Το ματς του αιώνα! Το μάθημα που πήραν από την Ουγγαρία του Πούσκας

Αν υπάρχει μία ημερομηνία, ένα ορόσημο στο οποίο θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι οι Άγγλοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δεν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου παίζεται ποδόσφαιρο, είναι η 25η Νοεμβρίου του 1953. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία πήρε αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί και να αποδώσει καρπούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, με το μοναδικό τρόπαιο των «Τριών Λιονταριών» σε επίπεδο ανδρών. Ομως, πριν από 64 χρόνια πήραν ένα μάθημα που δεν θα ξεχνούσαν ποτέ…

Ονομάστηκε «Ματς του Αιώνα», γιατί οι Άγγλοι (αυτο)διαφημίζονταν ως εκείνοι που ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο και η

εθνική ομάδα τους θα αντιμετώπιζε την Ουγγαρία που έμοιαζε ασυναγώνιστη. Ήταν και το απέδειξε τόσο στο ματς της 25ης Νοεμβρίου στο «Γουέμπλεϊ», διασύροντας 6-3 τους Άγγλους, όσο και τα επόμενα χρόνια, καθώς η Παγκόσμια Κυριαρχία της διήρκεσε έως το 1956, όταν ουσιαστικά διαλύθηκε μέσα στη λαίλαπα της ουγγρικής επανάστασης. Επίλεκτα στελέχη της ομάδας εκείνης που θεωρείται ότι έπαιξε πρώτη «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» δύο δεκαετίες πριν από την Ολλανδία, ήταν ο Φέρεντς Πούσκας, ο Σάντορ Κότσιτς, ο Νάντορ Χιντεγκούτι, ο Ζόλταν Τσίμπορ, ο Γιόζεφ Μπόζικ, ο Γκιούλα Γκρόσιτς…

Γιατί όμως μια ήττα, ακόμα και με σκορ 3-6, να μείνει στην ιστορία; Στο κάτω κάτω, οι Μαγυάροι ολοκλήρωσαν τον απίστευτο εξαετή κύκλο τους (1949-1955) με απολογισμό… παγκόσμιου πρωταθλητή Πυγμαχίας Βαρέων Βαρών: 42 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα από τη Γερμανία στο Μουντιάλ του 1954, που έμεινε στα χρονικά ως «Το θαύμα της Βέρνης» ακριβώς επειδή ισοδυναμούσε με θαύμα να τους νικήσει κανείς.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η Ουγγαρία την Αγγλία, άλλαξε τα πάντα… Μέχρι τότε στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο κυριαρχούσε το σύστημα «WM» ένας σχηματισμός με τρεις παίκτες στην άμυνα, δύο στο κέντρο, τρεις στην επίθεση και άλλους δύο στα «φτερά» από το κέντρο και μπροστά. Ενα 3-2-5 θα λέγαμε σήμερα! Οι αμυντικοί έπαιζαν αυστηρά man to man κι αυτό έχει τη σημασία του για το «Ματς του αιώνα».

Προπονητής της Ουγγαρίας ήταν ο Γκούσταβ Σέμπες, ο οποίος προώθησε αρκετές καινοτομίες στην προπόνηση και τον τρόπο λειτουργίας της εθνικής ομάδας. Σε αγωνιστικό επίπεδο ήταν εκείνος που οραματίστηκε ένα νέο πρωτοποριακό σχηματισμό με δύο κεντρικούς μπακ, τρεις παίκτες σε σχηματισμό μπροστά τους, τρεις μέσους και δύο επιθετικούς. Με τη διαφορά ότι ακόμα και ο σέντερ φορ γύριζε στο κέντρο του γηπέδου, όταν η ομάδα αμυνόταν. Αυτό έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στον αγώνα του Γουέμπλεϊ, αφού οι Άγγλοι αμυντικοί ακολουθούσαν σα… βεντούζες τους αντίπαλους φορ, παρασύρονταν μακριά από την περιοχή τους και αποτέλεσαν εύκολη λεία στις γρήγορες αντεπιθέσεις. Σήμερα με τους όρους που έχουν (υπερβολικά ορισμένες φορές) επικρατήσει, θα λέγαμε ότι ήταν τραγικοί στο Transition! Αποτέλεσμα ήταν να δεχτούν τέσσερα γκολ πριν συμπληρωθεί το ημίωρο και ως εκ τούτου 105.000 κόσμος που γέμισε τις εξέδρες στο «Ναό του Ποδοσφαίρου» χειροκρότησε την «Χρυσή Ομάδα», την περίφημη «Aranycsapat» της δεκαετίας του 1950. Χατ τρικ πέτυχε ο Χινεγκούτι (1΄, 20΄, 53΄), δύο γκολ ο Πούσκας (24΄, 27΄) και ένα ο Μπόζικ (50΄), ενώ για τους Άγγλους σκόραραν ο Σίουελ (13΄), ο Μόρτενσεν (38΄) και ο Ράμσεϊ (57΄ πεν.). Αρχηγός της Αγγλίας ήταν ο θρύλος της Γουλβς, Μπίλι Ράιτ, ο πρώτος celebrity ποδοσφαιριστής στα χρονικά, που είχε παντρευτεί την τραγουδίστρια Τζόι Μπέβερλι.

Την περίοδο της παντοδυναμίας της, η οποία πιστοποιήθηκε με την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, η Aranycsapat δεν χαρίστηκε σε κανέναν: 12-0 την Αλβανία, 9-1 τη Φινλανδία, 8-3 τη Δυτική Γερμανία (δύο εβδομάδες πριν την ήττα!), 6-1 την Αυστρία, 8-2 την Πολωνία… Λίγους μήνες μετά τη συντριβή τους οι Άγγλοι προσπαθησαν να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από το γοήτρό τους, όμως τα έκαναν ακόμα χειρότερα. Διασύρθηκαν 7-1 στο «Νεπστάντιον» της Βουδαπέστης τον Μάιο του 1954. Το σύστημα «WM» εγκαταλείφθηκε μια για πάντα, οι Άγγλοι άρχισαν να δουλεύουν διαφορετικά σε θέματα τακτικής προσέγγισης. Το 1962 είχαν αξιοπρεπή παρουσία στο Μουντιάλ της Χιλής και ένα χρόνο μετά προσέλαβαν τον φέρελπι προπονητή της Ιπσουϊτς, Αλφ Ράμσεϊ, ο οποίος ήταν παίκτης της εθνικής στο «Ματς του αιώνα»! Το 1966 ο Σερ Αλφ οδήγησε τα «Τρία Λιοντάρια» στην κορυφή του κόσμου, ένας θρίαμβος στον οποίο το λιθαράκι τους έβαλαν κι οι «Μαγικοί Μαγυάροι».

The post Το ματς του αιώνα! Το μάθημα που πήραν από την Ουγγαρία του Πούσκας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα