Τι ΔΕΝ μας είπαν για την συνάντηση Μπλίνκεν-Μητσοτάκη! Παναγιώτης Γερογλής

Γράφει οΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΟΓΛΗΣ*

Προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά (και εντός της ίδιας ημέρας 6 Ιανουαρίου), οι συναντήσεις θέματος , με επισκέψεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, στους αρχηγούς κρατών, της Τουρκίας και της χώρας μας αντίστοιχα.

Η αναφερόμενη επίσκεψη, ήταν εντός πλαισίου ευρύτερων επαφών του ΥΠΕΞ ΗΠΑ, όπου ο ίδιος πραγματοποίησε αυτοπρόσωπες επισκέψεις από 4 έως 11 Ιανουαρίου, σε Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Κρήτη (Ελλάδα), Αμμάν (Ιορδανία), Ντόχα

(Κατάρ), Άμπου-Ντάμπι (Ην.Αραβικά Εμιράτα), Αλ Ούλα (Σ. Αραβία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Δυτική όχθη (Παλαιστινιακή Αρχή), Μανάμα (Μπαχρέιν), Κάϊρο (Αίγυπτος).

Η ατζέντα του διπλωματικού αυτού σπριντ του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δελτία τύπου, είχε ως στόχο την προστασία των αμάχων σε Γάζα και Δυτική όχθη, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, την υιοθέτηση μηχανισμών για αποφυγή οξύτατων ρητορικών, την αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα, τη μείωση της έντασης , την αποτροπή των αυτόνομων Χούτι της Υεμένης από την προσβολή εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και την αποφυγή κλιμάκωσης στο Λίβανο..

Στην ατζέντα του ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν  ούτε F-35, ούτε F-16, ούτε Ουκρανία, ούτε Ναγκόρνο/Καραμπάχ, ούτε τίποτε άλλο…Οπότε αντί «υποθέσεων», καλό είναι να παραμείνουμε στις όποιες δηλώσεις έγιναν μετά τις επισκέψεις και στα αντίστοιχα δελτία τύπου…

Το δελτίο τύπου του US Department of State, σχετικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κρήτη, αναφέρει ότι τονίστηκε η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και η προσήλωσή τους στις αρχές της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ευημερίας, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση περιστράφηκε στην εν εξελίξει κατάσταση στη Μ. Ανατολή και ευχαρίστησε τον ΠΘ, για την ηγεσία του στην υπόψη περιφέρεια, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στο Ουκρανικό, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους της Γάζας και για την πρόθεση συμμετοχής μας στην επιχείρηση Prosperity Guardian, για την ελευθερία της ναυσιπλοϊας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η υπόψη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην προσωπική/εξοχική κατοικία του κ.Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ο δε κ. Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σούδα, ενώ η συνάντηση έγινε με ανεπίσημο κώδικα ενδυμασίας (no tie).

Επίσης δεν προηγήθηκε συνάντηση – συνομιλίες με τον ομόλογό του κ.Γεραπετρίτη, ενώ οι συνομιλίες έγιναν μεταξύ του κ.Μπλίνκεν (και συνεργατών του για την πλευρά των ΗΠΑ) , και του κ.Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη, ΥΦΥΠΕΞ κας Παπαδοπούλου, διπλωματικής συμβούλου κας Μπούρα, ειδικής συμβούλου ΠΘ κας Πελώνη.

Πληροφορίες για την πραγματοποίηση της εν λόγω συνάντησης, αρχικά διέρρευσαν εκ μέρους της τουρκικής πλευράς την 4 Ιαν, τις οποίες επιβεβαίωσε την ίδια ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αντίστοιχη επιβεβαίωση ήρθε από το US Department of State, την επόμενη ημέρα 5 Ιαν.

Από ελληνικής πλευράς, μέσω δηλώσεων και διαρροών, και παρά το αμερικανικό δελτίο τύπου, η προσοχή στράφηκε στο θέμα….. της προμήθειας των Α/Φ F-35 με πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για την προμήθεια τους!!!, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη επίσημη έγκριση από το Κογκρέσσο (παρότι το αίτημα έχει αποσταλεί εδώ και 1.5 περίπου χρόνο), και χωρίς να έχει ακόμη υπάρξει καν επίσημη παραγγελία (ακόμη και όλα να εξελιχθούν θετικά, οι πρώτες παραδόσεις δεν εκτιμώνται πριν το ….2028).

.Επιπλέον, η κυβερνητική πλευρά, δηλώνει ότι σχετικά με τον παραλληλισμό του θέματος της προμήθειας των F-35, με αυτόν της προμήθειας των F-16 εκ μέρους της Τουρκίας, η χώρα μας ....«δεν ετεροπροσδιορίζεται»….και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε..

Το αντίστοιχο δελτίο τύπου του US Department of State, σχετικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κων/πολη, αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον κ.Ερντογάν και μίλησαν για την κρίση στη Γάζα.

Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη παρεμπόδισης εξάπλωσης της κρίσης, στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων, στην εξάπλωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, στη μείωση απωλειών των αμάχων, και στην ανάγκη να εργαστούν μαζί ευρύτερα για εξασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους.

Επίσης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της ασφάλειας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, της ολοκλήρωσης της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην ενδυνάμωση του εμπορίου και της ανάπτυξης μεταξύ των χωρών τους.

Η υπόψη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Ak Saray Palace ( Vahdettin Mansion, επίσημη κατοικία-παλάτι του τελευταίου Οθωμανού σουλτάνου Vahdettin), το οποίο αποτελεί πλέον κυβερνητικό κτίριο και επίσημη έδρα του Προέδρου Ερντογάν στην Κων/πολη.

Πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν προηγήθηκε συνάντηση του κ.Μπλίνκεν με τον ομόλογό του ΥΠΕΞ κ.Φιντάν επί δίωρο.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η οποία διήρκεσε μία ώρα, παρευρέθηκαν από τουρκικής πλευράς, ο ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ κος Καλίν και ο ειδικός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου κ. Kalic.

Από τουρκικής πλευράς, η επίσημη ανακοίνωση, κυμάνθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με το δελτίο τύπου του αμερικανού ΥΠΕΞ, ενώ για την τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ο κ.Φιντάν αρκέστηκε σε δηλώσεις ότι συζητήθηκε ο πόλεμος και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η διαδικασία εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Τα ανωτέρω, παραμένουν ως μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης….

Όμως υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης…

Όπως το ότι από τις δέκα χώρες/αρχές που επισκέφθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, οι επτά συναντήσεις έλαβαν χώρα στις επίσημες έδρες/πρωτεύουσες των χωρών αυτών..

Οι άλλες τρεις, έλαβαν χώρα εκτός πρωτεύουσας, αλλά καμία δεν έλαβε χώρα σε προσωπικές κατοικίες-εξοχικά των υπόψη αρχηγών κρατών…

Ειδικότερα για τη σύγκριση των επισκέψεων μεταξύ Τουρκίας και της χώρας μας, η χρονική διάρκεια των συναντήσεων (45 λεπτά, έναντι τριών ωρών) μιλά αρκετά εύγλωττα για το τι διεκδίκησε και τι πήρε ο «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος» και το τι παζάρεψε ο «φίλος και γείτονας» (φίλος πλέον και με τη «βούλα», μετά και τη διακήρυξη φιλίας των Αθηνών)…

Το γεγονός, ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία (Κων/πολη), ο κ.Μπλίνκεν συνάντησε πρώτα τον ομόλογό του (όπως προβλέπει το πρωτόκολλο) και συζήτησαν κατ’ ιδίαν και μετά συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν, τα λέει όλα…

Αντίθετα εδώ ο κ.Μπλίνκεν, συνάντησε απ’ ευθείας τον ΠΘ, δεικνύοντας εμμέσως ότι δεν αποδίδει σημασία και βαρύτητα στον ΥΠΕΞ, και οι όποιες σύντομες συνομιλίες έγιναν μεταξύ αντιπροσωπειών με παρουσία του ΠΘ….(πράγμα ανεπίτρεπτο, καθόσον ο ρόλος του ΠΘ, έχει επικυρωτικό και όχι τεχνικό χαρακτήρα)…

Η δε σύγκριση των φωτογραφιών από τις συναντήσεις…μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει…

Από τη μία βλέπεις μεγαλοπρέπεια, αυστηρότητα, σοβαρότητα, σε έναν επιβλητικό χώρο, με δύο τουρκικές σημαίες και καμία αμερικανική, με έναν κυρίαρχο στη συνάντηση στο μέσον και τους συμμετέχοντες και των δύο πλευρών σε επίπεδο ομολόγων και στάση σώματος come il faut….

… και από την άλλη βλέπεις έναν γραφειακό μικροχώρο, στην προσωπική-εξοχική κατοικία του ΠΘ, με μια ψευτοάνεση των συμμετεχόντων , με δυό σημαιάκια ελληνικό-αμερικανικό, με σύνθεση συμμετεχόντων ότι να ναι , με μη αναλογία ομόλογου προς ομόλογο, με ψευτοάνετο χαλαρό dress code no tie, …λες και έχουν μαζευτεί να παίξουν μπιρίμπα….

Έχοντας βρεθεί αρκετές φορές σε διεθνή φόρα και διεθνείς οργανισμούς έχοντας μπροστά μου την ταμπέλα “GREECE”,ως εκπρόσωπος της χώρας, φρόντιζα να είμαι προετοιμασμένος μέχρι κεραίας για την επιδίωξη των εθνικών μας συμφερόντων. Από θέματα γνώσης, ειδικών τεχνικών λεπτομερειών των θεμάτων, προετοιμασίας και προεργασίας, ανάπτυξης φιλικών σχέσεων και δημιουργίας «συμμαχιών» ώστε να υπάρχει υποστήριξη στα εθνικά μας θέματα, μέχρι βέβαια θέματα εμφάνισης, dress code, αλλά και κάθε είδους επινόησης προωθητικών ενεργειών…

Παρόλα αυτά, «έμπαινες στο γήπεδο με 0-3 από τα αποδυτήρια»…και έπρεπε να την ιδρώσεις πολύ τη φανέλα μπας και καταφέρεις να πάρεις το Χ...

Για τυχόν νίκη πανηγύριζες σιωπηλά, χωρίς προηγούμενο, και ήξερες ότι θα έπρεπε να κρατηθεί στα ιστορικά συμβάντα του αρχείου...

Ο λόγος ήταν (και παραμένει), ότι στο εξωτερικό δεν μας θεωρούν σοβαρή χώρα…

Και δυστυχώς δεν έχουν άδικο…

Στην καλύτερη θα κερδίσεις τον προσωπικό σεβασμό και την προσωπική εκτίμηση κάποιων ομολόγων…

Αλλά μέχρι εκεί…

Δεν είμαστε σοβαρή χώρα…και ως τέτοια μας αντιμετωπίζουν…και οι «πάτρονες» και οι «σύμμαχοι» και «οι φίλοι» και «οι εχθροί»…και δυστυχώς έχουν δίκιο…και στο εξωτερικό.. αλλά θα προσθέσω και στο εσωτερικό…

Συνεχίστε να δίνετε βαρύτητα στα «καλτσούνια και στις ρακές» που τρατάρανε τον Μπλίνκεν… και στα «ντολμαδάκια» που κεράσαν  τον Πομπέο…

Δεν λειτουργεί έτσι ούτε η εξωτερική πολιτική, ούτε η διπλωματία και η αμυντική διπλωματία…

‘Ετσι λειτουργεί « η οικογενειακή» και η «παρεϊστικη» διπλωματία…η οποία δυστυχώς , σύμφωνα και με τις ενδείξεις, μάλλον ως τέτοια διεξάγεται και παράλληλα διεξάγεται και κρυφή μυστική διπλωματία…αλλά η ιστορία έχει δείξει, ότι τέτοιου είδους διπλωματία σπάνια έως ποτέ έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα και επιδιώξεις…

Υ.Γ. 1: Προς κάθε κ. Παπαχελά , κ. Κουβαρά και κάθε άλλο μελλοντικό επίδοξο δημοσιογράφο που "θα επιλεγεί" να λάβει συνέντευξη από τον εκάστοτε κ. Πρωθυπουργό…

Παρακαλώ , κάντε του μια ερώτηση…μια πολύ απλή ερώτηση…ρωτήστε τον...

Ποιο είναι το εθνικό όραμα αυτής της χώρας!!...αν υπάρχει τέτοιο…

Γιατί χωρίς εθνικό όραμα, όχι στο 2050 δεν πρόκειται να φτάσουμε, αλλά ούτε στο 2030..!!

Υ.Γ. 2 : Σχετικά με την συμμετοχή μας στην Prosperity Guardian Operation...Ακόμη δεν έχει επιλεγεί το "κατάλληλο πλοίο"....δεδομένων των προβλημάτων του στόλου...

Και όπως και πέρυσι, "έσκασε " το θέμα με τις έως  και μηδενικές διαθεσιμότητες των μεταφορικών Α/Φ...κάτι παρόμοιο πιθανολογώ  να αναδεικνύεται και με τον γηρασμένο στόλο....όπου οι ΜΕΚΟ θα έπρεπε να έχουν εκσυγχρονισθεί χθες και η ανανέωση του στόλου να έχει ΄γίνει από ..προχθές...

Και ακούω για "πατέντες" της τελευταίας στιγμής..με κόψε -ράψε από άλλα πλοία...με φορητά Α/Α/ όπλα...και άλλες πιθανές και απίθανες "λύσεις"..

Όχι κύριοι...όταν ο βασιλιάς είναι γυμνός, οφείλετε να το λέτε ευθαρσώς παρά το όποιο τίμημα στην ανέλιξη της καριέρας σας...

Και όχι όταν σας λένε "πετάει ο γάιδαρος" , να απαντάτε, ...ότι έχει και δυό τουρμπίνες....διαχρονικές αρχές!!...

*Παναγιώτης Γερογλής

Ταξχος ε.α.

Diploma in Diplomatic and Strategic Studies

MA in International Security and Apllied Strategy

Political Adviser of EU   by  EU/EAS/ESDC

ex Military Adviser of Greece to the UN

ex Military Representative of  Greece to the OSCE/HLPG

ex NATO/PTEC/MPSOTC  Commander

ex  HNDGS/JMMLC

The post Τι ΔΕΝ μας είπαν για την συνάντηση Μπλίνκεν-Μητσοτάκη! Παναγιώτης Γερογλής appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ειπαν, εν λόγω, ηπα, κρητη, ελλαδα, αιγυπτος, σπριντ, υεμένης, νατο, guardian, χανια, tie, συμμετοχή, κας, μμε, μιτ, κος, θλίψη, security, military, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, οφειλετες δημοσιου, εκλογες ηπα, ειρήνη παπαδοπούλου, αποτελεσματα, μιλα, υιοθετηση, ηξερες, το θεμα, θλίψη, εδρα, ηγεσια, ηξερες οτι, ηπα, θαλασσα, θεμα, ισραηλ, κωνσταντινουπολη, μμε, ουκρανια, σημαιες, ωρα, guardian, αραβικα, ατζεντα, γαζα, γεγονος, γηπεδο, δυστυχως, δηλωσεις, δυτικη οχθη, δυτικη, διωρο, δοθηκε, εγινε, υπαρχει, εκτιμηση, ελευθερια, εν λόγω, επρεπε, επτα, ερντογαν, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ιστορικο, κας, κος, κτιριο, μηκος, μηκος κυματος, μειωση, μιτ, νατο, νικη, οραμα, οτι να ναι, ουλα, οχθη, πλοια, συζητηση, συμμετοχή, σπριντ, τουρκια, υεμένης, φορα, ασφαλεια, security, εξοχικα, εθνικο, χωρα, military, μπροστα, tie, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα
Μπλίνκεν-Μητσοτάκη Παναγιώτης Γερογλής,blinken-mitsotaki panagiotis geroglis