Τα όπλα των ΗΠΑ σε λάθος χέρια στο Αφγανιστάν!

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Το πρώτο δείγμα γραφής του τρόπου με τον οποίο οι Ταλιμπαν σχεδιάζουν να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν και κυρίως να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους, προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σκληρότητα και βαρβαρότητα…

Οι εικόνες της εκτέλεσης του πρώην αξιωματούχου, στρατηγού Χάτζι Μουλά Αχκαζάι, που είναι δεμένος, με μαντήλι στα μάτια και βρίσκεται γονατιστός στο έδαφος με τους

Ταλιμπάν  να τον πυροβολούν με αυτόματο όπλο, προκάλεσαν σοκ και καταδικάστηκαν από ολόκληρη την δυτική-και όχι μόνο- κοινότητα…

Οι «μαθητές» και οι ηγέτες τους κυριαρχούν πλέον σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και εγκαθιστούν ταχύτατα με φόβο και βία το ιδεολογικό τους υπόβαθρο που θα αποτελέσει το θεμέλιο για την διακυβέρνηση.

Πολιτικά και στρατιωτικά εμφανίζονται ισχυροί, αλλά η πραγματικότητα από την πρώτη μετριοπαθή συνέντευξη που έδωσαν είναι διαφορετική.

Οι Αφγανοί (όσοι είναι ιδεολογικά αντίθετοι),  αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους , αφού έχει ξεκινήσει ήδη ένα πογκρόμ διώξεων και αναζητήσεων των εχθρών τους που όσοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται η υφίστανται σκληρά βασανιστήρια και τιμωρίες, η εκτελούνται…

Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Ο Χαϊμπατουλάχ Ακουντζάντα  πιθανολογείται πως πρόκειται να γίνει ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Ο 50χρονος γιος θεολόγου κατάγεται από την νότια επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, όπως οι δύο προκάτοχοί του, οι μουλάδες ‘Ομαρ και Μανσούρ.

Πρόσφυγας στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής (1978-1989), ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ εντάχθηκε στις τάξεις των Ταλιμπάν λίγο μετά τη συγκρότηση του κινήματος στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Επί ισλαμιστικού καθεστώτος που είχε εδραιωθεί το 1996 στην Καμπούλ, ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ κατείχε υψηλόβαθμη θέση ως δικαστής αρμόδιος για τις υποθέσεις των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ραχιμουλάχ Γιουσαφζάι, πακιστανό αναλυτή, γνώστη των Ταλιμπάν.

Πρόσφυγας στο νότιο Πακιστάν, όταν οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά την αμερικανική εισβολή του 2001, ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ έγινε ιμάμης σε τζαμί, προσθέτει ειδικός αυτός.

Ήταν επίσης επικεφαλής δικαστικών υποθέσεων της ισλαμιστικής εξέγερσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Για τον αναλυτή Αμίρ Ράνα, ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ διορίστηκε γιατί ήταν ένας από τους παλαιότερους αρχηγούς των Ταλιμπάν. 

«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηλικιακά και από τους πιο έμπειρους, και επιλέχτηκε για να σταματήσει τις διενέξεις.

 Θεωρείται υποστηρικτής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη συναίνεση της Σούρα» του ανώτατου οργάνου διοίκησης των Ταλιμπάν, προσθέτει.

Αναλυτές περιγράφουν ότι η ηγετική ομάδα των Ταλιμπαν αποτελείται από τα εξής πρόσωπα.

Μουλά Μοχάμεντ Γιακούμπ.

Γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, ο 30χρονος Γιακούμπ επιβλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας και -σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης- βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Προτάθηκε ως ο γενικός ηγέτης του κινήματος κατά τη διάρκεια διαφόρων διαφωνιών διαδοχής.

Ωστόσο, έβαλε μπροστά τον Ακουνζάντα το 2016, επειδή ένιωθε ότι υστερεί σε εμπειρία στο πεδίο της μάχης και ήταν πολύ νέος, σύμφωνα με έναν διοικητή των Ταλιμπάν.

Σιρατζουντίν Χακάνι.

Γιος του εξέχοντος μουτζαχεντίν διοικητή Τζαλαχουντίν Χακάνι, ο Σιρατζουντίν ηγείται του Δικτύου Haqqani, μιας οργανωμένης ομάδας που επιβλέπει τα οικονομικά και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των Ταλιμπάν στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Οι Χακάνι θεωρούνται ότι εισήγαγαν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν και έχουν κατηγορηθεί για πολλές επιθέσεις ενάντια σε σημαντικά πρόσωπα στο Αφγανιστάν, όπως η επιδρομή σε κορυφαίο ξενοδοχείο της Καμπούλ, η απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου Χαμίντ Καρζάι και η επίθεση αυτοκτονίας στην Ινδική πρεσβεία.

Ο Χακάνι είναι περίπου 50 ετών και είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

Ένας από τους συνιδρυτές των Ταλιμπάν, ο Μπαραντάρ είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν και μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας της ομάδας στη Ντόχα που προσπαθούσε να επιτύχει πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για κατάπαυση του πυρός και πιο διαρκή ειρήνη στο Αφγανιστάν.

Η διαδικασία δεν κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες.

Ο Μπαραντάρ, που θεωρείται ότι ήταν ένας από τους πιο έμπιστους διοικητές του Μουλά Ομάρ, συνελήφθη το 2010 από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Καράτσι του νότιου Πακιστάν και αφέθηκε ελεύθερος το 2018.

Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι

Πρώην αναπληρωτής υπουργός στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν πριν από την απομάκρυνσή του, ο Στανικζάι ζει στη Ντόχα για σχεδόν μια δεκαετία και ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας εκεί, το 2015.

Έλαβε μέρος σε διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση και εκπροσώπησε τους Ταλιμπάν σε διπλωματικές αποστολές σε πολλές χώρες.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ… ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Πριν από μόλις έναν μήνα το αφγανικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε στα κοινωνικά μέσα τις φωτογραφίες επτά αμερικανικών ελικοπτέρων που έφτασαν στην Καμπούλ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ωστοσο, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν μαζί με όλα τα όπλα και τον εξοπλισμό που άφησαν οι Αμερικανοί στον αφγανικό στρατό.

Σύμφωνα με το Reuters, βίντεο από το Αφγανιστάν δείχνουν τους Ταλιμπάν να επιθεωρούν ουρές στρατιωτικών οχημάτων και να ανοίγουν κιβώτια με όπλα, εξοπλισμό επικοινωνιών, ακόμα και στρατιωτικά drone.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες  οι Ταλιμπάν ελέγχουν τωρα, πάνω από 2.000 θωρακισμένα οχήματα όπως τα Humvee, και μέχρι και 40 αεροσκάφη, στα οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται ελικόπτερα UH-60 Black Hawk και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ScanEagle.

Από το 2002 έως το 2017, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις οπλικά συστήματα αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολυβόλων, πυραύλων, γυαλιών νυχτερινής όρασης και μικρών κατασκοπευτικών drone.

Από το 2003 μέχρι το 2016, ο αφγανικός στρατός παρέλαβε 208 αμερικανικά αεροσκάφη, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα από Αφγανούς πιλότους που εγκατέλειπαν τη χώρα.

Ανησυχία υπάρχει όμως, για απλούστερα συστήματα που χρησιμοποιούνται πιο εύκολα, όπως τα γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Στις αφγανικές δυνάμεις έχουν παραδοθεί 16.000 συσκευές νυχτερινής όρασης, 600.000 όπλα πυροβολικού και 162.000 συσκευές επικοινωνίας.

Ενδεικτικά, μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ο αμερικανικός στρατός είχαν παραδώσει στις αφγανικές δυνάμεις έξι ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη Α-29, 174 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων τύπου Humvee, 10 χιλιάδες εξαιρετικά εκρηκτικούς πυραύλους διαμετρήματος 2,75 ιντσών, 61 χιλιάδες φυσίγγια των 40 χιλιοστών και εκατομμύρια σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων.

Πληροφορίες

Reuters

The post Τα όπλα των ΗΠΑ σε λάθος χέρια στο Αφγανιστάν! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Αφγανιστάν,ipa, afganistan