Τα αδιέξοδα της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ
Γράφει η
Σωτηρία Πάνου
Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, όσο και η νυν πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσαν την πιθανότητα εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο λόγος είναι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτός ο νόμος προσφέρει τεράστιες επιδοτήσεις σε εταιρείες που εκτελούν έργα καθαρής ενέργειας και τεχνολογίας, εφόσον έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.
Πρόκειται
Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την πολλαπλή διαφορά, εις βάρος της Ευρώπης, στο κόστος των ενεργειακών πόρων, θα συμβάλουν στην απορρόφηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο παράμετροι μεταβάλλουν κρίσιμα την ισορροπία ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εταιρειών της ΕΕ και των ΗΠΑ, αφήνοντας τα ευρωπαϊκά εργοστάσια με μια απλή επιλογή: να μετεγκατασταθούν ή να πεθάνουν.
Ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, δεν διέψευσε τις φήμες ότι έκλεινε εργοστάσια παραγωγής στη Γερμανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία λόγω ελλείψεων φυσικού αερίου. Η εταιρεία δεν λέει τίποτα για την ακριβή τοποθεσία των εγκαταστάσεων παραγωγής που θα κλείσουν, αλλά δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Μόλις αποκαλυφθεί το μυστικό, η διαδικασία θα αρχίσει να επεκτείνεται εκθετικά: κατασκευαστές αυτοκινήτων, χημικά εργοστάσια, φαρμακευτικές εταιρείες και πολλές άλλες θα ακολουθήσουν, απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Μόλις ένα μήνα πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να μιλήσουν για τη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει στο στρατόπεδο της Δύσης. Μέχρι το τέλος ήλπιζαν να διαπραγματευτούν έναν συμβιβασμό. Ο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο τον Αύγουστο 2022, στη μέση του πολέμου της Ουκρανίας, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ενώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυτικές χώρες για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία. Αλλά η δολιοφθορά του Nord Stream άφησε την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της. Και ένα υπεράκτιο εμπάργκο πετρελαίου και ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσαν να αφήσουν την Ευρώπη χωρίς ρωσικό πετρέλαιο. Αποδεικνύεται ότι αυτό που είναι καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καλό για την Ευρώπη, η οποία έχει γίνει εξαρτημένη από τους αμερικανικούς ενεργειακούς πόρους.
Παλαιότερα, η Ευρώπη θρηνούσε την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και τώρα το ίδιο κάνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αρκετοί Ευρωπαίοι βιομήχανοι «πείστηκαν» από τον νόμο του Μπάιντεν, ο οποίος είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για τη στήριξη της προεδρικής θητείας και την ανανέωση της στις εκλογές του 2024. Οι νέες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας έχουν σχεδιαστεί για να αμβλύνουν την κρίση της οικονομίας των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα, ιδανικά πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη λεγόμενη Πρωτοβουλία Πρώτων Υλών (COM 2008/699), η οποία αποτέλεσε τη βάση της πολιτικής των Βρυξελλών για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πρώτες ύλες από τον Τρίτο Κόσμο. Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε με διάφορους τρόπους. Σε γενικές γραμμές, κατέληγε στη διασφάλιση της δωρεάν εξαγωγής πρώτων υλών από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Η συμφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επίσης στόχο να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη (και, ει δυνατόν, αδασμολόγητη) εξαγωγή ουκρανικής ξυλείας, χάλυβα, σιδηρομεταλλεύματος και μετάλλων σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Τώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που προσφέρουν στην παλιά Ευρώπη τη δική τους εκδοχή της «σύνδεσης» για δικό τους όφελος.
Οι προσπάθειες αντίστασης των Ευρωπαίων μέχρι στιγμής φαίνονται αστείες. Απείλησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να δημιουργήσει ένα ταμείο για να επιδοτεί την οικονομία, ως απάντηση στα οφέλη των ΗΠΑ. Οι οικονομικές δυνατότητες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι μη συγκρίσιμες, και σίγουρα δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα, δεδομένης της κρίσης στην Ευρώπη και του αυξανόμενου κόστους της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόκτηση εναλλακτικών πόρων ενέργειας, φαίνονται ακόμη λιγότερο ελπιδοφόρα, από ό,τι πριν από τον Φεβρουάριο του 2022. Για παράδειγμα, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υδρογόνο προέβλεπε την οργάνωση της παραγωγής έως και του ενός τρίτου του όγκου υδρογόνου στην Ουκρανία και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, από όπου θα εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένο τον πόλεμο, κανένας δεν θα κατασκεύαζε τώρα ακριβούς ηλεκτρολύτες στην Ουκρανία. Το υδρογόνο επρόκειτο να μεταφερθεί μέσω ουκρανικών αγωγών, οι οποίοι θα μπορούσαν να κλείσουν ανά πάσα στιγμή σε μια χώρα σε πόλεμο. Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αλγερία και το Μαρόκο, βλέπουν τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν εξασθενημένο πελάτη, που χάνει γρήγορα την επιρροή και τη φερεγγυότητα του.
Ούτε η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λειτουργήσει. Η αποδυνάμωση του ευρώ και η επίτευξη ισοτιμίας με το δολάριο συνέβαλαν στη φτωχοποίηση των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκές κίνητρο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, που πιέζεται από την ενεργειακή κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα. Η περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ ως μέσου διατήρησης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, θα τροφοδοτήσει μόνο κινήματα διαμαρτυρίας στην ήπειρο. Επιπλέον, μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να στρέψουν τη νομισματική τους πολιτική προς την αντίθετη κατεύθυνση (και αργά ή γρήγορα θα το κάνουν), μειώνοντας ξανά τα επιτόκια και αποδυναμώνοντας το δολάριο, για να τονώνουν τις εξαγωγές τους. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να εξαντληθεί η Ευρώπη, παρά τις χλιαρές διαμαρτυρίες των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.
Ο Μακρόν και η Μελόνι μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσουν την επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο με μια επίσκεψη στη Μόσχα, αλλά δεν χρειάζεται να τρομάξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια στροφή προς την Κίνα, κάτι που θα απαιτούσε στρατηγική επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφιλίωση με τη Ρωσία και στρατηγική συμμαχία με την Κίνα.
Αυτό θα σήμαινε μια ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η Ευρώπη δεν έχει τις δυνατότητες και σε μεγάλο βαθμό και την βούληση, για μια τέτοια ρήξη. Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, παραμένει μια ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία δεν βρίσκει πρόθυμους συνοδοιπόρους. Πολύ περισσότερο, μια στρατηγική «αποσύνδεσης» από τις ΗΠΑ.
Πηγή: https://www.geoeurope.org/2022/12/17/ta-adiexoda-tis-ee-stin-antiparathesi-m/
*Τo geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας.
The post Τα αδιέξοδα της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξέσπασε η Παππά: «Η νύφη μου είναι ηρωίδα… κάποια στιγμή θα μιλήσει»
- Αμερικανοί και Βρετανοί Ξεχάστε τουρκικές εισβολές και ανθρώπινα δικαιώματα – αγωγό μέσω Τουρκίας!
- Θεσσαλονίκη: Ξέχασε τα κλειδιά του, προσπάθησε να μπει στο σπίτι του από διπλανό διαμέρισμα και έπεσε στο κενό
- Γιαννόπουλος: Θέλουν να διαλύσουν το Χαμόγελο μέσα στα Χριστούγεννα
- ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ: Αμερικανοί επιθεωρούν την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα
- Γρηγόρης Γκουντάρας σε Κατερίνα Καινούργιου: «Γι’ αυτό δεν στην πέφτουν…»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου
- Γκέλαρε και πάλι ο Παναθηναϊκός
- Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη: Μαρτυρίες για πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης
- Δημήτρης Αρβανίτης: «Η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη δεν με αφορά καθόλου»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Αμερικανοί και Βρετανοί Ξεχάστε τουρκικές εισβολές και ανθρώπινα δικαιώματα – αγωγό μέσω Τουρκίας!
- Τράπεζα της Ελλάδας: «Κράτος εν κράτει» κι ένας ακόμη «Δούρειος Ίππος» των δανειστών-Δ. Λυμπερόπουλος
- Η Ελλάδα πανάκριβη στο ρεύμα! 15 φορές πιο ακριβή από Ισπανία και Πορτογαλία
- Οι αστροναύτες που έμειναν στο διάστημα γιατί δεν υπήρχε κράτος να τους φέρει πίσω!
- «Δεν θέλουμε κανένα προνόμιο κ.ΥΕΘΑ, μόνο την αξιοπρέπεια μας»! Ανοιχτή επιστολή στρατιωτικού προς τον ΥΕΘΑ
- Υπ(π)οβαθμίσεις – Υπ(π)οτιμήσεις- Νότης Μαυρουδής
- Γαλλία-ΗΠΑ: Στρατηγικοί σύμμαχοι, οικονομικοί ανταγωνιστές
- Τα αδιέξοδα της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα militaire
- Τα αδιέξοδα της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ
- «Δεν θέλουμε κανένα προνόμιο κ.ΥΕΘΑ, μόνο την αξιοπρέπεια μας»! Ανοιχτή επιστολή στρατιωτικού προς τον ΥΕΘΑ
- Αμερικανοί και Βρετανοί Ξεχάστε τουρκικές εισβολές και ανθρώπινα δικαιώματα – αγωγό μέσω Τουρκίας!
- Υπ(π)οβαθμίσεις – Υπ(π)οτιμήσεις- Νότης Μαυρουδής
- Τράπεζα της Ελλάδας: «Κράτος εν κράτει» κι ένας ακόμη «Δούρειος Ίππος» των δανειστών-Δ. Λυμπερόπουλος
- Γαλλία-ΗΠΑ: Στρατηγικοί σύμμαχοι, οικονομικοί ανταγωνιστές
- Οι αστροναύτες που έμειναν στο διάστημα γιατί δεν υπήρχε κράτος να τους φέρει πίσω!
- Η Ελλάδα πανάκριβη στο ρεύμα! 15 φορές πιο ακριβή από Ισπανία και Πορτογαλία
- Ασύλληπτη πρόκληση από μουσουλμάνο δήμαρχο της Θράκης! Θα αντιδράσει η Αθήνα ή θα σφυρίξει πάλι αδιάφορα;
- «Η κυβέρνηση δουλεύει για τα ΙΕΚ και στο χώρο του Πολιτισμού.
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόπη Τσαπανίδου: Η τολμηρή κίνηση του Τσίπρα και οι 3 αλλαγές που σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Λέκκας: Πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα μια πολική βόμβα
- Netflix: Αυτές ήταν οι δημοφιλέστερες ταινίες και σειρές του 2022
- Όπως ο Σημίτης έτσι και ο Μητσοτάκης έχει το «σύνδρομο της γάτας»!
- Με το νέο έτος έτοιμη να σκάσει η «ωρολογιακή βόμβα» για τον στρατηγό Φλώρο
- Καιρός: Αίθριος με τοπικές βροχές και νεφώσεις σήμερα -Πρωτοχρονιά με κοντομάνικα
- Και τώρα ποιος θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας;
- «Φοβίζει» η Πόπη το Μαξίμου: Ανέλαβε …δουλειά η «Ομάδα …Αληθείας» της Νέας Δημοκρατίας!
- Ζωολόγος για το μινκ που βρέθηκε στον Κηφισό
- Παθητικό κάπνισμα στην Ελλάδα: Πολύ καλή νομοθεσία, αδύναμη εφαρμογή