Τουρκία εκλογές αναθεωρητισμός, εθνικισμός και ελληνοτουρκικά-Χρήστος Καπούτσης

Του Χρήστου Καπούτση

Στην Τουρκία την Κυριακή διεξάγεται μία  ιστορικών διαστάσεων αναμέτρηση, για την Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, που γίνονται με βάσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τότε ο Τ. Ερντογάν,  θα ανανεώσει τη Θητεία του και θα παραμείνει στο προεδρικό Μέγαρο, που είναι ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα,  στην περιοχή Μπεστεπέ της Άγκυρας, μέσα στο άλσος του Ατατούρκ.

Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο ηγέτης του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ενώ

στηρίζουν την προεδρική υποψηφιότητά του δυνάμεις εθνικιστικές (MHP), ισλαμοσυντηρητικές (YRP) και  ακροδεξιές (HÜDA-PAR), το ακραία σουνιτικό Νέο Κόμμα Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν, καθώς και η  συμμαχία των υπερεθνικιστικών κομμάτων  και φυσικά ο ισχυρός σύμμαχός του που είναι το κόμμα του εθνικιστή ηγέτη Μπαχτσελί.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο  ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), τον  στηρίζουν τα κόμματα που ενώθηκαν υπό την ομπρέλα της καλούμενης «Εθνικής Συμμαχίας», μεταξύ αυτών δυνάμεις εθνικιστικές (İYİ), ισλαμοσυντηρητικές (Saadet),  αλλά και οι Κούρδοι/φιλοκούρδοι του HDP.

Ο Τ. Ερντογάν, εφόσον επανεκλεγεί, θα έχει να αντιμετωπίσει, μία  εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η τουρκική οικονομία παραπαίει. Και επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το χάσμα που τον χωρίζει από τη Δύση  και την δυσαρέσκεια των  ΗΠΑ, επειδή, θα ενισχύσει τους  δεσμούς της Τουρκίας με την Ρωσία του  Πούτιν, σε στρατιωτικό, πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο. Επειδή όμως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία, καθότι η γεωγραφική θέση της και η Γεωστρατηγικής της αξία είναι αδιαμφισβήτητες σταθερές,  θα ανεχτούν πολλά από «τερτίπια» του Ερντογάν. Και όλοι αναγνωρίζουν, σε Δύση και Ανατολή, ότι χωρίς την Τουρκία, το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει υπαρξιακά προβλήματα. Το «παζάρι» του Ερντογάν με τη Δύση,  θα είναι «σεμινάριο» για τις διεθνείς σχέσεις στα αμερικανικά Πανεπιστήμια.

Η Τουρκία  επιζητεί μεγαλύτερη Στρατηγική αυτονομία,  ώστε να καταστεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη,  ενδιάμεση  σε Δύση και Ανατολή, με αποφασιστικό ρόλο στις διεθνοπολιτικές εξελίξεις. Αυτός ο στόχος οδηγεί αναπόφευκτα στον αναθεωρητισμό. Είναι Στρατηγική επιλογή της Τουρκίας, που υπηρετείται πιστά από τους ισλαμιστές του Ερντογάν και από τους Δυτικόστροφους κοσμικούς κεμαλικούς του  Κιλιτσντάρογλου. Όσοι πιστεύουν ή έστω ελπίζουν,  ότι το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα εξαφανιστεί ή έστω θα υποχωρήσει  εάν βγει ο Κιλιτσντάρογλου, τότε, «ενώ μακαρίζομε την αθωότητά σας δεν ζηλεύομε την αφροσύνη σας, δηλαδή τη βλακεία σας» (Θουκυδίδης: Ο Διάλογος Αθηναίων-Μηλίων ).

Ο αναθεωρητισμός όμως, έχει ισχυρά ερείσματα στον εθνικισμό. «Ο εθνικισμός αγκαλιάζει στην Τουρκία όλες τις τάξεις και όλες τις ιδεολογίες, είτε είναι δεξιές είτε αριστερές, είτε είναι κοσμικές,  είτε θρησκευτικές», επισημαίνει, σε συνέντευξή του στη  Le Monde, ο Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Χαλίλ Καραβελί.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, το πιθανότερο είναι ότι μετά τις εκλογές, ο Τ. Ερντογάν, θα ζητήσει από την Ελλάδα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά με την Τουρκία, να καθορίζει την ατζέντα! Ουσιαστικά, ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, θα ζητήσει από την Ελλάδα, να επιλέξει ποια από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι διατεθιμένη να εκχωρήσει στην Τουρκία, όπως απαιτούν οι ΗΠΑ και η Γερμανία.   

Οι  Υπουργοί,  Εξωτερικών Μεβλούντ Τσαβούσογλου και Άμυνας Χ. Ακάρ, συνεχίζουν απτόητοι, την προσφιλή επιθετική ρητορική τους σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και επανέφερε την απαίτηση   για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Επιπλέον  κατηγόρησε την ελληνική Κυβέρνηση, για δηλώσεις σχετικά με τη γενοκτονία του Ποντικού Ελληνισμού, που κατά τον Χ. Ακάρ, είναι ιστορικά αβάσιμες κατηγορίες.

Η Τουρκία,  ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις, βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην πάγια εθνική Στρατηγική της.

Έχει υιοθετήσει, μια επιθετική και αναθεωρητική πολιτική, την οποία μάλιστα  υποστηρίζει και με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  την ημέρα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών,  έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Σε συνέντευξή του στο Haber Turk ανέφερε:  «Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης των δυο κρατών στο Αιγαίο. Εκκρεμεί  η επίλυση του θέματος των νησιών και βραχονησίδων,  που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχίας τους. Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν.»

Βέβαια τα μεγαλύτερα ελληνικά πολιτικά κόμματα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις των αρχηγών τους, επιμένουν, στη μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που στο Αιγαίο συμπίπτει  εν πολλοίς, με την ΑΟΖ. Άποψη με την οποία ταυτίζεται ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός  Ιωάννης Σαρμάς, αλλά και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, εξωτερικών ,  ο πρέσβης επί τιμή, Βασίλης Κασκαρέλης,  Εθνικής Άμυνας, ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής και Προστασίας του Πολίτη , ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης (συνοριοφύλακες- ΕΥΠ).  Ειδικότερα ο Στρατηγός Χαρ. Λαλούσης, που στην κρίση στον Έβρο, απέδειξε ότι είναι ένας ικανότατος επιτελικός αξιωματικός, έχει επιφορτιστεί με ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο και έχει την απαιτούμενη κατάρτιση και βούληση να επιτύχει. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  η ικανή στρατιωτική ηγεσία και το αναβαθμισμένο οπλοστάσιο που διαθέτουν οι Ε.Δ., αποτελεί «ασφαλιστικό συμβόλαιο» ότι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας θα μείνει αλώβητη. Η παρουσία του Β. Κασκαρέλη , ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί   εγγύηση για την πλήρη και επιτυχή διπλωματική δραστηριότητα.

Αν επιχειρήσει ο Τ. Ερντογάν, να δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο, εκτιμώντας  ότι η Ελληνική Κυβέρνηση,  επειδή είναι υπηρεσιακή,  θα είναι αδύναμη και δεν θα αντιδράσει,  μάλλον θα απογοητευθεί.

Εκτιμώ ωστόσο, ότι, επιβάλλεται να τεθούν ως προϋπόθεση, μετεκλογικού διαλόγου με  την Άγκυρα, η άρση  των εδαφικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και η απαίτηση για  αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από την Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση,  για παραπομπή της μοναδικής ελληνοτουρκικής  διαφοράς στη  Χάγη.

Και κάτι ακόμη. Η νέα δοκιμή του πυραύλου Tayfun, παρουσία του Τ. Ερντογάν και λίγες μέρες πριν τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή που συνιστούν οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι για την Ελλάδα,  που είναι και ταυτόχρονα και μια υπενθύμιση-προειδοποίηση , ότι η αναθεωρητική πολιτική της  Τουρκίας, υποστηρίζεται και από την αξιοπιστία των οπλικών συστημάτων,  που κατασκευάζει η  Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία.

The post Τουρκία εκλογές αναθεωρητισμός, εθνικισμός και ελληνοτουρκικά-Χρήστος Καπούτσης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα