρεται για τις 2 φρεγάτες Μ από την Ολλανδία
Κορονοϊός: Η «κατηγορούμενη» Σουηδία έχει λιγότερους νεκρούς από την «επιτυχημένη» Ελλάδα
The post «Σκανάρουν» 1.000 «άτρωτους» που δεν αρρωσταίνουν και δεν μεταδίδουν κορονοϊό appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες τη Γη - Τι λένε επιστήμονες
- Σηκωθήκατε απότομα και ζαλιστήκατε; Είναι πιθανό να κινδυνεύετε από αυτή τη σοβαρή νόσο
- «Σκανάρουν» 1.000 «άτρωτους» που δεν αρρωσταίνουν και δεν μεταδίδουν κορονοϊό
- Κίνα: Ραγδαία εξελίσσεται το νέο κύμα της πανδημίας
- Αναξιοπρεπές, κ. Φίλη
- Συναγερμός για πατέρα και κόρη που χάθηκαν στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης
- The Voice: 19χρονη από την Κύπρο «γκρέμισε» με ρεμπέτικο τους coaches
- Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή καταδίωξη με ΙΧ να «προσγειώνεται» σε βενζινάδικο
- Τρομάζει τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων - Ποια μέτρα συζητάνε
- Γιάννης Αϊβάζης – Τα νεότερα για την υγεία του – Βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Τελευταία Νέα militaire
- «Σκανάρουν» 1.000 «άτρωτους» που δεν αρρωσταίνουν και δεν μεταδίδουν κορονοϊό
- Εγγύηση 150.000 ευρώ ζητά η Γαλλία από τη Βρετανία για να «απελευθερώσει» το αλιευτικό τους
- Γιατί θα δει τον Ερντογάν ο Μπάιντεν στη Ρώμη
- Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στη Ρώμη!
- Κορονοϊός Ελλάδα: 4.696 νέα κρούσματα, 38 θάνατοι, 404 διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 344 ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι
- Η αεράμυνα της Συρίας αναχαίτισε ισραηλινούς πυραύλους
- «Καμπανάκι για την κυβέρνηση οι δείκτες του Ευρωβαρόμετρου»-Αναλύει ο Ν.Καρδούλας
- Το Nautical Geo νότια της Λεμεσού για έρευνες μέχρι τις 10 Νοεμβρίου
- Παναιτωλικός-Ολυμπιακός: Το κανάλι του αγώνα
- Κορονοϊός: Η «κατηγορούμενη» Σουηδία έχει λιγότερους νεκρούς από την «επιτυχημένη» Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί έχει δίκιο να φωνάζει ο Απόλλωνας στην Τούμπα…
- Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά
- «Της καληνύχτας τα φιλιά μην μου τα δίνεις» τραγουδάει η Γλυκερία σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκτέλεση μόνο για το «Σπίτι με το MEGA»
- Θεσσαλονίκη: Καταδίωξη και σύλληψη στη Χαλάστρα
- Στη δίνη του κοροναϊού και πάλι η χώρα - Ποια μέτρα εξετάζονται για την αναχαίτιση της πανδημίας - Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι ειδικοί
- «Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος»
- Επεισοδιακή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και «καρφώθηκε» σε βενζινάδικο
- Ο Μπάιντεν είπε στη Μέρκελ ότι η Ρωσία δεν πρέπει να χειραγωγεί τις ροές φυσικού αερίου
- Αφγανιστάν: Ταλιμπάν σκότωσαν προσκεκλημένους σε γάμο επειδή άκουγαν μουσική