Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: “Να υποχρεώσουμε την Τουρκία να΄ρθει Χάγη βάζοντας όρο την ειδική σχέση της με την ΕΕ”

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει ως λύση στα ελληνοτουρκικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει την επιλογή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του newsbomb , “Meeting Point”, με την Όλγα Τρέμη.

Ο κ.Τσίπρας

συνόψισε τη θέση το ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

¨Έχω αποδείξει από την πολιτική μου διαδρομή ότι βάζω το συμφέρον της χώρας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον. Θεωρώ λοιπόν, προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού, την προοπτική μιας έντιμης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Διότι η χώρα μας, μια μικρή χώρα -οι συσχετισμοί δεν είναι συσχετισμοί υπέρ ημών απέναντι στην Τουρκία-, άρα ο βασικός μας σύμμαχος είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Η προοπτική της Χάγης λοιπόν είναι η μόνη προοπτική που μπορώ εγώ να δω ότι μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και η ένταση στο Αιγαίο για την ομαλότητα, οι προκλήσεις, δεν είναι κάτι το οποίο μας βοηθάει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία σήμερα δεν είναι η Τουρκία της δεκαετίας του ’80. Ο πληθυσμός της έχει γιγαντωθεί ενώ η χώρα έχει δημογραφικό πρόβλημα, συρρίκνωσης του πληθυσμού μας, το ΑΕΠ της Τουρκίας έχει τριπλασιαστεί, ο ρόλος της ως περιφερειακή δύναμη…”

Προτείνει επίσης να συνδεθεί η ειδική σχέση που επιδιώκει να ΄χει η Τουρκία με την ΕΕ, με την προοπτική να δεχτεί την προσφυγή στη Χάγη. Όπως δήλωσε γι΄ αυτή την πρόταση ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει καν απαντήσει.

Όλη η συνομιλία με την Όλια Τρέμη για τα ελληνοτουρκικά:

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πάμε και στα ελληνοτουρκικά; Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να πάει στη Χάγη. Χάγη, όπως και να το κάνουμε, σημαίνει ότι θα πάρουμε κάποια πράγματα αλλά και το κατιτίς θα το δώσουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν πολύ ισχυρά στερεότυπα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη όλων μας, εννοώ και των πολιτικών και των δημοσιογράφων. Εσείς λοιπόν, με αυτό το δεδομένο, ότι θα έχει βαθμό δυσκολίας για να γίνει αποδεκτό απ’ την κοινή γνώμη, θα στηρίξετε την κυβέρνηση ή όχι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν η κυβέρνηση το αποφασίσει, έχω αποδείξει ότι στην εξωτερική πολιτική κινούμαι στη βάση αρχών και όχι του μικροκομματικού συμφέροντος.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, επειδή μπορεί να έχει και πολιτικό κόστος, γι’ αυτό σας το ρωτώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μιλάτε σ’ εμένα που έφαγα όλο το πολιτικό κόστος με τη Συμφωνία των Πρεσπών που μου έλεγαν ότι είναι μια προδοτική συμφωνία και τώρα όλοι σπεύδουν να την τηρήσουν και να την τιμήσουν. Διότι, ξέρετε κάτι; Και η δημαγωγία και ο λαϊκισμός έχουν ένα όριο. Και η πολιτική δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Έχω αποδείξει από την πολιτική μου διαδρομή ότι βάζω το συμφέρον της χώρας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον. Θεωρώ λοιπόν, προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού, την προοπτική μιας έντιμης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Διότι η χώρα μας, μια μικρή χώρα -οι συσχετισμοί δεν είναι συσχετισμοί υπέρ ημών απέναντι στην Τουρκία-, άρα ο βασικός μας σύμμαχος είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Η προοπτική της Χάγης λοιπόν είναι η μόνη προοπτική που μπορώ εγώ να δω ότι μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και η ένταση στο Αιγαίο για την ομαλότητα, οι προκλήσεις, δεν είναι κάτι το οποίο μας βοηθάει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία σήμερα δεν είναι η Τουρκία της δεκαετίας του ’80. Ο πληθυσμός της έχει γιγαντωθεί ενώ η χώρα έχει δημογραφικό πρόβλημα, συρρίκνωσης του πληθυσμού μας, το ΑΕΠ της Τουρκίας έχει τριπλασιαστεί, ο ρόλος της ως περιφερειακή δύναμη…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δεν σφύζει και η οικονομία της ιδιαιτέρως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά η σύγκριση του παραγόμενου ΑΕΠ, του παραγόμενου πλούτου της Ελλάδας με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό τι σημαίνει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι μια σοβαρή πατριωτική στάση είναι να επιδιώκει έντιμη λύση, χωρίς παραχωρήσεις -με κόκκινες γραμμές προφανώς-, χωρίς παραχωρήσεις των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε άλλη ψευτοπατριωτική, ψευτοτσαμπουκάδικη στάση, όπως αυτές που δήθεν μας αναφέρουν αυτοί οι οποίοι κάνουν κατά καιρούς τα λιοντάρια αλλά όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα είναι κότες, είναι όρνιθες, δεν είναι πατριωτική στάση. Μακάρι η Τουρκία να αναγκαζόταν να πάει σε μια τέτοια διαδικασία. Θέλει ν’ αποφύγει τη Χάγη όπως ο διάολος το λιβάνι.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Θέλει τον απευθείας διάλογο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλει τον απευθείας διάλογο, θέλει να κάνει ότι συνδιαλέγεται απευθείας, αλλά στην πραγματικότητα να συνδιαλέγεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εκεί όμως μας λέτε ότι είναι Δαβίδ με Γολιάθ μ’ έναν τρόπο. Άρα δηλαδή είναι κάτι, ένα πεδίο που προφανώς δε μας συμφέρει ιδιαίτερα. Από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τι περιμένετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι πολλά πράγματα, διότι ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Kick the can down the road, που λένε οι Αγγλοσάξονες.

Ακριβώς επειδή έχει εσωτερικές αντιφάσεις τεράστιες, δεν μπορεί να φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών μνημονίων που είναι προς όφελος της χώρας, για να ελέγχει η πολεμική αεροπορία το FIR της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε αυτό δεν θέλει. Ακριβώς επειδή έχει τεράστιες αντιφάσεις και ο μεν Γεραπετρίτης λέει η κόκκινη γραμμή μας στα 6 μίλια όταν μπαίνουν και σουλατσάρουν εντός των 12 μιλίων λέει τα 6 μίλια κόκκινη γραμμή, ο δε Σαμαράς λέει κόκκινη γραμμή ο ίδιος ο διάλογος μην τυχόν καθίσεις και συζητήσεις, δεν έχει στρατηγική.

Εγώ νομίζω ότι χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία τώρα που η Τουρκία θέλει όχι την ενταξιακή της προοπτική πια, αλλά την ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλει δηλαδή να ξαναξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Καίγεται, όχι απλώς το θέλει…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια ευκαιρία. Εμείς προτείναμε στην κυβέρνηση αυτό να το συνδέσει με την προοπτική Χάγης για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Όχι γενικά, γιατί στο Ελσίνκι ήταν ανοιχτό. Για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Έχετε απάντηση σ’ αυτό που προτείνατε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η απάντηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Και είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, ακριβώς διότι πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην ασχοληθεί…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ο κ. Δένδιας τι λέει επ’ αυτού; Έχετε καταλάβει αν του αρέσει αυτή η πρόταση ή όχι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το ξέρω αυτό, δε μπορώ να έχω εικόνα για το τι λέει προσωπικά ο κ. Δένδιας, φαντάζομαι όμως ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι αυτός ο οποίος ακολουθεί την πολιτική του πρωθυπουργού, δεν ακολουθεί ξεχωριστή πολιτική.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Καλά, δεν είπα εγώ, αλλά μπορεί να έχει άποψη, αυτό ρώτησα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το ξέρω. Αυτό που καταλαβαίνω, όπως καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης, είναι ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να τις συγκεράσει.

The post Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: “Να υποχρεώσουμε την Τουρκία να΄ρθει Χάγη βάζοντας όρο την ειδική σχέση της με την ΕΕ” appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα