1981. Οι σεισμοί των Αλκυονίδων που τάραξαν Αθήνα και Κόρινθο. Η πρώτη δόνηση έπεσε πάνω στο σήριαλ το «Φως του Αυγερινού». Κάποιοι επέστρεψαν για να δουν την συνέχεια

Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μια εξαιρετικά ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 ρίχτερ σκόρπισε τον πανικό στην Αττική και τους γύρω νομούς. Επίκεντρο του σεισμού ήταν οι Αλκυονίδες νήσοι στον Κορινθιακό κόλπο, 70 χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα.

Για αρκετές μέρες οι Αθηναίοι διανυκτέρευσαν σε πάρκα και ελεύθερους χώρους, διστάζοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι υλικές καταστροφές στις γύρω περιοχές, όπως το

Λουτράκι, η Κόρινθος και η Περαχώρα, ανάγκασαν πολλές οικογένειες να μείνουν χωρίς στέγη, καθώς τα περισσότερα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Ο σεισμός, εκτός από τις υλικές καταστροφές, άφησε πίσω του 16 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τo «Φως Του Αυγερινού» σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου. Η γέννηση του γιου της Φιλιώς και του Λουκή συνέπεσε με τον σεισμό στις Αλκυονίδες. Οι πιο θαρραλέοι ξαναμπήκαν στα σπίτια τους για να δουν την συνέχεια του σήριαλ.Τα πάρκα και οι ελεύθεροι χώροι γέμισαν από τους πανικόβλητους κατοίκους. «Μας έσωσε ο Αυγερινός», κατέθεσε κάτοικος της Περαχώρας. 

Το ρολόι έδειχνε 22:59 και οι περισσότεροι ήταν συντονισμένοι στην ΕΡΤ και στο δημοφιλές σίριαλ «Το Φως του Αυγερινού» με την Κοραλία Καράντη και τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Ένας υπόκωφος θόρυβος ακούστηκε και για τα επόμενα οκτώ δευτερόλεπτα τα κτήρια της Αθήνας σείστηκαν συθέμελα. Τα πάρκα, τα προαύλια των σχολείων και όλοι οι ανοιχτοί χώροι γέμισαν από κόσμο. Όσοι επέλεξαν να φύγουν με το αυτοκίνητό τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στους δρόμους καθώς οι σηματοδότες βγήκαν εκτός λειτουργίας και επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος.

Οι περισσότερες καταστροφές στην Αθήνα καταγράφηκαν στο Περιστέρι, την Ανθούπολη και την Παλατιανή. Στη Νίκαια αρκετές προσφυγικές κατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες και πάνω από 300 οικογένειες έμειναν άστεγες. Ωστόσο, ο επίσημος απολογισμός έδειξε πως η Αθήνα άντεξε.

Καταστροφές από τον σεισμό του 1981 μεγέθους 6,6 ρίχτερ

Στην Κόρινθο, το Λουτράκι, τα Μέγαρα, την Περαχώρα και σε γύρω περιοχές, οι υλικές καταστροφές ήταν μεγαλύτερες. «Μας έσωσε ο Αυγερινός. Αν είχαμε πάει για ύπνο, θα μας είχαν πλακώσει τα σπίτια μας» είπε σε δήλωσή του κάτοικος της Περαχώρας, ο οποίος μαζί με συντοπίτες του παρακολουθούσαν το σίριαλ της ΕΡΤ στο καφενείο του χωριού.

Κατοικία έτοιμη να καταρρεύσει από τον ισχυρό σεισμό. (Πηγή φωτογραφίας: Έθνος)

Η Πολεοδομία έκρινε ακατάλληλες και επικίνδυνες το 19% των κατοικιών σε Κόρινθο, Λουτράκι, Ξυλόκαστρο. Νεόδμητα ξενοδοχεία στο Βραχάτι Κορινθίας και το Λουτράκι γκρεμίστηκαν, στο Κιάτο κατέρρευσαν αρκετές κατοικίες, ενώ συνεργεία του Υπουργείου Δημοσίων Εσόδων έσπευσαν να απομακρύνουν βράχους και χωμάτινα κατάλοιπα από το εθνικό οδικό δίκτυο.

Ο μετασεισμός της 25ης Φεβρουαρίου. Ο φόβος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι ο σεισμός

Στις 00:30 της 25ης Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά τον σεισμό, ακολούθησε δεύτερος, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε περαιτέρω καταστροφές σε κτίσματα. Στις 27 Φεβρουαρίου, αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους πως «ουδεμία επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία υπάρχει για επικείμενο μεγάλο σεισμό«. Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από χίλιες μετασεισμικές δονήσεις, μεγέθους 3 ώς 5,8 ρίχτερ. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό.

Σεισμόπληκτοι κάθονται στα ερείπια των σπιτιών τους. (Πηγή φωτογραφίας: Ιστορικό Λεύκωμα Καθημερινής)

Τα μεσάνυχτα της 4ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 ρίχτερ, η οποία τρομοκράτησε ξανά τους Αθηναίους αλλά προκάλεσε καταστροφές, κυρίως, σε περιοχές της Βοιωτίας. Στις Πλαταιές και το Καπαρέλλι κατέρρευσαν αρκετά σπίτια και εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε σκηνές στις γύρω αλάνες. Υπήρξαν δεκάδες τραυματίες και δυο νεκροί από καρδιακή προσβολή.

Πράγματι, οι αριθμοί και οι αιτίες των νεκρών έδειξαν πως ο φόβος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι ο ίδιος ο σεισμός. Από τους 16 νεκρούς, μόνο οι τέσσερις καταπλακώθηκαν από τα ερείπια των κτηρίων.

Οκτώ πέθαναν από καρδιακή προσβολή και τέσσερις ακόμη έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από κάποιο κτήριο. Ενδεικτικό του φόβου που είχε προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός, ήταν το γεγονός ότι χιλιάδες Αθηναίοι αρνούνταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για αρκετές μέρες, φοβούμενοι νέες σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό υπήρξαν 500 τραυματίες, 22.554 κατεστραμμένες οικοδομές, 11.745 οικοδομές με σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 με βλάβες που ήταν επισκευάσιμες.

Δείτε το βίντεο του Χρήστου και Νίκου Δημάκη, για τον σεισμό:

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το Ιστορικό Λεύκωμα της «Καθημερινής».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Απόλλων», το ξενοδοχείο σύμβολο του Λουτρακίου που εξαφανίστηκε στον σεισμό του ’81. Το αποκαλούσαν στολίδι, αλλά από τους επτά ορόφους «επέζησε» μόνο η πισίνα.

The post 1981. Οι σεισμοί των Αλκυονίδων που τάραξαν Αθήνα και Κόρινθο. Η πρώτη δόνηση έπεσε πάνω στο σήριαλ το «Φως του Αυγερινού». Κάποιοι επέστρεψαν για να δουν την συνέχεια appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα