Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Ερευνα και διάσωση υπό την … εποπτεία του τουρκικού Λιμενικού

Καλή η «διπλωματία των σεισμών», αλλά η Τουρκία ούτε στιγμή δεν παραλείπει να υπενθυμίζει τις βλέψεις της.

Χτες, στο σημείο της σύγκρουσης των δύο πλοίων λίγο πάνω από τη Χίο και τα Ψαρά, η επιχείρηση έρευνας - διάσωσης που έκανε το ελληνικό Λιμενικό και η Πολεμική Αεροπορία, έγινε υπό το ... βλέμμα σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Και, παρ' ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού, επρόκειτο για «θαλάσσια περιοχή, 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης»,

τα τουρκικά σκάφη έμειναν εκεί και δεν κούνησαν ... ρούπι (!).

Εξίσου αγνόησε τις ελληνικές Αρχές και ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου (ένα εκ των δύο που συγκρούστηκαν), ο οποίος φέρεται να μην απαντούσε στις κλήσεις του ελληνικού Λιμενικού. Μια μόνιμη πρακτική των Τούρκων πλοιάρχων, οι οποίοι είναι «δασκαλεμένοι» να μην υπακούν στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να δείξουν ότι δεν αναγνωρίζουν την ελληνική δικαιοδοσία στην έρευνα και διάσωση.

Στα δύο το Αιγαίο

Ως γνωστόν, η Αγκυρα, με το έτσι θέλω, έχει «ανακηρύξει» σχεδόν το μισό Αιγαίο (στο ύψος του 25ου Μεσημβρινού) δική της περιοχή έρευνας και διάσωσης. Αυτή η θαλάσσια περιοχή συμπίπτει, μάλιστα, με την ονομαζόμενη «Γαλάζια πατρίδα» και τις απαιτήσεις της Αγκυρας.

Πρόκειται για μια κίνηση που παραβιάζει κάθε ελληνο-τουρκική συμφωνία, ακόμα και την -αρνητική για την Ελλάδα- συμφωνία της Μαδρίτης, που προβλέπει ότι οι δύο πλευρές δεν πρέπει να προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Παρά ταύτα, η Αγκυρα είναι που κατηγορεί την Αθήνα για μονομερείς ενέργειες στο Πέλαγος. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν προέβη σε αυτή την κίνηση η Αγκυρα, προτίμησε να σφυρίζει αδιάφορα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού, «στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή (σ.σ. Χίου) έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής». Κατα πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ, στο σημείο βρέθηκαν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δίχως να προκληθεί ένταση με το Λιμενικό.

Τελικώς, χάρις στην πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, παρ' ότι ο κυβερνήτης των τουρκικών συμφερόντων πλοίου, ΑΝΤ, δεν απαντούσε στις κλήσεις του ελληνικού θαλάμου επιχειρήσεων, διασώστης του Λιμενικού να μεταφέρθηκε με ελικόπτερο, Super Puma, στο πλοίο, προκειμένου να διαμηνύσει στον πλοίαρχο ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας - διάωσης (Search and Rescue) και ότι εάν χρειαστεί βοήθεια να την ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές.

To πλοίο ΑΝΤ, με σημαία Βανουάτου, είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με προορισμό την Ουκρανία. Το δεύτερο, Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη.

Η περίπτωση Ηλιάκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά είναι «ανεκτική» έναντι της τουρκικής. Και στην πολύ χειρότερη περίπτωση της κατάρριψης Ηλιάκη σημειώθηκε κάτι αντιστοιχο, αν και εξαιρετικά σοβαρότερο.

Ως γνωστόν, στις 23 Μαΐου 2006, στα ανοιχτά της Καρπάθου, καταρρίφθηκε ουσιαστικά από τουρκικό μαχητικό ένα ελληνικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο σμηναγός, Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Από την πρόσκρουση των δύο αεροσκαφών έπεσε και το τουρκικό. Ο, δε, Τούρκος πιλότος βρέθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά εντός του FIR Αθηνών και ελληνικής δικαιοδοσίας έρευνας - διάσωσης.

Εκεί, περισυνελέγη από δεξαμενόπλοιο ιαπωνικών συμφερόντων που έπλεε στην περιοχή, το οποίο πλοίο συμμετείχε στις έρευνες. Αρχικά, όταν ελληνικό ελικόπτερο, Super Puma, έφτασε επί τόπου αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε αυτό.

Λίγο μετά, εκεί έφτασε πλωτό του ελληνικού Λιμενικού. Ο κυβερνήτης και δύο μέλη του ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο. Ο Τούρκος πιλότος λέγεται ότι επιχείρησε να τους απειλήσει με το πιστόλι του. Τελικά, αργότερα, τουρκικό ελικόπτερο έσπευσε και παρέλαβε τον Τούρκο πιλότο.

The post Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Ερευνα και διάσωση υπό την … εποπτεία του τουρκικού Λιμενικού appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύγκρουση, Χίο, Ερευνα, Λιμενικού,sygkrousi, chio, erevna, limenikou