Τι κάνω όταν έχω πυρετό
Τι κάνω όταν έχω πυρετό; Το ερώτημα αυτό είναι συχνό από πολλούς όταν έρθουν τα δύσκολα. Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πυρετός αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα.
Είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος σε τιμές μεγαλύτερες από 37 βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,6°C ονομάζεται δεκατική πυρετική κίνηση ή «δέκατα». Θερμοκρασία άνω των 41,5 βαθμών αποκαλείται υπερπυρεξία. Μικρότερη θερμοκρασία από 36 βαθμούς ονομάζεται υποθερμία. Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως από αίσθημα ψύχους (δηλαδή κρυάδες) ή μυϊκό τρέμουλο που ονομάζεται ρίγος.
Άλλα συμπτώματα
Βρέφη μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς και οι ηλικιωμένοι υπνηλία, σύγχυση ή μεταβολή του επιπέδου συνείδησης. Η πτώση του πυρετού κατά κανόνα συνοδεύεται από εφίδρωση, δηλαδή ιδρώτα.
Πυρετός: Ποια η διακύμανση της θερμοκρασίαςΣύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος εμφανίζει ημερήσια διακύμανση με μέσο όρο το 36,8°C και εύρος +0,4°C. Είναι χαμηλότερη τις πρωινές ώρες (6.00πμ) και υψηλότερη το απόγευμα (4.00μμ). H αύξηση της θερμοκρασίας >37°C καλείται υπερθερμία και δεν αντιπροσωπεύει πάντα πυρετό.
Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κατά τις ημέρες της ωορρηξίας (γόνιμες μέρες), εμφανίζουν αύξηση της θερμοκρασίας τους κατά 0,6°C περίπου. Κάτι που οφείλεται στην ορμονική προπαρασκευή του αναπαραγωγικού συστήματος. Παρόμοιοι ορμονικοί λόγοι δικαιολογούν την αυξημένη θερμοκρασία κατά την κύηση. Φυσιολογική αύξηση της θερμοκρασίας, που δεν θεωρείται πυρετός, παρατηρείται κατά την έντονη σωματική άσκηση ή εργασία, τη συγκίνηση και το στρες.
Παθολογική υπερθερμία, αλλά όχι πυρετός, παρατηρείται:
στη θερμοπληξία (εξάντληση του θερμορρυθμιστικού μηχανισμού),στη χρήση φαρμάκων και κυρίως νευροληπτικών που παραλύουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα ή στον «θερμοστάτη», καταργώντας τελείως τη δυνατότητα θερμορρύθμισης,στον αλκοολισμό,στον υπερθυρεοειδισμό κ.α.Πυρετός, ιογενείς λοιμώξεις και νοσήματαΟ πυρετός συνοδεύει κοινές ιογενείς λοιμώξεις και παιδικά νοσήματα, μικροβιακές λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση), σοβαρές χειρουργικές παθήσεις, κακοήθη νεοπλάσματα. Επίσης, αιματολογικά ή αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφυδάτωση. Ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οφείλεται στην επίδραση πυρετογόνων ουσιών στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη θερμορρύθμιση (ένα είδος βιολογικού θερμοστάτη) και λέγεται υποθάλαμος.
Ο υποθάλαμος παίρνει μηνύματα για τη θερμοκρασία του σώματος από νευρικούς υποδοχείς στην περιφέρεια και από τη θερμοκρασία του αίματος που φτάνει σ’ αυτόν. Στον πυρετό ο «θερμοστάτης» ρυθμίζεται σε υψηλότερη θερμοκρασία από τη φυσιολογική. Προσαρμόζει το σώμα σε αυτήν κινητοποιώντας νευρικούς, αγγειακούς, μυϊκούς και ορμονικούς μηχανισμούς διαφύλαξης της θερμότητας και αύξησης της παραγωγής της.
Η διαφύλαξη της θερμότητας επιτυγχάνεται με περιφερική αγγειοσύσπαση (ελάττωση της αιμάτωσης του δέρματος και αναστολή της εφίδρωσης) και με τροποποίηση της συμπεριφοράς (κουλουριασμένο σώμα που εκθέτει την μικρότερη δυνατή επιφάνεια, αναζήτηση περισσότερης ένδυσης και θερμού περιβάλλοντος). Η παραγωγή θερμότητας γίνεται με αύξηση του μυϊκού τόνου και μυϊκές συσπάσεις (ρίγος) ή με αύξηση του μεταβολισμού με επιτάχυνση των καύσεων (κυρίως στο συκώτι).
Μόλις ελαττωθεί η επίδραση των πυρετογόνων ή δράσουν τα αντιπυρετικά φάρμακα, ο υποθάλαμος ρυθμίζεται και πάλι σε φυσιολογική θερμοκρασία. Κινητοποιεί τους μηχανισμούς αποβολής της θερμότητας, προκαλώντας αγγειοδιαστολή και εφίδρωση (αποβολή θερμότητας με ακτινοβόλησή της και εξάτμιση) και μείωση του μεταβολισμού.
Η διάρκεια της θερμομέτρησης πρέπει να είναι, αναλόγως των προδιαγραφών του θερμομέτρου, από 1 έως 3 λεπτά. Όταν χρησιμοποιούνται θερμόμετρα αυτιού ή θερμόμετρα φωταύγειας (ταινίες) πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσεως.
Η αξιολόγηση του πυρετού εξατομικεύεται και συναρτάται με διάφορους παράγοντες: ηλικία, ιστορικό του ασθενούς, επιδημιολογία της εποχής και του τόπου όπου αυτός εκδηλώνεται, κλινική του εικόνα, καθώς και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Σημεία καθησυχαστικά για την παρουσία του πυρετού αποτελούν το πρόσφατο ιστορικό ιογενούς συνδρομής στο περιβάλλον του ασθενούς, η καλή γενική κατάσταση και η όρεξη όταν ο ασθενής είναι απύρετος.
Σημεία που χρήζουν αμέσης ιατρικής αξιολόγησης είναι ο υψηλός πυρετός σε ακραίες ηλικίες (νεογνά, βρέφη και υπερήλικες), η εμφάνιση εξανθήματος, ισχυρού πονοκεφάλου και φωτοφοβίας ή σπασμών. Επίσης, η μεταβολή του επιπέδου συνείδησης, η παρουσία κοιλιακού άλγους και έντονης κακουχίας που εμμένει και μετά τη λύση του πυρετού. Ακόμη, ο ίκτερος, οι εμετοί ή οι ακατάσχετες ή αιματηρές διάρροιες, η δύσπνοια και ο βήχας με απόχρεμψη σε χρώμα σκουριάς, η αλλοίωση της φωνής. Όπως και η εμφάνιση λεμφαδενικών διογκώσεων, η επώδυνη διόγκωση μεγάλης άρθρωσης ή μέλους, τα δυσουρικά ενοχλήματα και η επιδείνωση των ζωτικών σημείων (υπόταση, έντονη ταχυκαρδία, ωχρότητα και εφίδρωση, δύσπνοια) κ.α.
Επίσης, χρήζει ιατρικής αξιολόγησης η εμφάνιση επιπλοκών σε μια ιογενή συνδρομή, η παράτασή της πέραν του τριημέρου. Όπως και κάθε πυρετός σε επιβαρημένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα (διαβητικοί, καρκινοπαθείς, αιματολογικοί ασθενείς, ασθενείς υπό αγωγή με κορτιζόνη, ασθενείς με νεφρική, καρδιακή, αναπνευστική και ηπατική ανεπάρκεια ή σε αγωγή με ψυχοτρόπα φάρμακα).
Είναι επιτακτική η ανάγκη εντατικής αντιπυρετικής αγωγής σε ιστορικό σπασμών, παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής και αναπνευστικής ανεπάρκειας. Διαγνωστικοί λόγοι μπορεί σπάνια να επιβάλουν προσωρινή διακοπή της αντιπυρετικής αγωγής.
Πώς αντιμετωπίζεται ο πυρετόςΗ αντιμετώπιση του πυρετού γίνεται με τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη και τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Η αντιπυρετική δράση τους εντοπίζεται απευθείας στον υποθάλαμο με αναστολή του ενζύμου κυκλοοξυγενάση (COX), το οποίο ευθύνεται για την παραγωγή της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2), ενώ ανάλογη δράση στην περιφέρεια προσφέρει ανακούφιση από τα συνοδά συμπτώματα που οφείλονται σ’ αυτήν.
Στη φυσιολογική θερμορρύθμιση τα φάρμακα αυτά δεν δρουν, όπως δεν δρουν και στη θερμοπληξία, τη θερμική εξάντληση, το νευροληπτικό σύνδρομο και γενικά σε καταστάσεις όπου το θερμορρυθμιστικό σύστημα είτε εξαντλείται είτε απορρυθμίζεται.
Γενικά αποφεύγεται η χρήση της ασπιρίνης και των ΜΣΑΦ λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών τους ιδίως από το γαστρεντερικό, ενώ στα παιδιά η χρήση ασπιρίνης απαγορεύεται εντελώς λόγω κινδύνου πρόκλησης του θανατηφόρου συνδρόμου Reye (οξεία ηπατική ανεπάρκεια).
Προτιμάται η συστηματική χορήγηση παρακεταμόλης από το στόμα σε τρεις ή τέσσερις δόσεις το 24ωρο των 500mg μέχρι 1gr κάθε φορά και όχι η κατά περίπτωση χορήγηση με την άνοδο του πυρετού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό χορηγείται η ουσία με μορφή υπόθετων ή ενδομυϊκών ενέσεων.
Τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιπυρετικά και η χορήγησή τους χωρίς ιατρική οδηγία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη και να τροποποιήσει την κλινική εικόνα παραπλανητικά μέσω ανεπιθύμητων ενεργειών ή συγκάλυψης του αιτίου του πυρετού.
Πώς ρίχνουμε τον πυρετό με φυσικά μέσαΗ χρησιμοποίηση φυσικών μέσων όπως ψυχρά, υγρά επιθέματα, παγοκύστεις στα σημεία διελεύσεως μεγάλων αγγείων, όπως οι μασχάλες και οι βουβώνες, ψυχρά λουτρά (μέχρι 22°C ή όσο το ανέχεται ο ασθενής) ή κρύες βρεγμένες κουβέρτες ή πετσέτες επιτυγχάνει γρήγορη πτώση του πυρετού.
Ιδίως στην υπερπυρεξία και ανακουφίζει, αλλά δεν είναι επαρκής χωρίς αντιπυρετικά για τον έλεγχό του. Δεν θα πρέπει επίσης να παραμελείται η ενυδάτωση του ασθενούς με άφθονα υγρά, καθώς ο πυρετός μέσω της εφίδρωσης και της ταχύπνοιας προκαλεί μεγάλες απώλειες νερού.
The post Τι κάνω όταν έχω πυρετό appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναγερμός για τον ιό Μάρμπουργκ - Έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 88%
- Οι τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα για αισχροκέρδεια
- Νέα Δημοκρατία: Πέθανε ο Άγγελος Μοσχονάς
- Τουρκία: Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αντιόχεια
- Σεισμός στην Τουρκία: Το ρήγμα της καταστροφής - Πού βρίσκεται
- Άδεια για περίοδο στις γυναίκες: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που την παρέχει με νόμο
- Πολύτιμος ψευδάργυρος κρυμμένος σε βότανα και μπαχαρικά
- Σπύρος Παπαδόπουλος: «Είμαι ιδεολόγος τεμπέλης»
- Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας 17/2/2023
- Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο Άγγελος Μοσχονάς – «Η οικογένεια της ΝΔ αποχαιρετά μια ιστορική μορφή της παράταξης»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
![Τι κάνω όταν έχω πυρετό,](https://images32.inewsgr.com/4820/48204577/ti-kano-otan-echo-pyreto-160.jpg)
- Τελευταία Νέα militaire
- Τι κάνω όταν έχω πυρετό
- Ποιες περιοχές έχουν διακοπή ρεύματος σήμερα 17/2
- 17 Φεβρουαρίου σαν σήμερα: 2008 το Κόσοβο γίνεται ανεξάρτητο κράτος
- Μητσοτάκης στην ΕΡΤ για την Τουρκία, τις υποκλοπές και τις προεκλογικές παροχές
- Σπάει ρεκόρ ταχύτητας ο Άρειος Πάγος για τα funds! Καθαρογράφηκε η απόφαση!
- Τεντόγλου: «Μπορώ να κάνω 8.40 όποτε θέλω» η απάντηση του!
- Τζόκερ κλήρωση σήμερα 16/2/23 – Αποτελέσματα: Ποιοι τυχεροί αριθμοί κερδίζουν
- Παραμένει στη φυλακή η Καϊλή
- Έφυγε ο Πτέραρχος ε.α Περικλής Οικονόμου.
- «Αδίστακτος ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να κάνει τα πάντα για να μείνει πρωθυπουργός» δηλώνει ο Α.Τσίπρας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποτελέσματα διαγωνισμού κατάταξης μονίμων αξιωματικών διερμηνέων του Στρατού Ξηράς
- Δωρεάν rapid test την Παρασκευή (16/2) σε 182 σημεία σε όλη τη χώρα
- Άδεια μητρότητας: Αναλυτικές οδηγίες για την επέκτασή της από 6 σε 9 μήνες
- TEE: Πρόγραμμα συμβουλευτικής και κατάρτισης για άνεργους με επιδότηση 1.950 ευρώ
- Συντάξεις Μαρτίου 2023: Έρχεται εβδομάδα πληρωμών – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες
- Τένις: Η Σάκκαρη νίκησε την Γκαρσία και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του τουρνουά της Ντόχα
- Hellenic Train: Αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού σήμερα Παρασκευή λόγω εργασιών
- Η Μόσχα διαμηνύει πως θα υπάρξουν αντίποινα αν η ΕΕ κατασχέσει δεσμευμένους ρωσικούς πόρους
- Ο καιρός σήμερα
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ: «Ακάθεκτη» η φορολεηλασία και το 2023