Τα θολά σημεία της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Του Γιώργου Μπαλάφα*

Η πατρίδα μας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, με έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις έχει μια  κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων. Μια κυβέρνηση που γεννά διαρκώς περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα, αντί να προτείνει λύσεις και να δίνει διέξοδα στην κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης παίζει συνεχώς κρυφτό με την πραγματικότητα, κι αυτό αποδεικνύεται και με τη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει

σε μια αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τη Γαλλία, όπως ανέφερε και ο Γάλλος πρόεδρος καθώς θεωρούμε στρατηγική επιλογή την ελληνογαλλική προσέγγιση. Αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει στο ήδη έτοιμο μονοπάτι, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια συμφωνία που έχει κυρίως δύο προβληματικά σημεία: Από τη μία υπάρχει η αναφορά σε αμυντική συνδρομή από τη Γαλλία σε περίπτωση επίθεσης κατά της «επικράτειας», χωρίς δηλαδή να γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, από την άλλη προβλέπεται συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε περιοχές όπως στο Σαχέλ. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέπεσε σε σοβαρά σφάλματα. Προσπάθησε να αξιοποιήσει την διπλωματία των εξοπλισμών και επί δύο έτη κάνει μισό βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω. Την ίδια στιγμή που καθυστερούσε την αγορά γαλλικών φρεγατών που είχε ήδη συζητήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι πολύ ακριβές και πρέπει να δούμε άλλες λύσεις, αποφάσιζε για να μην δυσαρεστήσει τη Γαλλική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αγορά αεροσκαφών Rafale, ενώ τελικά μετά τη συμφωνία AUKUS και την κρίση των σχέσεων Γαλλίας – ΗΠΑ αποφάσισε την ενίσχυση του στόλου με 3+1 φρεγάτες Belharra. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει, και το δείξαμε και εμπράκτως ως κυβέρνηση, το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως εδώ είναι φανερό πως η κυβέρνηση δεν ακολουθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για την ορθολογική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας. Κυρίως δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες εισηγήσεων και εγκρίσεων από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. 

Ας θυμηθούμε πως ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για αγορά F-35 και προχώρησε σε αγορά Rafale, ενώ από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε την αγορά και άλλων 6 Rafale χωρίς να έχει γνώση η στρατιωτική ηγεσία. Η ανάγκη ενίσχυσης του ναυτικού μας είχε κριθεί αναγκαία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, όπως δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τον τύπο φρεγατών που είχε προκρίνει. Αμφισβήτηση υπάρχει στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΝΔ και τι απέτυχε να διασφαλίσει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα κοντά στα 10 δισ. ευρώ χωρίς καμία μέριμνα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.  Τα ελληνικά ναυπηγεία και τα ερευνητικά μας κέντρα μένουν εκτός οποιασδήποτε συμφωνίας, τη στιγμή που μπορούσαν να συμμετέχουν ενεργά και παραγωγικά.  Αφέθηκαν εκτός συμφωνίας, συνειδητά από τον πρωθυπουργό, που αδιαφόρησε πλήρως για τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε για εκατοντάδες εργαζόμενους και στα ελληνικά ναυπηγεία, αλλά και την ΕΑΒ.  

Η δυσανεξία με την οποία αντιμετωπίζεται τα τελευταία δύο χρόνια η εγχώρια αμυντική βιομηχανία από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο, κάτι που φάνηκε περίτρανα και σε αυτή την συμφωνία. Ως αξιωματική αντιπολίτευση στηλίτευε κάθε πολιτική που είχε να κάνει με αμυντικές προμήθειες και εξοπλισμούς, χωρίς να τεκμηριώνει τη θέση της, απλά και μόνο για να ακουστεί και να κάνει θόρυβο. Και τώρα τι; 

Πολλά τα ερωτήματα, τα οποία δεν πρόκειται να απαντήσει ο πρωθυπουργός. Αλλά ακόμα κι εάν απαντήσει ένα μέρος αυτών, έχει προχωρήσει σε συμφωνίες χωρίς να έχει συμβουλευτεί κανένα και κυρίως λέγοντας ψέματα, μία στη Βουλή, μία στον ελληνικό λαό. Με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα δεν μπορεί να παίζει κανείς. Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική. Αυτά, δηλαδή, που δεν έχει η κυβέρνηση ΝΔ. 

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής

The post Τα θολά σημεία της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα