Στρατιωτικές Σχολές: Τα χειρότερα έρχονται

Μετά τις γνωστές τραγικές εξελίξεις σε ότι αφορά στην μη επιλογή των στρατιωτικών σχολών από τους νέους-ες, όπως αυτές καταγράφηκαν εντονότερα κατά το περασμένο θέρος, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αντιλήφθηκε (ΕΓΚΑΙΡΩΣ!!!) μετά από μία συνεχώς μειούμενη πενταετία ότι κάτι πρέπει να γίνει και κάτι πρέπει να αλλάξει για να αντιστραφούν τα παραπάνω. Οπότε, ανατέθηκε στον αρμόδιο υπουργό να πράξει τα δέοντα και πήραν εντολές και κατευθύνσεις επίλεκτα στελέχη τα οποία διακατέχονται από πακτωλό γνώσεων και ανέλυσαν τους λόγους, καταλήγοντας σε συμπεράσματα και προτάσεις.

Ήδη εξαγγέλθηκαν

κάποιες παροχές και αρχικά (μεσοπρόθεσμα) μέτρα και αναφέρθηκαν με γενικότητες και αοριστίες κάποια άλλα μακροχρόνια, που θεωρούν μετά βεβαιότητας οι ιθύνοντες ότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μαζική προσέλευση των νέων στις σχολές ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ. Μάλιστα έχουν θέσει το θέμα και στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές για να μην προκληθούν κυκλοφοριακά προβλήματα από την μεγάλη προσέλευση. Τέτοια βεβαιότητα...

Αλλά αρκετά ευθυμήσαμε μιας και το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο, άσχετα αν δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Αρχικά να τονίσουμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται μέτρα που αφορούν σε παροχές και προκάλεσαν τόσο μεγάλη αναστάτωση και δυσφορία. (Αυτό θεωρούμε τόσο από τις αντιδράσεις, όσο και από τα σχόλια που γράφονται κάτω από κάθε δημοσίευση επί του θέματος, αν μπήκε στον κόπο κανείς να τα διαβάσει. Και όμως εκεί κρύβεται η ουσία και όχι σε ιδιωτικές εταιρίες που τους λες τη γνώμη που θες εσύ να σου απαντήσουνε). Επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, μάλλον δεν ξεκινήσαμε καλά και κάτι δεν έγινε σωστά. Η κατάσταση δεν θεωρούμε ότι απαιτεί μεγαλύτερη ανάλυση μιας και καθημερινά βγαίνει πληθώρα δημοσιευμάτων που αναδεικνύουν ότι πολλά στραβά δρομολογήθηκαν. Και αναφερόμαστε κυρίως στις οικονομικές εξαγγελίες που άλλα λέγονταν προ μηνός και άλλα αποφασίστηκαν. (Ο μισθός των σπουδαστών/τριών ΑΣΣΥ) Αυτή η «σταθερότητα» που δεν πρόλαβαν καν να ειπωθούν και τροποποιήθηκαν, από μόνη της αποθαρρύνει κάποιον και του κλονίζει την εμπιστοσύνη. ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Βασική λέξη. Το κλειδί για τα πάντα. Οπότε υπάρχει εμπιστοσύνη; Μπορεί η κυβέρνηση να εμπνεύσει αυτή τη λέξη στους νέους; ΜΠΟΡΕΙ. Αλλά (δυστυχώς) δεν θέλει…..

Μάλιστα διαβάσαμε με θαυμασμό ότι διεξάγεται έρευνα-μελέτη «για τις τάσεις των νέων ώστε να γίνει ελκυστικό το επάγγελμα του στρατιωτικού»…… Θα ήταν αστείο εάν η έρευνα δεν έχει σοβαρό οικονομικό κόστος άνω των 100.000 ευρώ (με απευθείας ανάθεση βεβαίως-βεβαίως).

Εμείς προτιμήσαμε να μιλήσουμε με έμπειρα στελέχη που έχουν μακρά υπηρεσία στο στράτευμα αλλά και στρατιωτικούς γονείς που είναι αρνητικοί στο να παροτρύνουν τα παιδιά τους από το να εισέλθουν σε κάποια στρατιωτική σχολή. (Ούτε σε αυτό μπήκε κανείς στον κόπο. Όταν είσαι καβάλα στο άλογο, που να δεις τους πεζούς γύρω σου…) Και ιδού τι αποκομίσαμε:

Αρχικά όλοι αναφερόμενοι στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν (γιατί προς το παρόν εξαγγελίες είναι και μέχρι να υλοποιηθούν μπορεί και να έχουν κλείσει οι σχολές, μιας και ουδείς γνωρίζει το επτασφράγιστο αυτό μυστικό. Μάλλον ούτε ο ίδιος ο υπουργός) δήλωσαν ότι απλώς αποκατέστησαν (στα λόγια μέχρι στιγμής) αδικίες και χρόνια ζητήματα που έπρεπε να έχουν επιλυθεί εδώ και δεκαετίες (πλην των ΑΣΣΥ που συνεχίζουν να βιώνουν κατάφωρη αδικία χωρίς να μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο).

ΔΕΝ θεωρούν ότι θα αλλάξει κάτι στο πρόβλημα της μειωμένης ζήτησης. Αιτιολόγησαν δε τη θέση τους με την απλούστατη και λογική αιτιολογία: όταν κάποιος επιλέγει μια σχολή δεν την επιλέγει για αυτά που του προσφέρει αυτή καθ΄ αυτή η σχολή, αλλά αυτά που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή το μέλλον. Τι τον περιμένει μετά την σχολή. Ποιο θα είναι το επαγγελματικό μέλλον του και τι θα αποκομίσει από την επιλογή του να εισέλθει σε μία στρατιωτική σχολή τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του. Και εδώ μπαίνει το ζωτικό ερώτημα: Τι άλλαξε ή τι φαίνεται να αλλάζει ώστε να προσελκύσουμε τους νέους; Απολύτως τίποτα. Κάποιες εξαγγελίες για μακροχρόνια επίλυση του στεγαστικού και ποιο δίκαιου και σύγχρονου (;) μισθολογίου…..Αλήθεια τώρα, έτσι θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα προσελκύσει τους νέους; Τάζοντας λαγούς και πετραχήλια; (γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τη δήλωση ότι όσοι παίρνουν μετάθεση δεν θα πληρώνουν ενοίκιο……Υπάρχει κάποιος στο στρατό που δεν παίρνει μετάθεση; Ή προσέλαβαν το μάγο Πανοραμίξ που με μαγικούς σπόρους θα …..φυτέψει σπίτια;;;;Εδώ δεν υπάρχουν λένε χρήματα για μικρές αυξήσεις και θα πληρώνουν ενοίκια στα στελέχη 500 και παραπάνω ευρώ;;;;;;Η θα επιλυθεί το θέμα με 1.000 κατοικίες που ΘΑ φτιαχτούν;;;Ξέρει ο κ. υπουργός πόσα είναι τα στελέχη του;;;;;Ούτε παιδάκια του δημοτικού δεν πιστεύουν σε τέτοια παραμύθια.) Επίσης η λέξη κλειδί είναι το ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ. Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή μετά από πολλά - πολλά χρόνια, κάτι ΙΣΩΣ γίνει. Σοβαρά μιλάμε τώρα; Περιμένουμε να προσελκύσουμε τους νέους με τέτοιες εξαγγελίες; Τους ζητάμε δηλαδή να τζογάρουν;  Γιατί; Για να μπουν σε δύσκολες σχολές που τους στερούν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους και με την έξοδό τους θα μετακινηθούν αναγκαστικά μακριά από τα σπίτια τους θα τους ζητηθεί να ανοίξουν το δικό τους σπίτι και να προσπαθούν να επιβιώσουν αν τα καταφέρουν με 800 ή 900 ευρώ, αναλόγως τι σχολή θα επιλέξουν; Και τι τους περιμένει εκεί; Ο ντόπιος πληθυσμός που θα τους νοικιάσει ευχαρίστως κάποιες πανάθλιες κατοικίες αντί υψηλού ποσού, καθώς δεν θα υπάρχουν άλλες να καταφύγει και μία Υπηρεσία που θεωρεί ότι τους εξουσιάζει απόλυτα (σαν να είναι ταμένοι) και μπορεί να τους φορτώσει όσα καθήκοντα επιθυμεί και πλείστες άλλες εργασίες, ακόμη και καθήκοντα που δεν συνάδουν με το επάγγελμα που διάλεξαν, νιώθοντας στο πετσί τους τι σημαίνει μαύρη εργασία και ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ατελείωτες ώρες εντός στρατοπέδου, καθώς η υποστελέχωση των Μονάδων είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση για μία 15ετία…..

Μα αυτά είναι τώρα θα μου πει κάποιος…. Γι΄ αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Ωραία λοιπόν. Ας δούμε τι έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, που αποδεικνύει στην πράξη ότι η κυβέρνηση έχει πάρει ζεστά το ζήτημα των ΕΔ, στέκεται κοντά στα στελέχη, όπως όλοι διατυμπανίζουν και επιθυμεί διακαώς να επιλύσει τα «δίκαια», όπως η ίδια λέει αιτήματά τους….

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι υπάρχει οικονομική στενότητα και υπάρχει θέληση αλλά αδυναμία παροχών. Ας δούμε λοιπόν το έμπρακτο ενδιαφέρον. Μπορεί να μας εξηγήσει η κυβέρνηση, γιατί δεν εφαρμόζει τα οικονομικά μεγέθη που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και στα λοιπά Σώματα Ασφαλείας και στο προσωπικό των ΕΔ; Δηλαδή υπάρχουν λεφτά για όλους αλλά όχι για τους στρατιωτικούς: Ας δούμε τι ισχύει σε ένα πίνακα, καθώς μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Λοιπόν:

ΔΗΜΟΣΙΟ

ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΔ

Υπηρεσίες

Πληρωμή ανά ώρα ως υπερωρία με κλιμάκωση (καθημερινή-αργία, ημέρα – νύκτα)

2,77 Ευρώ/ώρα για 8 ώρες

2,06/ώρα για 5 από τις 24 ώρες

Εκτός έδρας

40 Ευρώ/ημέρα

40 Ευρώ/ημέρα

29,35/ημέρα με αλχημείες όπως αποζημίωση της επιστροφής με το ήμισυ του ποσού, ή αποζημίωση της αυθημερόν μετάβασης με το 1/3 του ποσού ακόμα και εάν το στέλεχος απασχολείται ακόμα και πάνω από 12 ώρες την ημέρα.

Υπερωρίες

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Μπορεί κάποιος να μας πεί γιατί αυτή η διαφορά; Οι συνδικαλιστές που βρίσκονται δίπλα στον κ.Δένδια αγωνίζονται μόνο για να κατοχυρώσουν τα προσωπικά τους θέλω, ενώ η ηγεσία έχει γοητευθεί τόσο από τα (πρόσκαιρα) αγαθά και προνόμια που έχει και ζει μόνο για να απολαύσει τα του βαθμού της, χρησιμοποιώντας το στράτευμα;

Σχόλιο:  Για τις αμοιβές στις ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ εν αναμονή της υλοποίησης των εξαγγελιών ή αλλιώς, ζήσε Μαϊ μου….. Υπόψη ότι τα ποσά είναι ακαθάριστα και πιθανόν δεν συμπεριλαμβάνουν την τελευταία ΘΗΡΙΩΔΗ αύξηση των 7 ευρώ που δόθηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ τον Ιανουάριο 2024.

Ας δούμε τι άλλα ευεργετικά μέτρα – παροχές υλοποιήθηκαν τελευταία….

Παροχή 600 ευρώ ως επίδομα σε όλους, (ΕΛ.ΑΣ-ΛΣ, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κ.α.) λην ΕΔ, για (όπως ακριβώς το διατύπωσε ο αρμόδιος υπουργός) αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. (Ή ο στρατός δεν συμμετείχε ή έχει αποσυρθεί από τα σύνορα, είτε τα φυλάει κάποια άλλη αόρατη δύναμη και δεν το ξέρουμε). Πληρωμή 5 ωρών αντί 8 για εκτέλεση νυκτερινής υπηρεσίας και ενίσχυση – αύξηση του ποσού κατά 2 περίπου ευρώ!!!! (Να προσθέσουμε ότι και αυτό είναι εικονικό, καθώς όταν ο στρατιωτικός εκτελεί υπηρεσία δεν κάνει 8ώρο, αλλά στην καλύτερη 24ώρο. Έχει αλήθεια κανείς αναρωτηθεί πως νιώθει όταν ακούει πως πληρώνονται έξω όσοι δουλεύουν επίσημες αργίες κάνοντας μόνο ένα 8ώρο;)  Πληρωμή 10,30 ευρώ για εκτέλεση 24ώρης υπηρεσίας (είτε είναι καθημερινή, είτε αργία, είτε επίσημη αργία).

Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε και να δώσουμε και άλλα παραδείγματα, αλλά θεωρούμε ότι αρκούν. Οπότε συνοψίζοντας:

Όσο γίνονται αυτές οι διακρίσεις – αδικίες Όσο δεν υπάρχει σωστή και ειλικρινής ενημέρωση για το μέλλον με συγκεκριμένα μέτρα – χρονοδιαγράμματα κ.λπ. Όσο συνεχίζονται οι αδικίες και οι προχειρότητες (κλασικό παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού και των ΜΜΕ για αύξηση 300% και τριπλασιασμό του μισθού που κατέληξε σε περίπου διπλασιασμό των ΑΣΣΥ) Όσο δεν υπάρχει σαφής δέσμευση υλοποίησης προγραμμάτων – μέτρων (δηλαδή η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο αύξησης του κατώτατου μισθού και συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα που αφορά όλους τους Έλληνες και δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένο ανάλογο χρονοδιάγραμμα για τις ΕΔ; Κοροϊδευόμαστε;) Όσο δεν αλλάζει η νοοτροπία στις Σχολές αλλά και στο στράτευμα γενικότερα Όσο διατηρείται πληθώρα στρατοπέδων μόνο και μόνο για πολιτικούς λόγους και ενίσχυση (οικονομική) του τοπικού πληθυσμού ανά την επικράτεια, αλλά εις βάρος των στρατιωτικών (άθλιες κατασκευές – συνθήκες διαβίωσης – εργασίας, καθώς δε υπάρχουν λεφτά για τη συντήρησή τους, ενώ οι εκτέλεση υπηρεσιών από όλο το προσωπικό, στελέχη-στρατεύσιμους, χτυπάνε ταβάνι, καθώς στελεχώνονται υποτυπωδώς για να μην κλείσουν) Όσο υπάρχει η νοοτροπία είμαστε ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ Όσο καταστρατηγούνται τα δικαιώματα και αυξάνονται κατακόρυφα οι υποχρεώσεις και οι (αδικαιολόγητες πολλές φορές) υπηρεσιακές ανάγκες που δημιουργούν πρόβλημα στην οικογενειακή γαλήνη των στελεχών Όσο αντιμετωπίζονται οι στρατιωτικοί ως επαίτες,

μην απορούμε γιατί οι νέοι, αντί να επιλέξουν την κλεισούρα και τις κακουχίες που τους προσφέρουν οι σχολές, αλλά και η στρατιωτική ζωή μετέπειτα, προτιμούν να κάνουν μία ξένοιαστη φοιτητική ζωή και να προτιμήσουν να επιλέξουν ένα άλλο επάγγελμα που τουλάχιστον θα τους ανταμείβει για την εργασία και τις υπερωρίες τους. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την πληθώρα των επιλογών που προσφέρουν πλέον αλλά και στο άμεσο μέλλον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολές, στο τέλος (περιμένοντας τις μακροχρόνιες αλλαγές και παροχές δεν θα μείνει στο στράτευμα ούτε …..ο σκοπός στο παγκάκι). Εξάλλου επαγγελματίας σημαίνει εργάζομαι και πληρώνομαι για αυτό που κάνω. Αλλιώς θα λεγόταν χομπίστας…..Για το στράτευμα όμως κάποιοι θεωρούν ότι οι στρατιωτικοί οφείλουν να είναι σωστοί επαγγελματίες, με την έννοια να κάνουν καλά τη δουλειά τους και μέχρι εκεί. Λες και έχουν άλλα εισοδήματα. Δεν βιοπορίζονται από αυτό….    

Καταλήγοντας, όπως έχουμε ξαναπεί και είναι κοινό μυστικό, η πλειονότητα των νέων που επιλέγουν τις στρατιωτικές σχολές είναι παιδιά ή συγγενείς στρατιωτικών, οπότε και να θέλει κάποιος να ξεγελάσει τους νέους δεν μπορεί να ξεγελάσει και τους γονείς που βιώνουν στο πετσί τους σε καθημερινή βάση την αβάσταχτη μέριμνα για το προσωπικό, από όλες τις κατευθύνσεις. Οπότε εν κατακλείδι, όσο εκτοξεύονται κούφια λόγια, πρόχειρες εξαγγελίες και συνεχίζεται η κοροϊδία, μην περιμένετε ότι οι γονείς δεν θα αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να επιλέξουν κάτι που δεν θα τους παρέξει ούτε καν μία αξιοπρεπή ζωή.

ΥΓ. Έχετε αναλογιστεί κύριοι τι θα γίνει εάν και φέτος πατώσουν οι στρατιωτικές σχολές;. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι. Μάλλον θα αλλάξει, αλλά προς το χειρότερο….Και αυτό γιατί όποιος μπορεί (και θέλει) να διαβάσει τα σημάδια θα έβλεπε ότι δεν είναι μόνο η άρνηση συμμετοχής. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι και το όσοι πάνε πλέον έχουν απογοητευτικά χαμηλές βαθμολογίες σε όλες τις σχολές……Αυτό τι σημαίνει; Ότι για την πλειοψηφία, δεν αποτελούσε κύρια επιθυμία. Απλώς «έκατσε». Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσες παραιτήσεις, παρά το γεγονός ότι η εντολή είναι «μην πειράζετε τα παιδιά» και τα χάσουμε από …..πελάτες.  (Δεν θα σχολιάσουμε το επίπεδο. Αυτό είναι το τελευταίο εδώ που μας φτάσατε)

The post Στρατιωτικές Σχολές: Τα χειρότερα έρχονται appeared first on Militaire.gr.

Keywords
σχολες, ερχονται, στρατιωτικες σχολες, χειροτερα, ιθύνοντες, θες, καβαλα, σημαίνει, επιδομα, στρατος, μμε, συγκεκριμένο, παντα, κινηση στους δρομους, μισθολογιο, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, ογα επιδοματα, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη εν ταφω, η ζωη ειναι ωραια, τι σημαινει, αμοιβες, το θεμα, γνωμη, δουλεια, εργασια, ηγεσια, θεμα, καθημερινη, μμε, ωρα, αδικια, αδυναμια, αυξηση, αλογο, αλχημειες, αποζημιωση, αργιες, βαθμολογιες, βγαινει, γεγονος, γινει, γινονται, γονεις, δεδομενο, δεοντα, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειλικρινης, υπαρχει, ενημερωση, εννοια, επρεπε, επιθυμια, ερευνα, ζησε, ζωη, ζωης, ζωτικο, ιδια, ημισυ, υπηρεσια, ισχυει, θες, ιδιωτικα πανεπιστημια, ιθύνοντες, εικονα, κατασκευες, κυβερνηση, κυρια, λεφτα, λογια, μακρια, μεριμνα, μισθος, μυστικο, νοοτροπια, παντα, οικογενεια, ουσια, παραμυθια, παιδια, παιδακια, προβληματα, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντηρηση, σημαδια, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, σχολια, φορα, ωρες, δικαιωματα, ειπαμε, λεξεις, μεινει, μελετη, θερος, σημαίνει, σωματα, σωματα ασφαλειας, υπαρχουν λεφτα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
Στρατιωτικές Σχολές,stratiotikes scholes