Το Ιράκ αντιμέτωπο με το τέρας της διαφθοράς

Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, έδειξε προθυμία απότην πρώτη του ομιλία να δώσει το σύνθημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, του περιορισμού της εξάπλωσής της και της λογοδοσίας των διεφθαρμένων και των εμπλεκομένων. Στην ομιλία, που εκφωνήθηκε ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου, ο Σουντάνι δήλωσε πως: «Η πανδημία της διαφθοράς που έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής είναι πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό», όπως μαθαίνουμε από το al-monitor.com.

«Η διαφθορά βρισκόταν πίσω από τα πολλά οικονομικά προβλήματα, αποδυναμώνοντας το κύρος του κράτους

και αυξάνοντας τη φτώχεια, την ανεργία και την ανεπάρκεια των δομών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς της κυβέρνησής του «περιλαμβάνει αποφασιστικές, πολύπλευρες και πολυεπίπεδες πολιτικές και διαδικασίες για την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διαφθοράς».

Ο Σουδάνι μάλιστα, ξεκίνησε αμέσως τα μέτρα κατά της διαφθοράς, μετά τη σημερινή αποπομπή του επικεφαλής της Επιτροπής Επενδύσεων της Βαγδάτης και παράδοση του φακέλου του στην Επιτροπή Ακεραιότητας για να ερευνήσει την υποτιθέμενη διαφθορά. Απάλλαξε επίσης τον γενικό διευθυντή ερευνών στην Επιτροπή Ακεραιότητας από τα καθήκοντά του λόγω της αδυναμίας του να λάβει σταθερά μέτρα σχετικά με υποθέσεις φορολογικών καταπιστευμάτων, παραπέμποντάς τον στα αρμόδια δικαστήρια προκειμένου να ληφθούν τα απαιτούμενα νομικά μέτρα.

Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ Μουσταφά αλ Χαντίμι είχε προαναγγείλει τον περασμένο Αύγουστο υποψίες για μεγάλη διαφθορά ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Γενικό Τμήμα Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, που οδήγησε στην απόλυση του διευθυντή του τμήματος εκείνη την περίοδο.

Ο Σουδάνι πίεσε επίσης στην ομιλία του να ανοίξει ο φάκελος του λαθρεμπορίου και αποκάλυψε ότι εμπλέκεται ένα «κόμμα», χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, το Σουδάνι ανακοίνωσε επίσης, τη σύσταση ειδικής επιτροπής κατά της διαφθοράς για την υποστήριξη της Επιτροπής Ακεραιότητας.

Η επιτροπή είναι παρόμοια με την Επιτροπή Τάγματος “Diwani 29’ ,γνωστή ως Επιτροπή “Abu Ragheef”, που ιδρύθηκε από τον προκάτοχό του Καντίμι, της οποίας ο Σουδάνι ήταν ένθερμος αντίπαλος. Ο Καντίμι είχε σχηματίσει την επιτροπή κατά της διαφθοράς σε συμφωνία με το δικαστικό σώμα, και μπόρεσε να επιτύχει σχετικά αποδεκτά αποτελέσματα, αλλά διαλύθηκε σύντομα για πολιτικούς λόγους. Αυτό όπως είναι λογικό, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επιτυχία οποιωνδήποτε μελλοντικών προσπαθειών για τη σύσταση παρόμοιων επιτροπών κατά της διαφθοράς.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλί Αμπντούλ-Αμίρ Αλάουι είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια “λεηλατήθηκαν” μεταξύ 2003 και 2020.

Ο Αλάουι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στις 16 Αυγούστου, εξέφρασε την έκπληξή του στη μακροσκελή επιστολή παραίτησής του για «την έκταση της επιδείνωσης των κυβερνητικών μηχανισμών τα τελευταία 15 χρόνια και το γεγονός ότι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι έχουν ουσιαστικά αναλάβει το κράτος», εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός πως το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών είχε κολλήσει με ανθρώπους που «δεν είχαν σημαντική εμπειρία ή γλωσσικές δεξιότητες και είχαν ελάχιστη γνώση των σύγχρονων πρακτικών στη δημόσια διοίκηση και τα οικονομικά».

Καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Σουδάνι φρόντισε να τοποθετήσει το θέμα της διαφθοράς ψηλά στις λίστες προτεραιοτήτων του για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να διατηρήσει τη διεθνή υποστήριξη που έλαβε μετά το σχηματισμό της κυβέρνησής του. Το Υπουργικό Συμβούλιο είδε το φως της δημοσιότητας εν μέσω κρίσιμων συνθηκών, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ο Σουντάνι συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τη διεθνή υποστήριξη εάν δεν αντιμετωπίσει τη διαφθορά και δεν δικάσει τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς.

Δεύτερον, ο Σουδάνι πρέπει να παράσχει απτά και γρήγορα αποτελέσματα για να κερδίσει τον ιρακινό λαό. Χρειάζεται επίσης να οικοδομήσει μια λαϊκή βάση σε ένα προοίμιο των επαρχιακών εκλογών που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος και των βουλευτικών εκλογών σε τρία χρόνια, ή ακόμη και νωρίτερα εάν τα πολιτικά κόμματα συμφωνήσουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τη στιγμή όπου το “Κίνημα Ευφράτη’ του Σουδάνι έχει μόλις τρεις έδρες από τις 328 στο κοινοβούλιο.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός θέλει να καθησυχάσει την ανώτατη σιιτική αρχή στη Νατζάφ, τον Αλί αλ-Σιστάνι, και τον ηγέτη του κινήματος των Σαδριστών Μουκάντα αλ-Σαντρ, οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί μέχρι στιγμής, τονίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να απαγγελθούν κατηγορίες σε εμπλεκόμενους πολιτικούς.

Όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις και οι ηγέτες τους έχουν ζητήσει την άμεση καταπολέμησης της διαφθοράς, ξεκινώντας από τον Νουρί αλ-Μαλίκι, ο οποίος κυβέρνησε το Ιράκ για οκτώ χρόνια (2006-2014) έως τον Χάιντερ αλ-Αμπάντι (2014-2018) και μετά τον Αντέλ Αμπντούλ-Μαχντί, που σχημάτησε το Ανώτατο Συμβούλιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Το συμβούλιο πραγματοποίησε περίπου 20 συνεδριάσεις, αλλά τα ευρήματά του που παρουσιάστηκαν στο δικαστικό σώμα δεν ήταν ξεκάθαρα, ειδικά όσον αφορά την τύχη των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων υπήρξαν υπουργοί, κυβερνήτες και υφυπουργοί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Σουδάνι αντιμετωπίζει πολλές δύσκολες προκλήσεις στην εκστρατεία του κατά της διαφθοράς λόγω της βαθιάς διείσδυσής της σε όλα τα διοικητικά και γραφειοκρατικά συστήματα της ιρακινής κυβέρνησης, των δικτύων πατρωνίας, και των κομματικών ποσοστώσεων.

The post Το Ιράκ αντιμέτωπο με το τέρας της διαφθοράς appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα