Το άφρον «πάρτι» των εξοπλισμών μεταφέρεται και στα ΕΑΣ;

Το 2016 η διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων είχε αναλάβει να «ξεπλύνει» την ντροπή της χώρας σε ό,τι αφορά τη συλλογή και καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού, που προβλέπει η συμφωνία της Οττάβα. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει τις νάρκες είχαν κατασκευάσει τα ΕΑΣ και καταστρέψει το σύνολο των ναρκών (1,5 εκατομμύριο) έως 31 Μαρτίου 2008.

Η Ελλάδα, πλέον, μαζί με

την Ουκρανία είναι η μόνη υπερήμερη χώρα από όσες υπέγραψαν το 2001 τη συμφωνία της Οττάβα. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα είναι υπερήμερη στην κατασκευή 650.000 ναρκών, διακόσιες χιλιάδες από τις οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες στο εργοστάσιο της VIDEX στη Βουλγαρία, που ανατινάχθηκε σε ατύχημα το 2014. H έκρηξη προκλήθηκε, σύμφωνα με τα πορίσματα των βουλγαρικών αρχών, από ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας. Μεταξύ των 15 ατόμων που είχαν σκοτωθεί, ήταν και ο γιος του Βούλγαρου ιδιοκτήτη του εργοστασίου. 

Η Βουλγαρία είναι η δεύτερη χώρα της περιοχής στην οποία παρόμοια διαδικασία απενεργοποίησης παλιού πολεμικού υλικού οδήγησε σε μεγάλο ατύχημα. Το 2008, 26 άτομα σκοτώθηκαν στο Γκερντέτσι, έξω από τα Τίρανα, σε έκρηξη που προκλήθηκε σε παρόμοιες εργασίες της εταιρείας Alb Demil για λογαριασμό Αμερικανού εργολάβου.

Τα έτη 2017-2018 τα ΕΑΣ κατέστρεψαν στο Λαύριο, με τη βοήθεια Ελληνικής εταιρείας από τη Λάρισα με περιοδική παρουσία Στρατού Ξηράς και Αμερικανών, περισσότερες από 550.000 νάρκες για να δοκιμάσουν την επάρκεια ενός συστήματος καταστροφής, που αποκαλείται «Κασταλία» (κόστος καταστροφής 1.8 ευρώ/νάρκη).

Σε πιο πρώιμη φάση του, το σύστημα είχε δοκιμαστεί στην Ελασσόνα, στο Μεγάλο Δέρειο και στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος με επιτυχία. Οι δοκιμές προκάλεσαν καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η διερεύνηση των οποίων ωστόσο δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επιβαρύνθηκε το περιβάλλον ούτε ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο, παρά την εμπλοκή στρατιωτικών, και μη, εισαγγελέων. 

Εν τούτοις, το 2019, τα ΕΑΣ κατήγγειλαν την σύμβαση με την εν λόγω Ελληνική εταιρεία, ώστε σήμερα να ανοίξει ο δρόμος να υπογραφεί νέα σύμβαση για να καταστραφούν οι εναπομένουσες νάρκες στην Κροατία με κόστος της τάξεως 10,5 ευρώ/νάρκη (9 φορές επάνω), παρά τη διαφωνία του Πρόεδρου των ΕΑΣ και του εκπρόσωπου των εργαζομένων. Συνολικό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο 3,800,00 ευρώ περίπου, προς επιδότηση θέσεων εργασίας εξωτερικού. 

Τα ΕΑΣ μας έχουν συνηθίσει και στο παρελθόν να ξοδεύουν αλόγιστα το δημόσιο χρήμα με την κάλυψη του εποπτεύοντος υπουργείου, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της LT PYRKAL, VITEX κ.λ.π. Ενώ ακούμε συνεχώς ότι γίνονται προσπάθειες επιβίωσης των ΕΑΣ, εν τούτοις το χρήμα στέλνετε στο εξωτερικό και τα συναρμόδια Υπουργεία κωφεύουν. Μήπως είναι ώρα να διερευνηθεί η υπόθεση;

The post Το άφρον «πάρτι» των εξοπλισμών μεταφέρεται και στα ΕΑΣ; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα