Υγιαίνετε και Ευημερείτε μέσω των Πολιτιστικών Αγαθών και των Καλών Τεχνών-Δημ.Σκουτέρης

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Είναι παράδοση σε πολλές οικογένειες τις γιορτινές τούτες ημέρες να παρακολουθούν περισσότερες θεατρικές ή και κινηματογραφικές παραστάσεις. Να επισκέπτονται χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης, να βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με άυλα ή και υλικά πολιτιστικά αγαθά. Αρκετοί είναι και αυτοί που επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν τον μυθικό Ορφέα που εξημέρωσε άγρια ζώα με τους ήχους της μουσικής και ευφραίνουν τις αισθήσεις τους δια της μουσικής, των ασμάτων και των χορών.

Πέραν της παράδοσης και της μυθολογίας αποδεδειγμένα πλέον η ενασχόληση με τις τέχνες-με

τον πολιτισμό- βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αυξάνει την παραγωγικότητα και δημιουργεί οικονομική υπεραξία. Στην Μεγάλη Βρετανία διεξήχθη μεγάλη έρευνα για να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι καλές τέχνες και η σχέση με τα πολιτιστικά αγαθά στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Μελετήθηκε ακόμα και η οικονομική αποτίμηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Για την συγκεκριμένη μελέτη συνεργάσθηκαν η εταιρεία Frontier Economics UK και το Κέντρο για τις Τέχνες και την Υγεία του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που εδρεύει στο University College του Λονδίνου.

Κατά τον συν-συγγραφέα της έρευνας αυτής κ. Matthew Bell της Frontier Economics: Η ενασχόληση με την τέχνη που βασίζεται στην παράσταση, όπως θεατρικά έργα, μιούζικαλ και μπαλέτο, και ιδιαίτερα η συμμετοχή στη μουσική, συνδέεται με τη μείωση της κατάθλιψης και του πόνου ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

«Μπορούμε επίσης να συνεκτιμήσουμε και τις επιπτώσεις αναφορικά με το μειωμένο κόστος για το Αγγλικό ΕΣΥ, την συμβολή του στην αναβολή εμφάνισης της άνοιας αλλά και την αυξημένη παραγωγικότητα στην εργασία» τόνισε ο ερευνητής.

Η καθηγήτρια Daisy Fancourt, διευθύντρια του προαναφερόμενου κέντρου του ΠΟΥ και επίσης συν-συγγραφέας της έρευνας, είπε αποδείχτηκε ότι  «…η ενασχόληση με τις τέχνες έχει ποικίλες και απτές επιπτώσεις στην υγεία, από την υποστήριξη της γνωστικής ανάπτυξης και την προστασία από τη γνωστική έκπτωση, έως τη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικών ασθενειών και ενίσχυση της ευεξίας. Επίσης καταγράφηκε  μείωση του πόνου και του στρες, μέσω των ίδιων νευρολογικών και φυσιολογικών οδών που ενεργοποιούνται με την όποια φαρμακευτική αγωγή. Με την διατήρηση της σωματικής λειτουργίας μειώνονται οι συνέπειες της μοναξιάς καθώς και η όποια αδυναμία και  σωματική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

«Η ενασχόληση με τις τέχνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιττής πίεσης στις υπηρεσίες υγείας, βοηθώντας τα άτομα να διαχειρίζονται την υγεία τους πιο αποτελεσματικά, όπως να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι και κοινωνικά δεσμευμένοι μειώνοντας έτσι την ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο και γηροκομεία».

Η έρευνα αναφέρει 13 διαφορετικές ομάδες ανθρώπων – από τους νέους έως τους ηλικιωμένους – των οποίων η υγεία και η ευημερία βελτιώθηκαν όταν παρακολούθησαν ή συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα σε καλλιτεχνικές αναζητήσεις κάθε είδους. Για παράδειγμα, άτομα άνω των 65 ετών που παρακολουθούσαν μαθήματα σχεδίου κάθε εβδομάδα για τρεις μήνες στο τοπικό τους μουσείο, σε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Πέμπτη στο μουσείο», εξοικονόμησαν κατά μέσο όρο ένα ποσόν £ 1.310 ο καθένας εξ αιτίας του ότι δεν χρειάζονταν να επισκέπτονται τους γιατρούς τους δεδομένου ότι ήδη  αισθάνονταν καλύτερα, πιο υγιείς.

Ομοίως, μια μελέτη 3.333 νεαρών ενηλίκων μεταξύ 18 και 28 ετών διαπίστωσε ότι όσοι συμμετείχαν σε οργανωμένες καλλιτεχνικές, μουσικές ή θεατρικές δραστηριότητες ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι και ότι η ζωή τους είχε περισσότερο νόημα και αξία ως αποτέλεσμα.

Η ενασχόληση με τις τέχνες-με τον πολιτισμό- με την  κουλτούρα και η συμμετοχή έμμεσα ή άμεσα σε δημιουργικές πολιτισμικές αναζητήσεις προκαλεί οικονομική υπεραξία, με βάση τη μελέτη που αγγίζει τα 8 δισ. λιρών . Η Frontier και το Πανεπιστημιακό κέντρο που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ χρησιμοποίησαν μεθόδους του Υπουργείου Οικονομικών και του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αριστεία Υγείας και Φροντίδας (Nice) για την ανωτέρω εκτίμηση.

Τα περισσότερα μάλιστα από τα οφέλη- 7 από τα 8 δισ. £ καταμετρήθηκαν ως τέτοια- υπολογίσθηκε ότι προέρχονται από τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής των ανθρώπων και το άλλο-το 1 δις £ - από τη βελτιωμένη παραγωγικότητα στην εργασία.

Τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι όχι μόνο οι περαιτέρω επενδύσεις στον πολιτισμό και στις τέχνες θα μπορούσαν να είναι πολύτιμες για τα άτομα και τις υπηρεσίες υγείας ως μέρος μιας προληπτικής ατζέντας για την υγεία, αλλά και οποιεσδήποτε περικοπές στη χρηματοδότηση ή παροχή των τεχνών πρέπει να θεωρούνται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με ατομικές και κοινωνικές οικονομικές επιπτώσεις », πρόσθεσε η καθηγήτρια κα Fancourt, η οποία διευθύνει επίσης την ομάδα κοινωνικής βιοσυμπεριφορικής έρευνας του UCL.

Ο Chris Bryant, υπουργός δημιουργικών Βιομηχανιών, Τεχνών και Τουρισμού, δήλωσε: «Η έρευνα, που ανατέθηκε από το DCMS, δείχνει πώς ο πολιτισμός και η κληρονομιά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη ζωή μας, βελτιώνοντας τη σωματική και ψυχική μας ευεξία και υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της πλούσιας κληρονομιάς μας για να εξασφαλίσει ότι μπορεί να εμπλουτίσει τις ζωές πολλών για τα επόμενα χρόνια».

Αν αυτά συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εμείς στην Ελλάδα τι θα έπρεπε να κάνουμε; Με πολιτισμό πλέον των 5 000 ετών με την μοναδικότητα της Ελληνικής Γλώσσας. Γιατί πράγματι τι θα ήταν η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά χωρίς τη συνεισφορά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος; Χωρίς τις αρχές της φιλοσοφίας, του ανθρωπισμού, την έννοια της δημοκρατίας, τις αρχές της επιστήμης, τους ολυμπιακούς αγώνες, το θέατρο, την κλασική τέχνη, τη μυθολογία, χωρίς τον Όμηρο και τους κλασσικούς του Θεάτρου; Οι ελληνικές αρχαιότητες που εκλάπησαν από την Ελλάδα αποτελούν τους μεγαλύτερους πόλους έλξης του παγκόσμιου κοινού στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Τι θα ήταν η Ελλάδα, τι θα ήταν η παγκόσμια κοινότητα χωρίς την Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Κνωσό;

Τέλος επισημαίνεται ότι:

Το 2013, η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών στην πολυσέλιδη έκθεση της προς τη Γερουσία των ΗΠΑ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επιστροφής στη μελέτη των κλασικών και στις πρακτικές επιστήμες, προκειμένου να δώσουν «ερέθισμα καινοτομίας και πηγή κοινωνικής συνοχής» στους νέους. Την ίδια χρονιά, το 2013, το Υπουργείο Παιδείας της Μ. Βρετανίας συμπεριέλαβε στην Δημοτική Εκπαίδευση την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών και λατινικών. Εμείς ξεπληρώναμε και ξεπληρώνουμε δια των μνημονίων τα γραμμάτια της ντόπιας και αλλοδαπής ολιγαρχίας, την ανεπάρκεια των υπαλλήλων αυτών των ολιγαρχών (αναφέρομαι στην πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού). Λύση; Η άνευ όρων προσφυγή στον πολιτισμό μας ακόμα και μέσω μιας μαζικής ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

Αν όμως παραμένουμε αδρανείς-απαθείς με υποχρεώνετε να επαναλάβω με πόνο ψυχής τους στίχους του μεγάλου μας Ποιητή Γιώργου Σεφέρη:

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει·παραπετάσματα βουνών αρχιπέλαγα γυμνοί γρανίτες…Το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓ ΩΝΙΑ 937.

Πολιτικός Αναλυτής, skouterisd@gmail.com, @skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94

The post Υγιαίνετε και Ευημερείτε μέσω των Πολιτιστικών Αγαθών και των Καλών Τεχνών-Δημ.Σκουτέρης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υγιαίνετε, Ευημερείτε, Πολιτιστικών Αγαθών, Καλών Τεχνών-Δημ Σκουτέρης,ygiainete, evimereite, politistikon agathon, kalon technon-dim skouteris