Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν,ο Λευκός Οίκος μιλά για «δυσαρέσκεια κατά Νετανιάχου» αλλά όπλα στέλνει

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε  ότι ενίσχυσε τα μέτρα άμυνας με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τις αυξημένες εντάσεις με το Ιράν μετά την επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό και τις ιρανικές απειλές.

Ο στρατός αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις άδειες "των μάχιμων μονάδων", να

παρεμβάλλει το σήμα GPS σε ορισμένα μέρη και να ενισχύσει την "ετοιμότητα" έπειτα από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Γάζα κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

"Ο ισραηλινός στρατός είναι σε πόλεμο και το θέμα της ανάπτυξης των δυνάμεων επανεξετάζεται συνεχώς σε συνάρτηση με τις ανάγκες", δήλωσε ο στρατός ανακοινώνοντας την αναστολή των αδειών.

Έπειτα από μια "αξιολόγηση της κατάστασης", δήλωσε επίσης ο στρατός, αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτικών και να κληθούν έφεδροι για το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ανακαλεί επίσης περισσότερους έφεδρους στρατιώτες εν μέσω "ορατών απειλών του Ιράν".

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, διευκρίνισε ότι η παρεμβολή του σήματος GPS έχει στόχο να προασπίσει τη χώρα από τα κατευθυνόμενα όπλα όπως οι πύραυλοι ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

"Ενισχύσαμε την ετοιμότητα των μονάδων μάχης, εκεί όπου είναι απαραίτητο", δήλωσε ο Χαγκάρι. "Ενισχύσαμε τα συστήματα άμυνας και έχουμε προετοιμάσει αεροσκάφη για την άμυνα, έτοιμα να επιτεθούν βάσει διαφόρων σεναρίων", πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται μετά τα πλήγματα που αποδόθηκαν στο Ισραήλ τα οποία κατέστρεψαν τη Δευτέρα το προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει την ευθύνη του, και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει ισχυρό ράπισμα για την επίθεση αυτή.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στο βόρειο μέτωπο (Λίβανος, Συρία) οι εχθροπραξίες έχουν αυξηθεί με εκτοξεύσεις πυραύλων και βολές πυροβολικού.

Το Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, επιδίδονται καθημερινά σε ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε τον θάνατο 1.170 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, η πλειονότητα των οποίων ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Σε αντίποινα, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Λωρίδα της Γάζας, μετρούν ήδη περισσότερους από 33.000 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η προεδρία των ΗΠΑ καλεί το Ισραήλ να εφαρμόσει «γρήγορα» τα μέτρα που υποσχέθηκε για να αυξηθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ισραήλ να θέσει «γρήγορα» σε εφαρμογή τα μέτρα για την αύξηση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας που υποσχέθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μερικές ώρες μετά τη συνδιάλεξή του με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε, για πρώτη φορά, ανοικτό το ενδεχόμενο να βάλει όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στο Ισραήλ.

«Τα μέτρα αυτά, που συμπεριλαμβάνουν τη δέσμευση να ανοίξει το λιμάνι της Ασντότ (...) να ανοίξει το σημείο διέλευσης στο Έρετς (...) και να υπάρξει μεγάλη αύξηση των παραδόσεων (ανθρωπιστικής βοήθειας) από την Ιορδανία απευθείας στη Γάζα, πρέπει τώρα να εφαρμοστούν γρήγορα και πλήρως», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας η οποία υπογράφεται από την εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Έιντριεν Γουότσον.

Το Ισραήλ θα επιτρέψει «προσωρινά» παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, μέσω του λιμένα Ασντότ και του σημείου διέλευσης Έρετς, αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα  οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση πολέμου ενέκρινε τη «λήψη άμεσων μέτρων για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια» προκειμένου να «αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση» και να «εξασφαλιστεί η συνέχιση» των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακο, κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου που δημοσιοποιήθηκε ώρες μετά τη συνδιάλεξή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.Λίγο νωρίτερα στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios κατά το οποίο η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε το άνοιγμα του Έρετς ώστε να αυξηθεί η ποσότητα της βοήθειας που παραδίδεται μέσω χερσαίων οδών, σχολίασε πως αν αληθεύει, πρόκειται για ευπρόσδεκτη είδηση. Ο Λευκός Οίκος παραδέχεται μια "αυξανόμενη δυσαρέσκεια" για τον Νετανιάχου

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ με τη λήψη "συγκεκριμένων μέτρων", εντάσσεται στο κλίμα "αυξανόμενης δυσαρέσκειας" της Ουάσινγκτον απέναντι στον σύμμαχό του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

"Ναι, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια", δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κώφευε έως τώρα στις εκκλήσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

ΗΠΑ, ο βασικός προμηθευτής όπλων του Ισραήλ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων αφού ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ είναι πελώρια κι αδιάλειπτη επί δεκαετίες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ρίχνει φως σε αυτή τη συνεργασία την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη πίεση από πολλές πλευρές να θέσει όρους στη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ώστε να εξασφαλίσει πως θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο πόλεμος οδεύει να συμπληρώσει μισό χρόνο την Κυριακή.

«Κατεπείγουσες» πωλήσεις

Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, οι ΗΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει δυο πωλήσεις που έγιναν με τη λεγόμενη «κατεπείγουσα» διαδικασία στον σύμμαχό τους. Η οδός αυτή επιτρέπει άμεσες παραδόσεις, παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, διάρκειας 30 ημερών, στο Κογκρέσο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση, έναντι 106 εκατομμυρίων δολαρίων, 13.981 οβίδων 120 χιλιοστών. Πρόκειται για πυρομαχικά προοριζόμενα κυρίως για τα άρματα μάχης Μερκάβα, που αναπτύχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε δεύτερη «κατεπείγουσα» πώληση από την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν. Επρόκειτο για 57.000 οβίδες 155 χιλιοστών και συναφή εξοπλισμό, με αξία συνολικά 147,5 εκατ. δολαρίων. Αντλήθηκαν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Οι πωλήσεις όπλων με αξία που ξεπερνά συγκεκριμένο όριο είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου να ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, κάτι όμως που δεν ισχύει για μικρότερης αξίας τέτοιες συναλλαγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, έχουν εγκριθεί πάνω από 100 πωλήσεις στο Ισραήλ που δεν δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Πολλές αφορούσαν πυρομαχικά για το πυροβολικό.

Σταθερή για δεκαετίες

Οι «επείγουσες» πωλήσεις στο Ισραήλ προστίθενται στη σταθερή για δεκαετίες —και δωρεάν— βοήθεια των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν στον πιο στενό σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή μέρος των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων τους.

Από ιδρύσεώς του το 1948, η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε με κάπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια το Ισραήλ, κατά επίσημους αριθμούς. Το ποσό αυτό ισούται με 300 δισεκ. δολάρια αν αναπροσαρμοστεί για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Το Ισραήλ είναι «ο μεγαλύτερος αποδέκτης αθροιστικά» της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό «μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Έλαβε εξάλλου χωριστή, «μεγάλη οικονομική βοήθεια» μεταξύ του 1971 και του 2007.

Έκτοτε, η βοήθεια είναι σχεδόν αποκλειστικά στρατιωτική — κι ανέρχεται σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δυνάμει πολυετών διμερών συμφωνιών, που επί του παρόντος έχουν ισχύ ως το 2028.

«Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ πρόσβαση σε κάποιους από τους πιο προηγμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του (σ.σ. ‘αόρατου’ για τα περισσότερα ραντάρ μαχητικού αεροσκάφους) F-35», συνοψίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι επίσης οι ΗΠΑ αυτές που χρηματοδοτούν και εν μέρει προμηθεύουν εξοπλισμό για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος. Το χαρακτηριζόμενο αποτελεσματικό αν και πολύ δαπανηρό σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται η ασπίδα του εβραϊκού κράτους για την αναχαίτιση πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας ή τον Λίβανο.

Η βοήθεια κατευθύνεται σχεδόν όλη στην αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών από αμερικανικές στρατιωτικές βιομηχανίες.

Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, πολλές φωνές εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για τον τρομακτικά βαρύ απολογισμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία θεωρητικά απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε χώρες που ευθύνονται για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο διευθυντής της CIA Μπερνς στην Αίγυπτο το σαββατοκύριακο για να επιδιώξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ/Χαμάς

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς αναμένεται στο Κάιρο το σαββατοκύριακο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον αιγύπτιο και τον ισραηλινό ομόλογό του, νέα προσπάθεια για να καρποφορήσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ/Χαμάς για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων, ανέφερε μέσω X ο ρεπόρτερ του ιστότοπου Axios Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος δυο πηγές του.

The post Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν,ο Λευκός Οίκος μιλά για «δυσαρέσκεια κατά Νετανιάχου» αλλά όπλα στέλνει appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα