«… φιλοσοφούμεν τε γαρ άνευ μαλακίας». Τι σημαίνει η φράση του Περικλή που «αγαπούν» οι μαθητές στο μάθημα των αρχαίων και έχουν παρεξηγήσει οι Νεοέλληνες
Στο 40ο κεφάλαιο του Επιταφίου του Περικλή που εκφωνήθηκε το χειμώνα του 431 π.Χ., στο τέλος του πρώτου έτους του πελοποννησιακού πολέμου, με σκοπό να τιμήσει τους πρώτους πεσόντες και να εξυψώσει το ηθικό των Αθηναίων συναντάμε την επίμαχη φράση «φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ΄ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας».
Μια φράση αρκετά γνωστή λόγω της επίμαχης λέξης, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον και ποικιλοτρόπως για να καλύψει πολλές πτυχές της ζωής του Νεοέλληνα.
Ωστόσο, στα χρόνια του Περικλή η λέξη είχε εντελώς διαφορετικό νόημα και σήμαινε
Γενικότερα, η διάθεση του ρήτορα στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι να τονώσει τον πατριωτισμό και το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας των συμπολιτών του σε αυτή την κρίσιμη ώρα για την πόλη τους. Έτσι, με την φράση φιλοκαλοῦμεν τέ γάρ μετ’ εὐτελείας… τονίζει την καλαισθησία που κυριαρχεί στη ζωή των Αθηναίων συνοδευόμενη όμως από μέτρο και απλότητα, όπως υποδεικνύεται από την φράση μετ’ ευτελείας.
Παρ’ όλα αυτά αυτό το σημείο έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στους μελετητές του Επιταφίου, δεδομένου ότι ο Περικλης μιλά για λιτότητα αλλά η Αθήνα του Χρυσού αιώνος, ξεχώριζε για τα επιβλητικά οικοδομήματα και τους μεγαλοπρεπείς ναούς.
Προφανώς, ο Περικλής εννοεί την λιτότητα και την αποφυγή σπατάλης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κατοικίες και την ενδυμασία των Αθηναίων. Περαιτέρω, με τη φράση φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας ο Περικλής θέλει να τονίσει ότι οι Αθηναίοι είναι καλλιεργημένοι και ασχολούνται με τις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει μαλθακοί, νωθροί και λιγότεροι αξιόμαχοι.
Η φράση άνευ μαλακίας χρησιμοποιείται σκόπιμα από τον αγορητή του Επιταφίου.
Ο Αθηναίος ρήτορας, έμμεσα απαντάει στην κακοπροαίρετη κριτική που είχαν δεχθεί οι συμπολίτες του από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες οδηγούν τους πολίτες στη μαλθακότητα και μειώνουν τον ανδρισμό τους.
Γενικότερα, οι Σπαρτιάτες είχαν αναπτύξει μια αρνητική στάση για ό,τι σχετιζόταν με τη γνώση, τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και την καλλιέργεια του πνεύματος. Η απαξιωτική στάση των Λακεδαιμονίων συνδέεται άμεσα με την μονομέρεια που τους διέκρινε -η οποία επέτασσε αποκλειστική απασχόληση με τη στρατιωτική εκπαίδευση και την πολεμική προετοιμασία-, καθώς πίστευαν ότι η ενασχόληση του ανθρώπου με την πνευματική του καλλιέργεια επιδρά αρνητικά στην επίδοση τους την ώρα της μάχης και τον καθιστά λιγότερο αξιόμαχο και γενναίο.
Το άρθρο «… φιλοσοφούμεν τε γαρ άνευ μαλακίας». Τι σημαίνει η φράση του Περικλή που «αγαπούν» οι μαθητές στο μάθημα των αρχαίων και έχουν παρεξηγήσει οι Νεοέλληνες δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Κάτια Ζυγούλη: Η πόζα της με τον Σάκη Ρουβά "έριξε" το instagram!
- «Όταν πεθάνω, ας κόψουν τα κομμάτια μου, να με βάλουν σε σακούλες και να πετάξουν το πτώμα μου στα σκουπίδια». Ποιος το δήλωσε;
- «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του»!
- «… φιλοσοφούμεν τε γαρ άνευ μαλακίας». Τι σημαίνει η φράση του Περικλή που «αγαπούν» οι μαθητές στο μάθημα των αρχαίων και έχουν παρεξηγήσει οι Νεοέλληνες
- Οι Ταινίες της Κυριακής: «Cronos» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
- “Βότκα… Δηλητήριο” σερβίρεται στο Θέατρο Άβατον!
- «Όποιος πηδάει πολλά παλούκια κάποιο θα του κάτσει στον….». Ξέρετε πώς βγήκε η φράση από ένα διεστραμμένο παιχνίδι;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- «… φιλοσοφούμεν τε γαρ άνευ μαλακίας». Τι σημαίνει η φράση του Περικλή που «αγαπούν» οι μαθητές στο μάθημα των αρχαίων και έχουν παρεξηγήσει οι Νεοέλληνες
- «Όποιος πηδάει πολλά παλούκια κάποιο θα του κάτσει στον….». Ξέρετε πώς βγήκε η φράση από ένα διεστραμμένο παιχνίδι;
- Αιματοχυσία δίχως έλεος στη Συρία. Καμία συμφωνία εκεχειρίας. Πως ένας 15χρονος κατάφερε να καταγράψει με το κινητό του μέσα από το πεδίο της μάχης την φρικτή πραγματικότητα (φωτο και βίντεο)
- Το οπλοστάσιο Ελλάδας και Τουρκίας σε αριθμούς. Τι στρατιωτικές δυνάμεις και ποια πλεονεκτήματα διαθέτει η κάθε πλευρά
- Κοριτσάκι έξι ετών έντυσε στρατιώτη ο Ταγίπ Ερντογάν. Το παιδί ανέβηκε στο βήμα και ξέσπασε σε κλάματα! Ερντογάν: ««Αυτοί που φορούν μπορντό μπερέ δεν κλαίνε»! (βίντεο)
- Για το ενδεχόμενο επιστράτευσης προετοιμάζει το λαό του ο Ερντογάν. «Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα. Θα είναι ένα θερμό καλοκαίρι» ανακοίνωσε. Σε πανικό οι πολίτες μετά την ομιλία του
- Πέθανε σε ηλικία 53 ετών η ηθοποιός Έμα Τσέιμπερς. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τον ρόλο της στην ταινία: «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Η Pavlina Styl μπήκε στο… καμπαρέ του El Convento del Arte!
- Δύο ακόμη παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, για τον Φοίβο Δεληβοριά
- Ιωσήφ Πρίντεζης – “Αράχνη”
- Ελευθερία Αρβανιτάκη – “Αν ξημέρωνε”
- Μια “Σκακιστική Ιστορία” στο θέατρο Εκστάν…
- «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του»!
- “Βότκα… Δηλητήριο” σερβίρεται στο Θέατρο Άβατον!
- Αλέξανδρος Αντωνίου – “Κάνε Με”