Υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ για ενδεχόμενες υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά προκαλούν ερωτήματα. Κάποια από αυτά τίθνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι υπέρ του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία

Στηρίζουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» για τα ελληνοτουρκικά.

Διατύπωσε μία σειρά από ερωτήματα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την επανεκκίνηση του διαλόγου και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τι σημαίνει υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «αυτά δε λέγονται πριν την διαπραγμάτευση». Επίσης, διερωτήθηκε με αφορμή αναφορές του κ. Μητσοτάκη, αν η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική ή γεωπολιτική». «Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία;», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος ρωτώντας επιπλέον «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει κατοχυρώσει ότι είναι δύναμη πατριωτική». «Μας έχει δημιουργήσει μία ανησυχία ο τρόπος που τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμείς βάζουμε θετική ατζέντα στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε. «Θέλουμε να προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν παρασυρόμαστε από τη στάση που είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις Πρέσπες». Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Φάμελλος ζήτησε να έρθουν στη Βουλή οι τρεις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

Νίκος Παππάς: «Για ποιες υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας μιλά ο κ. Μητσοτάκης; Να αποσαφηνίσει τη στρατηγική και τις κόκκινες γραμμές του»

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο εξαιρετική ανησυχία μπορούν να προκαλούν.

Τι ακριβώς έχει στο νου του όταν προαναγγέλλει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία» με την Τουρκία «μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης»;

Από ποιες εθνικές θέσεις προαναγγέλλει υποχωρήσεις και μάλιστα ως αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης;

Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραιτηθεί από το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου;

Τι σημαίνει η απάντησή του σε ερώτηση για το αν η διαπραγμάτευση «περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα» ότι «αυτό είναι μια σχετική έννοια»;

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποσαφηνίσει προς τον ελληνικό λαό με ποια στρατηγική και με ποιες κόκκινες γραμμές επιδιώκει ή προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

 ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Όχι επικοινωνία και στα εθνικά θέματα»

 

 Ο κ. Μητσοτάκης πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου Προέδρου, που όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύεται με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στήνει παζάρια και εκβιασμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων.

Θα επιμείνουμε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές.

 Ο Πρωθυπουργός επιπλέον φαίνεται ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό, που με έπαρση δήλωνε, πως θα είναι αντιπολίτευση του εαυτού του.

ΚΚΕ: «Επικίνδυνες διευθετήσεις»

Είναι προφανές ότι με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, το σχέδιο επικίνδυνων διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά, υπό ευρωατλαντική εποπτεία. Αυτό το έδαφος στρώνουν και οι απαράδεκτες αναφορές του πρωθυπουργού για “υποχωρήσεις ως αφετηρία διαπραγμάτευσης”, όπως και η νεόκοπη φράση για “πυρήνα της διαφοράς”, που παραπέμπει σε ζητήματα κυριαρχίας.

Όλα τα υπόλοιπα περί “ιστορικών ευκαιριών” δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μεταξύ λαών, αλλά μεταξύ αστικών τάξεων, που μοναδικό κριτήριό τους είναι η προώθηση των δικών τους συμφερόντων πάνω στις πλάτες τόσο του ελληνικού όσο και του τούρκικου λαού.

Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, για τα οποία είχε προειδοποιήσει και προεκλογικά το ΚΚΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ελληνική Λύση: «Να παραιτηθούν οι βουλευτές της ΝΔ που έχουν ακόμη εθνική αξιοπρέπεια

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, με την οποία προαναγγέλλει εθνικές υποχωρήσεις στην δήθεν διαπραγμάτευση με την βάρβαρη Τουρκία, συνιστά προαναγγελία εθνικής μειοδοσίας και απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

   Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προετοιμάζει απλά νέες «Πρέσπες του Αιγαίου», αλλά μία νέα προδοσία και ακρωτηριασμό της χώρας.

   Η Ελληνική Λύση καλεί τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διαθέτουν ακόμα Εθνική υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια, να υποβάλουν την παραίτησή τους, ώστε να αποτρέψουν την προδοσία της πατρίδας.

The post Υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποχωρήσεις,ypochoriseis