Τι ειπώθηκε στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αμυντική βιομηχανία

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είδαμε μόνο την επιστροφή Σημίτη-Βενιζέλου. Ακούστηκαν κάποια πράγματα για την αμυντική βιομηχανία από τον Θωμά Χατζηαθανασίου, Γραμματέα του Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η ομιλία του:

“Το μέλλον της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας υπό το πρίσμα της συμβολής της στην Οικονομική ανάπτυξη και την Εθνική Ισχύ της χώρας”

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας συνεχίζει να αυξάνει τις διεκδικήσεις της από τη χώρα μας όλο και περισσότερο,

αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενώ η επιθετικότητά της παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, με την πληθώρα των καθημερινών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Η Ρωσο-Ουκρανική κρίση καλά κρατεί, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ειρήνη και την ασφάλεια. Αυτές οι εξελίξεις στην περιοχή μας μόνο εφησυχασμό δεν υπαγορεύουν. Αντιθέτως, θέτουν πιο σθεναρά την απαίτηση ενίσχυσης των διεθνών σχέσεων και ανάπτυξης πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής για μία ειρηνική αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων. Πρωτίστως όμως πρέπει να καταστεί σαφές ότι με την οικονομική μας ανάπτυξη και την ενίσχυση της αυτοτέλειας και της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) επεκτείνουμε το επίπεδο της αποτρεπτικής μας ικανότητας, ως μία κρίσιμη μάζα εθνικής ισχύος. 

Οργανικό τμήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής μπορεί και πρέπει να αποτελεί η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) σε όλο το φάσμα και ιδίως στις νέες τεχνολογίες. Η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ), όπως έχει νομοθετηθεί με το ν.3978/2011, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μιας εγχώριας τεχνολογικής-βιομηχανικής βάσης για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της Χώρας και ιδίως για την ασφάλεια εφοδιασμού και την επιχειρησιακή αυτονομία των ΕΔ.

Η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία έχει υποστεί παραγωγικές, τεχνολογικές και οικονομικές «ζημιές» από την απότομη προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας και τις μειώσεις της εσωτερικής ζήτησης, ενώ δυστυχώς, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, στην κυβερνητική τους πορεία, απαξίωσαν την Αμυντική Βιομηχανία και επέδειξαν ασυγχώρητη αδιαφορία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων της, ενώ δεν επέδειξαν τη δέουσα σπουδή στην αξιοποίηση αναθέσεων προς επίτευξη βιομηχανικών επιστροφών. 

Το Κίνημά μας θεωρεί ως εθνική αναγκαιότητα και επείγουσα προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής «επανίδρυσης» και «επανεκκίνησης» της Αμυντικής Βιομηχανίας, στενά συνδεδεμένης με τον γενικότερο σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης, και, της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Χώρας, χωρίς νέα ελλείμματα, με ανταγωνιστική, εμπορική, επιχειρηματική λειτουργία και εξωστρέφεια, ενισχύοντας τη μαχητική ικανότητα των ΕΔ και την σχετική αυτονομία τους σε επίπεδο εξοπλισμών. Η δυνατότητα υλοποίησης αυτής της λύσης έχει κυρίως πολιτική και δευτερευόντως οικονομική χροιά. Χρειάζεται σχεδιασμό και χρηματοδότηση αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι επιτακτική και επιβεβλημένη λοιπόν η εφαρμογή μιας σειράς προτάσεων, από:

• Την Πολιτική βούληση και τον στρατηγικό σχεδιασμό ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου της Αμυντικής Βιομηχανίας.

• Τη συνολική οργανωτική και θεσμική παρέμβαση, μέσω θέσπισης θεσμικού πλαισίου ανταποδοτικής αξιοποίησης εξοπλιστικών δαπανών και εκσυγχρονισμού της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας σε στελεχιακό, τεχνολογικό και οργανωτικό επίπεδο.

• Τη Σύσταση διακριτής κρατικής αναπτυξιακής δομής, επιπέδου Αναπληρωτού Υπουργού ή Υφυπουργού, αποκλειστικά υπεύθυνης για τις Αμυντικές Επενδύσεις, τους Εξοπλισμούς και την Αμυντική Βιομηχανία.

• Τη θέσπιση οργανωμένης πολιτικής, ώστε να επιτυγχάνονται ουσιαστικές βιομηχανικές επιστροφές στην Αμυντική Βιομηχανία με συγκεκριμένο ποσοστό (τουλάχιστον 30%) επί του ύψους των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

• Τη Στοχευμένη συνεργασία της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας με τις ΕΔ της χώρας στο πλαίσιο κάλυψης των εξοπλιστικών αναγκών τους.

• Τη συμμετοχή σε πολυεθνικά, κυρίως ευρωπαϊκά κοινοτικά, προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων αμυντικού υλικού.

• Τη συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κοινότητα σε επενδυτικά ερευνητικά προγράμματα.

Με αυτό τον τρόπο, η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία αναμφίβολα θα δύναται:

• Να συμβάλει στην αύξηση παραγωγικών θέσεων εργασίας, ώστε να λειτουργήσει ως μηχανισμός Brain Gain σε νέους επιστήμονες, τον πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας.

• Να ενισχύσει τη δυνατότητα συμπαραγωγής με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, στο πλαίσιο εφαρμογής βιομηχανικών επιστροφών. 

• Εν γένει, να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, μέσω της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, βοηθώντας τις βιομηχανικές εξαγωγές, υποκαθιστώντας εισαγωγές και προσελκύοντας επενδυτές.

• Και τέλος, να συμβάλλει στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή μας, σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να επισημάνω για ακόμη μία φορά την επιτακτική ανάγκη ανασυγκρότησης της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και την απαίτηση εστίασης στην επίτευξη του υπόψη στόχου.

Πάμε μπροστά για το καλύτερο αύριο της χώρας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

The post Τι ειπώθηκε στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αμυντική βιομηχανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα